BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,91
ALTIN 2.430,08
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Hasip Kaplan HDP'nin oyunu açıkladı!

HDP Milletvekili Hasip Kaplan, 2016 seçimlerine parti olarak gireceklerini söyledi. İşte Kaplan'ın açıkladığı oy oranı;

Abone ol
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 2015 yılında yapılacak genel seçimlere parti olarak girme kararı aldıklarını ve yüzde 10 barajını aşacaklarını iddia etti. Oy potansiyellerinin yüzde 15 olduğunu söyleyen Kaplan, "AK Parti samimiyse CHP ve HDP seçim barajının düşürülmesi için hazır" diye konuştu.

Şırnak'taki Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yerel yönetimler bölge toplantısında konuşan Hasip Kaplan, 2011 seçimlerinde, parti olarak seçimi girip girmeme konusunu görüştüklerini ancak, bağımsız olarak seçime girme kararı verdiklerini hatırlattı. Yüzde 10 barajının, oy hırsızlığı olduğunu ve milletin iradesinin çalındığını ifade eden Kaplan, 81 ilde örgütlendiklerini ve HDP'nin şu anki oy potansiyelinin en az yüzde 15 olduğunu ve onun üzerinde sıçrama sinerjisini gösterebileceğini söyledi. Kaplan konuşmasında şunları ifade etti;

"ANKARA SADECE TÜRKLER'İN MECLİSİ DEĞİLDİR" 

"Bu gerçekliği bilerek biz seçime girmeyi kararlaştırdık. Ankara sadece Türkler'in meclisi değildir. Cumhuriyet'in kuruluş felsefesi, meclisin kuruluş felsefesinde, Anadolu'da, Türkiye'nin bütün renkleri var. Bunun için elbette ki, bizim olmamamız gibi bir risk. Ankara meclisi, Kürtler'in meclisi değil midir  
gibi bir soru işareti getirip, çözüm sürecinde çok ciddi bir kopma da yaratabilir? Ama siyasetin hayatın her alanında yapıldığını görmek lazım. Siyaset; sivil toplumda yapılır, basında yapılır, sanatta yapılır, kültürde yapılır, hayatın her alanında yapılır. Siyasette şunu da gördük; Bir dönemde iktidar olup, ikinci dönemde yüzde birin altına düşen partiler gördük. Türkiye'yi kuran partilerin seçim barajının altında kaldığını gördük. 'Türkiye'nin en eski partisiyim' diyenlerin seçim barajının altında kaldığını gördük. Aynı tehlike AKP için de söz konusu. Siyaset cesaret ister. Eğer söyleminde, halka inancında, inancın tamsa sonuçta başarılı olursun diyoruz.
 
"YÜZDE 10 BARAJINI GEÇECEĞİZ"

2015 seçimlerinde yüzde 10 barajını geçip, seçimi kazanacağımıza inanıyorum. Ben demokratik siyasette buna inanan bir insanım. Ama doğru aday tespiti, halka danışarak, halkın görüşü alınarak yapılacak bir aday tespitiyle. Türkiye'de HDP iktidarın alternatifidir. Çünkü 3 tane birbirine benzeyen parti var karşımızda. Biz halkı temsil ediyoruz. İşimiz kolay. Bunu anlatabiliriz. Hedef olarak şu an Cumhurbaşkanlığı seçimiyle kıyaslamıyorum. Ama anketlerle kıyasladığın zaman, yüzde 8 bandın altına düşmüyoruz. Tabi ki Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar da önemlidir.

"SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLSÜN"

Çözüm sürecinde eğer AK Parti samimiyse, pekala CHP, HDP hazır. Seçim barajının inmesiyle tekliflerimiz var. Gelsin AKP samimiyse 3 günde değiştirelim, Anayasa'nın 68'inci maddesi, son fıkrası. Yani seçime son bir sene kala yasalar değiştirilemiyor ya, o hükme geçici bir madde koyarız, deriz ki; bu seçimde uygulanmaz seçim barajını da indiririz ve milletin önünü açmış oluruz. Adil bir temsili sağlarız."