BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.433,82
HABER /  GÜNCEL

Hazine Müsteşarlığı'na paralel sorular

Devletin Kasası olarak anılan Hazine Müsteşarlığı'nda dün yaşanan görevden alma depreminin yankıları sürüyor.

Abone ol

Hazine Müsteşarlığı'nda dün yapılan bir operasyonla, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a bağlı olan Hazine'de üç daire başkanınında aralarında olduğu çok sayıda yönetici görevden alınmıştı. 

Dün sabah saatlerinde önce üç daire başkanının görevden alınmasıyla başlayan ardından 10 kişiye ulaşan Hazine Müsteşarlığı'nda görevden alma süreci akşam saatlerinde 'sarı zarf' ile 25'e yakın kişiyi kapsadığı ileri sürülmüştü. 

Hazine'de 'paralel yapı' iddiasıyla görevden alınan isimlerle ilgili iddiaları bugünkü köşesine taşıyan Sabah gazetesi yazarı Sevilay Yükselir, Hazine Müsteşarı'na hitaben bir dizi soru yayınlandı.

Yükselir'in "Paralel Hazine'ye kolay sorular" başlıklı bugünkü yazısından detaylar şöyle:

"... Kamuoyunda İzmir Askeri Casusluk Davası olarak bilinen kumpasta, en çok kıyımın gerçekleştiği iddia edilen Hazine Müsteşarlığı üst düzey yönetimine bazı sorularım olacak.

... Bakarsınız lütfedip belki cevap verirler.

- İzmir casusluk davası kapsamında fişlenen 19 personel için soruşturma açılmadan görevden alma ve yer değişikliğini neden hemen yaptınız?
- Soruşturmayı yapan Hazine kontrolörlerine adı geçen herkese mutlaka ceza verilmesi talimatını verdiniz mi?
- Hazine kontrolörlerinden Fatih Urgancı'yı soruşturma sonunda daire başkanı ve tasfiye halindeki Emlak Bankası yönetim kurulu üyesi, Mustafa Güleşen'i Hazine Kontrolörler Kurulu'na başkan yardımcısı, Fatih Avcı'yı paralel ağabeylerin referansıyla Danıştay'a tetkik hâkimi olarak atamanız kamu etik ilkelerine uygun mu?
- Cemaatçi Hazine Kontrolörler Kurulu Başkanı İrfan Tokgöz, yardımcısı Fatih Urgancı, Mustafa Güleşen ve Hazine Kontrolörü Sami Koçak bu süreçte emniyette hangi polis şefleri ile görüştüler? Bu dava için özel olarak İzmir'e gittiler mi?
- Personel Daire Başkanı Mustafa Bitiren ile yardımcısı başka bir kurumdan operasyonel amaçlı getirilen Kemal Kırbaş'ın fişlenen personele ceza vermek istemeyen daire başkanlarını görevden almakla tehdit ettikleri doğru mu?
- Bazı sosyal medya haberlerinde belirtildiği gibi 1. Hukuk Müşaviri Ahmet Fethi Toptaş paralel yapının Hazine İmamı mı?
- Hukuk müşavirleri Taner Yıldız ve Mehmet Yılmaz, başka bir kurumdan bu davayı müdahil olmak için özel olarak mı naklen getirildiler? Bunların paralel yapıya mensup oldukları doğru mu?
- Taner Yıldız, geçmişte hangi kurumda çalışmıştır, eşi hangi kurumda yöneticidir?
- Halen Dünya Bankası'nda görevli eski bakan danışmanı Levent Karadayı İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden hangi eski mali şube müdürünün kayınbiraderidir?
- Soruşturma casusluk konusunda olmasına rağmen, kişilerin özel hayatına, otel konaklama, telefon görüşmeleri, banka hesapları, e-postalarını incelemek soruşturma usulüne uygun mu?
- İzmir cumhuriyet savcısı yetkisini aşarak kurumda yöneticilere brifing verdi mi? Bu brifingi, paralelci kurumu imamı olarak medyada adı çıkan 1. Hukuk Müşaviri eski savcı Ahmet Fethi Toptaş mı organize etti?
- Bu brifingde savcının elinde yeterli belge olmadığını belirterek, davanın altının doldurulması için emniyete yazı yazıp bu kişiler için dosya oluşturulmasını istedi mi?
- Oluşturulacak kumpas dosyası ile bazı personelin davaya sanık olarak dahil edilmesi için savcılığa yazı yazıldı mı?

KİMLER GÖREVDEN ALINDI?

Sevilay Yükselir'in paralel yapıyla ilgili iddiaları arasında yer alan bazı isimler dün görevden alınan isimler arasında yer alıyor. 
 
Hazine'de bu sabahtan itibaren Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcıları Tahir Canatan ile Levent Eren, KİT Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Ertunç, Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanları Muharrem Demirci ile Fatih Urgancı, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkan Yardımcısı İlker Kabakçı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Fatih Sezer, Personel Dairesi Başkanı Mustafa Bitiren, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Arslan Baş görevden alındı. Arslan Baş'ın bir süredir sağlık sorunları yaşadığı görevinden ayrılmak istediği kulislerde dile getirildi. Akşam üstü de Hazine Basın Müşaviri Turgut Türkeş de görevden alındı. Görevden alınacak Hazine personeline akşam üstü sarı zarfla Personel biriminden tebligat gitti.