BIST 9.079
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,51
HABER /  GÜNCEL

HDP bunu da yaptı! PYD’nin gözcüsü oldu

HDP, Suriye'nin kuzeyinde, PYD'nin ABD desteğiyle işgal ettiği bölgelerdeki sözde ‘yerel meclis seçimleri’ne gözlemci oldu. 11 milletvekili ve yöneticilerden oluşan HDP heyeti, bölgede Barzani’nin yolladığı grupla buluştu.

Abone ol

HDP, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin bugün Suriye kuzeyindeki sözde ‘yerel meclis seçimleri’ için gözlemci oldu. Milletvekili ve yöneticilerden oluşan HDP heyeti, gözlemci olarak bölgeye gitti. Bölgede birçok ilçeyi ABD desteğiyle işgal altında bulunduran ve Türkiye sınırında etnik temizlik uygulayan Suriye PKK’sı, eylül ayında sandık kurarak köy ve beldelerde sözde ‘eş başkanlık seçimi’ yapmıştı. DEAŞ yardımıyla savaşmadan yerleştiği topraklarda göstermelik sandıklar kurarak sözde ‘mahalle ve belde komitelerini’ oluşturan PKK/PYD, Suriye’de Astana, Soçi ve Cenevre ekseninde çözüm çabaları hızlanırken işgalin boyutunu da artırma çabasında.

EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİ HDP

ABD destekli Suriye PKK’sı bugün, Fırat’ın doğusunda Irak sınırına kadar giden hat boyunca ve Fırat batısındaki Münbiç ile Afrin’de ‘yerel meclisler’ oluşturulması için sandık kuruyor. Silah zoruyla nüfus yapısını tamamen değiştirdiği yerlerde ‘demokrasi kılıfı’ için sözde seçimler yapan teröristler, Haseke, Ayn el-Arab, Tel Abyad, Rakka, Münbiç ve Afrin’in gerçek sahiplerini yaşadıkları yerden kovmuş durumda. Bölgede etnik temizliği yıllardır sürdüren teröristlere ABD dışında en büyük desteği ise Türkiye’deki HDP veriyor.

11 KİŞİLİK HEYET

PKK/PYD’nin sözde seçiminin gözlemciliğini yapmak üzere Suriye kuzeyine giden 11 kişilik heyette HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk ve Van Milletvekili Bedia Özgökçe de bulunuyor. Heyette HDP’lilerin dışında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi milletvekillerinden oluşan bir grup da var. Bölgeye Barzani’nin yolladığı grupla Suriye kuzeyinde bir araya gelen HDP’lileri sözde ‘Cizire Kantonu Dışişleri Konsey Eş Başkanı’ Siham Keryo karşıladı. Terör örgütü PYD, oldu-bittiye getirmek istediği süreci meşrulaştırma hedefine yönelik nihai adımını ise ocak ayında atmayı planlıyor.

GEÇİŞ KARŞISINDAKİ EN CİDDİ TEHDİT

Ocakta ‘federasyon’ seçimlerine hazırlanan örgüt, Suriye halkından arındırdığı bölgelerde ABD desteğiyle işgalini sürdürüyor. ABD’nin, Kuzey Irak’ta 25 Eylül provokasyonuna imza atan Barzani’nin hüküm sürdüğü bölge ile Suriye’de PKK/PYD eliyle işgal ettiği bölgeyi birleştirip iki ülkeyi de bölmek istediği biliniyor. Ankara-Tahran-Bağdat işbirliğinin bir sonucu olarak Irak için akim bırakılan bu planın Suriye’de de başarısızlığa uğratılması için bölgeye operasyonun şart olduğu belirtiliyor. PKK/PYD’nin illegal seçim oyunu, Suriye’de toprak bütünlüğü zemininde gerçekleştirilmesi hedeflenen normalleşme ve siyasi sürece geçişin karşısındaki en ciddi tehdit olarak görülüyor.