BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.434,45
HABER /  POLİTİKA

Hatip Dicle'den şok iddia! Türkiye'de iç savaş çıkınca...

DİYARBAKIR'da basın toplantısı düzenleyen Hatip Dicle , Türkiye'de iç savaş çıkması durumunda NATO'nun müdahale edeceğini iddia etti.

Abone ol

DİYARBAKIR'da Emine Ayna ile birlikte açıklama yapan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle'den şok bir iddia geldi. Hatip Dicle, Türkiye'de iç savaş çıkması durumunda NATO'nun ülkeye müdahale edeceğini iddia etti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Diyarbakır'da basın toplantısı düzenleyerek bölgede yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. 

Dicle, HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin açıklamalar yaparken 'Türkiye'ye dış müdahale olabilir" iddiasında bulundu.

NATO 5'İNCİ MADDESİNİN B ŞIKKI Eğer bir NATO devletinde bir iç savaş çıkar ve buna engel olamaz ise, NATO buna müdahale eder.

TÜRKİYE'DE İÇ SAVAŞ ÇIKARSA NATO GELİR

Dicle gazetecilerin, “Dış müdahaleye açık hale gelir” sözlerine açıklık getirmesini istemesi üzerine şunları söyledi: 

-“Türkiye'nin bir NATO üyesi olma gerçeğini göz ardı etmemek gerekir. NATO'nun 5'inci maddesinin A şıkkı çok konuşulur. Hiç konuşulmayan B şıkkı da var. B şıkkı ise, eğer bir NATO devletinde bir iç savaş çıkar ve buna engel olamaz ise, NATO buna müdahale eder. Devletler her zaman kendi çıkarlarını düşünür. Biz hiç bir devletin yapacağı açıklamalar ne olursa olsun, hiç bir zaman halkın dostu olmayacağını biliyoruz. Biz kendi sorunumuzu aramızda çözelim. İradeyi kaybetmemek önemlidir. 3 yıl denediğimiz ve devletin devirdiği o masayı kaldırarak bu tehlikelerle başarabiliriz."

ÖZERKLİK KARARI

Dicle, DTK olarak yayımladıkları, bir teklif olarak ileri sürdükleri, bir hafta boyunca eleştiri ve destekleri dinlediklerini öz yönetim deklarasyonun 'ihanet belgesi' olarak değerlendirilmesini şiddetle reddettiklerini söyledi.

AYNA: ERDOĞAN YAPTIĞI ŞEY İNTİKAM ALMA

Emine Ayna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı şeyin 'intikam alma' olduğunu iddia ederek "Belediyelere kayyum atamak faşizmdir. Halkın iradesini kabul etmemektir. Tecavüz, hırsızlık, gasp nedeniyle değil, siyasi mücadeleden dolayı dokunulmazlığın kaldırılması faşizmdir. Eğer dokunulmazlık kaldırılacaksa bütün meclis için konuşulmalıdır. Tarih tekerrürden ibarettir. Aynı hataları yapmamız lazım" dedi.