BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,10
ALTIN 2.305,44
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Hayrünnisa Gül başkanlık dersi aldı!

Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Boğaziçi Üniversitesi'nde başkanlık sisteminin tartışıldığı derse girdi.

Abone ol

AK Parti'nin kurucusu ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Boğaziçi Üniversitesi’nde başkanlık sisteminin tartışıldığı derse katıldı.

Dersi veren eski rektör Prof. Dr. Üstün Ergüder, Türkiye’ye özgü bir başkanlık sisteminin olamayacağını söyledi.

VIP DERS!

Hürriyet gazetesinden Esra Ülkar'ın haberine göre, Harvard Üniversitesi’nin desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi’nde geçen yıl başlatılan İkinci Bahar Akademisi kapsamında gerçekleştirilen derslerde, Türkiye’nin gündem konularından başkanlık sistemi tartışıldı. Eski Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder’ün anlattığı derse, Akademi’nin öğrencilerinden 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül de katıldı. ‘Türkiye ve Başkanlık Sistemi’ dersini dinleyenler arasında eski Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski CHP milletvekili Zeynep Damla Gürel, Boğaziçi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Sabih Tansal ile iş dünyasından katılımcılar da vardı.

28402644.jpg

BİZE HAS BAŞKANLIK SİSTEMİ OLMASIN

Ergüder, ABD’deki başkanlık sistemini anlatarak Türkiye’de uygulanıp uygulanamayacağı konusunda konuştu. Türkiye’de başkanlık sistemi tartışmalarını çok sığ bulduğunu belirten Ergüder şunları söyledi:

“Eğer bir şey tasarlıyorsanız, bunun toplumsal bir tartışmadan geçmesi lazım. O sistemi anlamak lazım. Bunun tartışılması lazım. Evrensel birtakım kriterler var. ‘Türkiye burası, bu bize uymaz’ diye bir şey yok. Türkiye’de başkanlık sistemi de yapsan, öyle bir sistem inşa etmek zorundasın ki insanlar düşündüklerini söyleyebilsinler. Türkiye’nin, böyle demokratik bir sistem tasarlarken bunları düşünmesi lazım. Siyasi seçim sistemini buna göre tasarlaması lazım.”

Ergüder, ders sonrası Hürriyet’in “Türkiye’ye başkanlık sistemi gelmeli mi?” sorusuna, “Bize has bir başkanlık sistemi olacaksa olmasın daha iyi” yanıtını verdi. Derse katılan isimlerden eski rektör Prof. Tansal ise “Bugünkü derste Üstün Hoca’dan başkanlık sistemini dinledik ve Türkiye’ye pek uygun olmayacağını da anlamış olduk. Biz zaten kendisiyle uzun seneler beraber çalıştık. Güzel bir dersti” dedi.