BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.431,68
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP bakanlık teklif edilen isimler kimler?

HDP 'de seçim hükümeti için bakanlık teklif edilen isimler sürpriz oldu. HDP 'den bakanlık önerisi giden 3 isim arasında Levent Tüzel, Müslüm Doğan ve...

Abone ol

Seçim hükümetinde HDP 'den kimlere bakanlık teklif edildi listede hangi isimler var? İnternethaber.com HDP 'den Ahmet Davutoğlu 'nun bakanlık önerdiği isimlerin listesini veriyor.

Ahmet Davutoğlu 'Geçici bakanlar kurulu üyeliğini şahsınıza teklif ediyorum. Anayasa'nın amir hükmü gereğince teklif edilen bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde yerinize bağımsızlardan atama yapılacağından..." diyerek listedeki isimlere mektup gönderdi. Bakanlık teklif edilen isimlerden yanıtlarını yarın yani 27 Ağustos 2015 perşembe günü saat 18.00'a kadar yazılı olarak bildirmeleri istendi.

BAKANLIK TEKLİF EDİLEN İSİMLER
İnternethaber.com Ankara muhabiri Nesrin Yılmaz , Ahmet Davutoğlu 'nun CHP , MHP ve HDP'den kimlere bakanlık teklif mektubu gönderdiğini öğrendi. İşte geçici hükümette HDP 'de bakanlık teklifi yapılan isimler;

HDP BAKANLIK TEKLİF EDİLEN İSİMLER

Müslüm DOĞAN
Ali Haydar KONCA
Levent TÜZEL

HANGİ PARTİYE KAÇ BAKANLIK DÜŞÜYOR?

Meclis Başkanı bu konudaki çalışmasını tamamladı ve rakamları açıkladı. Buna göre AKP 'ye düşen bakanlık sayısı 11 olurken , CHP 'ye 5 , MHP ve HDP 'ye ise 3'er bakanlık düşüyor.

BAKANLIK TEKLİFİ KABUL EDİLMEZSE NE OLACAK?
CHP ve MHP seçim hükümetinde yer almayacaklarını ve bakan vermeyeceklerini duyurmuşlardı. Buna rağmen Ahmet Davutoğlu 'nun her iki partideki isimlere teklif sunacağı söyleniyor. Bunun da anayasal zorunluluk olduğu belirtiliyor. HDP ise seçim hükümetinde yer alma hakkını kullanacağını ilan etmiş ancak isimleri kendilerinin belirlemek istediğini duyurmuşlardı.

Ahmet Davutoğlu belirlediği isimlere teklif mektubu gönderdikten sonra yanıtları bekleyecek. Bakanlık teklifini reddeden isimler için meclis dışından isimler atanacak. Türkiye geçici bakanlar kurulu oluşturulduktan sonra 1 Kasım 2015 tarihinde bir kez daha sandık başına gidecek.  

SEÇİM HÜKÜMETİ NEDİR NASIL KURULUR?
Seçim hükümeti 45 günlük yasal süreçte hükümet kurulamadığı ve Meclis seçim kararı aldığı taktirde oluşturuluyor. Peki ama seçim hükümeti nedir bugüne kadar Türkiye'de hiç seçim hükümeti kuruldu mu?

Seçim hükümeti meclise giren partilerin vekil sayılarına göre bakanlık dağılımı yapılarak oluşturuluyor. Bakanlık teklifini kabul etmeyenlerin yerine dışardan da bakan atanabiliyor.

Anayasa "seçim hükümeti"ni şöyle tanımlıyor:

116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atar.

Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulur.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür.