BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,96
ALTIN 2.435,14
HABER /  GÜNCEL

Haydi bakalım çıkarın altınları!

Altın fiyatlarının geçen yıl rekor seviyelere çıkması, yastıkaltından 2,2 milyar liralık altının piyasaya girmesini sağladı...

Abone ol

İstanbul Ticaret Odası 76 numaralı Kuyumculuk Komitesi Başkanı ve İnci Kuyumculuk'un sahibi Erkan Kurtulmuş, geçen yıl altın ihracatının 150 ton civarlarında olduğunu aktardı.

Zaman'ın haberine göre, bu rakamlara göre yaklaşık 120 ton civarında altının yurtdışına çıktığına işaret eden Kurtulmuş, "Bunun yaklaşık 40 tonu yastıkaltındaki altınların yüksek fiyat sebebiyle bozdurulmasından sağlandı. 40 tonu önceden ithal edilmiş altınların ihracıyla oluştu. Geriye kalan 40 ton ise hurdaya çıkarılan altınların eritilip yeniden şekillendirilmesi ile sağlandı." dedi. Kurtulmuş, bu dönüşümün geçen yıl özellikle altın işçilerinin yoğun çalışmasına sebep olduğunu aktardı.

"Altın fiyatlarının yükselmesi bizim de hoşumuza gitmiyor." diyen 2 bin 500 üyeli Kuyumculuk Komitesi'nin başkanı Kurtulmuş, yükselen altın fiyatının sektörde ciddi dönüşümleri beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Altın fiyatlarının bugüne kadar iki kere tavan yaptığını hatırlatan Kurtulmuş, birincisinin 1979'daki İran devrimi sırasında, ikincisinin ise Rusya-Afganistan gerilimi esnasında yaşandığını söyledi.

Komite Başkanı, "Şu an 1.130 dolara gerilemeye başlamış olsa da biz altın fiyatlarının yüksekliğinden rahatsızız. Çünkü bu süreçte bizatihi sektör oyuncularının rolü bulunmuyor. Üstelik birçok sektör oyuncusu bundan dolayı saf dışı kaldı." diyor. Kurtulmuş, fiyatların artmasının en önemli avantajının ise vitrinlerdeki yıllanmış mücevherlerin eritilip yeniden dizayn edilmesi olduğunu aktardı. Benzer durumun bu yıl da devam etmesi bekleniyor. 2010'un ilk üç ayındaki altın ithalatı 370 kiloda kaldı. Kurtulmuş, bu rakamların halen yastıkaltından piyasaya ciddi oranda altının giriş yaptığını gösterdiğini dile getirdi.

1984'te Kapalıçarşı'da çırak olarak işe başlayan Erkan Kurtulmuş, 1991 yılında iki kardeşini de yanına alarak kuyumcu dükkanı açmış. 2001 yılında işlerini bir şirket altında toplayan Kurtulmuş, bu dönemde ihracata başlamış. Şu an ise 60 kişilik ekibi ile 40 ülkeye ihracat yaptıklarını aktaran Kurtulmuş, ürünlerinin yüzde 75'ini kendilerinin üretip işlediğini söylüyor.

Bunu 300 metrekarelik bir alanda gerçekleştirdiklerini belirten Kurtulmuş, 2011'de yine Kuyumcukent içinde 100 metrekarelik bir alana taşınacaklarını aktarıyor. Sektörde en fazla ihracat yapan 10. şirket konumunda olduklarını hatırlatan Kurtulmuş, tamamen ihracata dönük olarak çalıştıklarını, 2008'de 15 milyon dolar, 2009'da ise 16 milyon dolar ciroya ulaştıklarını açıkladı.

İstanbul'da takı tasarım fakültesi açılacak

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde takı tasarım fakültesi açacaklarını açıklayan İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Kurtulmuş, şu an kuyumculuk üzerine katma değer katacak bu tür eğitim okullarının iki üniversitede bulunduğunu hatırlattı. Kurtulmuş, açılacak fakültede sektörün emektarlarının gönüllü eğitmen olacağını açıkladı. Tezgah, kalıp, ihracat ve tasarım gibi alanlarda eleman yetiştireceklerini söyleyen Kurtulmuş, buna göre de bir müfredat hazırlanacağını aktardı.