BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,09
HABER /  GÜNCEL

Haşim Kılıç'tan her satırı olay anayasa açıklaması

AYM eski Başkanı Haşim Kılıç, yeni anayasa çalışmaları ve başkanlık sistemi hakkında konuştu. Başkanlık Sistemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Kılıç, "Bu toplum Başkanlık Sistemine hazır değil." dedi.

Abone ol

Eski Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Demokraside Birlik Vakfı ve İnsani Değerler Derneği üyelerine konferans veren Kılıç, “Yeni Anayasa gergin siyaset ortamı, nefret ve kutuplaşma ortamında ele alınıyor. Böyle bir kavga ortamında nasıl bir Anayasa hazırlanabilir?” diye sordu.


"BAŞKANLIK SİSTEMİNE TOPLUM HAZIR DEĞİL"

Yargıya güvenin yüzde 67 oranında düştüğünü belirten Haşim Kılıç'ın açıklamaları şöyle:

"Başkanlık ve Parlamenter sistemlerin başarı ile uygulandığı ülkeler var. Biz ise Türk Tipi bir Başkanlık Sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Bu toplum Başkanlık Sistemine hazır değil. Marjinal düşünceler hayatiyette değildir. Her şey normal ekseni üzerinde yürür. Bizde, nefret söylemi ve kutuplaşma söz konusu. Şu anda terörle gelinen nokta da iyimser gözükmüyor."
 
"SAĞLIKLI BİR ANAYASA YAPILACAĞI KANAATİNDE DEĞİLİM"
 
"Kadim düşmanlıkların ve nefretin yer aldığı bir kutuplaşma ortamında, gergin siyaset, nefret ve kutuplaşma ortamında ele alınması üzücüdür. Böyle bir kavga ortamında nasıl bir Anayasa hazırlanabilir? İktidar partisi, Anayasayı ben hazırlayacağım diyor. Ne hazırlanıyor bilmiyoruz. Diyalog yok, uzlaşma yok, anlaşma zemini yok. Yasama, Yürütme ve Yargıda herkes kırmızı çizgi oluşturdu. Muhalefet Başkanlık Sistemi istemedi. Bu ortamda, sağlıklı bir Anayasa yapılacağı kanaatinde değilim".
 
"CİDDİ EKSİKLİKLER VAR"
 
"Ahlakı, dürüstlüğü üretemedik. Bu yapılamayınca geriye pozitif hukuk kaldı. Bizdeki kanunlar dünyada yok! Durmadan kanun yapıyoruz… Adalet ve eğitim sistemlerimizde çok ciddi eksiklikler var. Maddi anlamda çok şeyler yapıldı; köprü, yol gibi. Ancak milli gelirden eğitime ayrılan pay uzun yıllar yüzde 3 düzeyinde iken şimdilerde yüzde 4 düzeyine ulaşabildi. Toplumun ayakları üzerinde yükselecek; değerlerine yansımış bir eğitim yok."
 
"SARAYIMIZ VAR AMA..."
 
"Toplumda yargıya güven azaldı, yüzde 67 seviyesine indi. Adil yargılamayı sağlayan bir yargı sistemi şart. Her ilde Adalet Sarayı'mız var ama adalete güven yok. Önemli olan vicdani reflekslerin harekete geçtiği bir adaleti tesis etmek. Hukuk güvenliği yoksa, ekonomi gelişemez, normalleşme olmaz. Hukuk devleti anlayışı acilen tesis edilmelidir. Kamu gücü, intikam aracı olmaktan kurtarılmalıdır."