BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,76
HABER /  GÜNCEL

Havaalanı saldırısı yeni ipuçları Selvi yazdı!

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıya ilişkin yeni ipuçlarını bugünkü köşesinden yazdı.

Abone ol

İSTANBUL Atatürk Havalimanı saldırısını kim organize etti?

Saldırının eylem planı nerede yapıldı?

Canlı bombalarının uyrukları neler?

Merak edilen soruların yanıtlarını Abdülkadir Selvi bugünkü köşesinden yazdı.

"Yeni ipuçları var" başlıklı bugünkü yazısında Abdülkadir Selvi, saldırıyı Çeçen uyruklu teröristlerin gerçekleştirdiğini yazdı. Saldırı kararının Rakka'da alındığını da aktaran Selvi, Atatürk Havalimanı’na yapılan saldırı Menbiç’teki, DEAŞ’ın ‘Dış Odası’nda planlandığı kaydetti. Selvi'nin aktardığı bilgilere göre, eylemi gerçekleştirmekle Çeçen-Dağıstan kolu görevlendirildi.

Abdülkadir Selvi'nin bugünkü yazısının detaylarından öne çıkan bölümler şöyle:

"Atatürk Havalimanı'na yapılan saldırıyla ilgili önemli gelişmeler var.

Eylemi Çeçen uyruklu teröristler gerçekleştirdi. Saldırı kararı Rakka’da alındı. Atatürk Havalimanı’na yapılan saldırı Menbiç’teki, DEAŞ’ın ‘Dış Odası’nda planlandı. Eylemi gerçekleştirmekle Çeçen-Dağıstan kolu görevlendirildi.

İlk başlarda saldırının istihbarat birimlerine takılmaması için İstanbul’daki yerel hücrelerin devre dışı bırakıldığı yönünde değerlendirmeler vardı. Saldırıdan sonraki ilk dalgada 4’ü yabancı, 9’u Türk olan 13 kişilik bir grup gözaltına alınmıştı. Önceki gün tutuklanan bu grubun sorgusunda yeni delillere ulaşıldı. Eyleme azmettirme, saldırı öncesinde keşif yapılması, para temini ve ev kiralamada İstanbul hücresinin katkısı ortaya çıkarıldı. Başbakan Binali Yıldırım’ın “Saldırıyı yapanlar ve azmettirenler belirlendi” açıklaması buna dayanıyor. İkinci dalgada gözaltına alınanlar ise teröristlerle dijital bağlantıları tespit edilen isimler. İçlerinde yabancı uyruklu militanlar var.

PARİS TÜRÜ EYLEM HAZIRLIĞI

DEAŞ, en büyük örgütlenmesini internet üzerinden gerçekleştiren bir örgüt. Saldırı talimatları buradan veriliyor, saldırı planları internet üzerinden iletiliyor. Dünyada en büyük yabancı savaşçı hinterlandına sahip bir örgüt olarak karanlık planları için dijital dünyayı çok etkin bir şekilde kullanıyor.

DEAŞ’la mücadelenin en önemli ayaklarından biri buradan geçiyor.

BEYLİKDÜZÜ'NDE HÜCRE BASKINI

18 Haziran’da İstanbul Beylikdüzü’nde DEAŞ’ın İstanbul’daki hücrelerinden birine yönelik operasyon yapıldı. Biri Türk, ikisi Çeçen üç militan eylem hazırlığı içindeyken yakalandı. Beylikdüzü’nde yakalanan Türk F.G.’nin İstanbul imamlarından biri olduğu ortaya çıktı. Çökertilen hücrenin Paris türü bir eylem hazırlığı içinde olduğu tespit edildi. İstanbul’u kana bulamaya hazırlanan bu hücre dijital verileri inceleyen birimin dikkati sayesinde ortaya çıkarıldı.

Beylikdüzü’ndeki hücre evinde ele geçirilen şarjörlerden birinin daha sonra Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıda kullanılan Glock marka tabancalardan birine ait olduğu tespit edildi. Böylece DEAŞ’ın Çeçen kolunu oluşturan iki hücre arasında irtibat olduğu belirlendi.

LAPTOP ANKARA’YA YOLLANDI

Bu arada Atatürk Havalimanı’na saldıran teröristlerin, Fatih’teki evlerinden çıktıktan sonra harddiskine fiziki olarak zarar verdikleri laptop’u çöpe attıkları tespit edilmişti. Bu laptop önemli. Çünkü eğer kurtarılabilirse hem saldırı planları hem ilişki ağı ortaya çıkarılacak. Verileri kurtarmak için İstanbul Emniyeti bir süre çalıştı. Ancak tahribatın çok daha büyük olduğu ortaya çıktı. Harddiski zarar gören bu laptop Ankara’ya gönderildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün imkânları ile kurtarılmaya çalışılacak. Hatırlarsanız İstanbul Beykoz’da Hizbullah Lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü operasyonda son anda kurşunlanarak tahrip edilen bir harddisk ele geçirilmişti. Harddisk, ABD’de kurtarıldı ve bu sayede Hizbullah’ın ölüm listesine ulaşıldı. Harddisk önemli.