BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,83
HABER /  GÜNCEL

Hava durumu rekor sıcaklık bugün!

Hava durumu 3 Ağustos pazartesi sıcaklık raporları şok etti. Meteoroloji açıkladı bugünTürkiye kavrulacak. Antalya ve Adana'da sıcaklık 60 derece hissedilecek.

Abone ol

Hava durumu raporlarını meteoroloji açıkladı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar 3 Ağustos pazartesi rekor kıracak. Antalya ve Adana'a tarihi sıcaklıklar yaşanacak. Termometreler sıcaklıpı 40 derece ölçecek ama hiisedilen sıcaklık 60 dereceye çıkacak. Peki yurt genelinde hava durumu nasıl. İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Antalya hava durumu nasıl?

hava-durumu.20150803124450.jpg

Türkiye’de yabancı turistin en çok rağbet gösterdiği merkez olan kentte, yine birçok ilden tatile gelen yerli turistlerle birlikte kent halkının da sahillere ve su parklarına akın etmesi bekleniyor.

Başta Konyaaltı ve Lara plajları sabah saatlerinden itibaren yoğunluk yaşamaya başladı. Deniz suyu sıcaklığının 29 derece kaydedildiği kentteki su parkı ve havuzlar da yoğun taleple karşı karşıya kaldı.

hava-durumu-2.20150803124530.jpg
Uzmanlar, özellikle solunum sıkıntısı çeken, kronik akciğer hastaları, astım, KOAH ve bronşit hastalığı olan hastalar için riskli gün olduğunu söyledi. Özellikle yüksek nemim bu gruptaki hastalar için sıkıntı yaratabileceğine dikkat çekildi.

ADANA’DA REKOR SICAKLAR KAVURUYOR

Avrupa’yı kasıp kavuran Afrika sıcak dalgası bugünden itibaren Çukurova Bölgesi’ni de etkisi altına aldı. Adana’da sabah saatlerinde dahi gölgede 37 derece olan hava sıcaklığı öğle saatlerinde 44 derece olarak hissedilmeye başlarken, nem oranının yüzde 50’yi geçmesi halinde hissedilen sıcaklığın 60 dereceyi bulmasından endişe ediliyor.

Avrupa ile birlikte Hindistan, Pakistan, İran ve Irak olmak üzere bölge ülkelerini etkileyen sıcak hava dalgası bu sabah saatlerinden itibaren Adana’da da hissedilmeye başlandı. Saat 09.00’dan itibaren kent merkezindeki parklarda bulunan termometrelerin 40 derece olarak ölçtüğü hava sıcaklığı saat 10.00’da otomobil termometrelerinde 47 dereceye ulaştı. Haftanın ilk iş günü olmasına karşın Adana’nın sokaklarında insan ve araç trafiği yoğunluğunda sıcak dalgasıyla birlikte düşüş gözlendi.

ADANA 5 GÜNLÜK HAVA RAPORU

screen-shot-2015-08-03-at-8.21.02-am.png

HAVA SICAKLIĞI: Sıcaklıklar birkaç derece artacak, mevsim normallerinin üzerinde olacak. Az bulutlu ve açık geçmesi bekleniyor

RÜZGAR: Güney ve batı yönlerden orta kuvvette, iç ve kuzey kesimler zaman zaman kuzeyli yönlerden orta kuvvette esecek.

UYARILAR

Yüksek sıcaklıkların neden olabileceği insan sağlığı, tarımsal faaliyetler ve diğer olumsuz etkilerine karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması gerekmektedir.

Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak havanın, Adana'da nem ile birleşince etkisini yarın daha da artıracağı öğrenildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden yapılan açıklamada, bugün gölgede 38 derece olan sıcaklığın yarın 41 derece olacağı, öğle saatlerinde nemin yüzde 50 civarında olacağı bildirildi.

Bu sıcaklık değerlerinin uzun yıllar ortalamasının 4-6 derece daha üzerinde olduğu önceki yıllarda Adana'da en fazla ölçülen sıcaklığın 36.6 olduğu, bu ayda ortalama sıcaklığın 34.6 olduğu belirtildi.
44 DERECE HİSSEDİLECEK

Doğu ve Orta Pasifik’te, ’El Nino’ olarak bilinen deniz suyunun yüzey sıcaklığının 1.5 derece artması nedeniyle ortaya çıkan meteorolojik olayın tüm dünyada sıcaklıkların yükselmesine neden olduğu belirtilirken, Adana’nın yanı sıra komşu kentler Mersin ve Osmaniye’de de aşırı sıcaklar yaşamı olumsuz yönde etkiledi.

hava-durumu-3.20150803124622.jpg
Meteoroloji 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı ölçümlerde bugün saat 12.00-15.00 arasında havanın tehlikeli sıcak olarak kabul edilen gölgede 38-40 dereceye ulaşması beklendiği için, buna göre önlemler alındı. Yüzde 30 nemin de etkisiyle bu sıcaklık 44 derece olarak hissedilmekle birlikte yüksek nem riski de yaşanıyor. Nemin düşük kalması hissedilen sıcaklığın beklenen 60 derecelik seviyeye ulaşmasını engellendi.

Meteoroloji yetkilileri, aşırı sıcak nedeniyle güneş çarpması, ısı krampları ve ısı bitkinliği oluşabileceği konusunda uyarı yaptı. Sıcaklığın yarından itibaren 1 derece düşeceği vurgulanırken etkisinin ise hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Adana’da bu günlerde uzun yıllar ortalaması sıcaklık 34.3, en yüksek sıcaklık ise 36.6 derece olduğu hatırlatılırken 38-40 derecelik sıcaklık ise son yılların bu tarihteki rekoru olarak da kayıtlara geçecek.

ÜÇ İLDE REKOR SICAKLIK UYARISI

Türkiye'nin üç ilinde yarın rekor sıcaklık artışı bekleniyor. Metaoroloji Adana ve Osmaniye'de hissedilen sıcaklık değerlerinin yarın 50 ile 60 derece arasında olacağını belirterek vatandaşları uyardı. Antalya'da da tehlikeli sıcaklık uyarısı yapıldı.

ADANA ve Osmaniye’de yarın gerçekleşmesi beklenen hava sıcaklığı, uzun yıllar ortalaması ve şimdiye kadar yaşanmış en yüksek sıcaklığın 4 ile 6 derece üstünde olacak. Beklenen nem ile birlikte bu 2 ilde hissedilen sıcaklık ilçelere göre 50- 60 derece dolayında olacak.

Türkiye genelinde etkili olan sıcak hava dalgası, Çukurova bölgesinde hafta başından itibaren daha fazla hissedilecek. Adana’da haftanın ilk iş gününde gölgede 38- 40 derece arasında sıcaklık bekleniyor. Yüzde 80 nem beklenen Adana’da, öğle saatlerinde yüzde 50 nem gerçekleşse dahi insan vücudunda hissedilen sıcaklık 50 ile 60 derece arasında olacak. Adana’nın en sıcak ilçeleri merkezde Çukurova ve Seyhan, kırsal bölgede İmamoğlu ve Ceyhan olacak.

hava-durumu-4.20150803124706.jpg
Adana’da bu günlerde uzun yıllar ortalaması sıcaklık 34.3, en yüksek sıcaklık ise 36.6 derece olmuştu.

TEHLİKELİ SICAKLIK

Meteorolojinin bir haftalık hava tahmin raporuna bakıldığında ise pazartesi günü için sıcaklığın 37 derece tahmin edildiği Antalya’da ’tehlikeli sıcaklık’ uyarısında bulunuldu. Hafta boyunca Akseki, Gündoğmuş ve İbradı’da 34-35 derece arasında değişecek ve İbradı’da salı günü 36 derece görünecek. Alanya ve Gazipaşa’da da 35 derece dolayında olacak. Alanya ise pazartesi günü 36 dereceyi görecek. Döşemealtı’nda pazar günü 37 derece, pazartesi günü de 38 dereceye yükselecek sıcaklık 36- 37 derece dolayında seyredecek.

hava-durumu-5.20150803124720.jpg
Merkez ilçeler Kepez ve Muratpaşa’da ise bu yılın rekor sıcaklığı pazartesi günü 39 derece olarak yaşanacak. Sıcaklık bu ilçelerde hafta boyunca da 36- 37 derecenin üzerinde seyredecek.