BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.244,12
HABER /  GÜNCEL

Haşim Kılıç'ın yerine geçecek isim kim?

Martta görev süresi dolacak olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın yerine Serdar Özgüldür, Zühtü Arslan ve Serruh Kaleli’nin isimleri geçiyor.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, 13 Mart'ta yaş haddinden emekli oluyor. Bu nedenle AYM'de hem başkanlık hem de bir üyelik koltuğu boşalacak.

Başkanlık seçimi takvimi başkanın görev süresinin dolmasına 2 ay kala başladığı için AYM ocakta seçim sürecine girecek. Başkan, genel kurul tarafından gizli oy ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla 4 yıl için seçilecek. 17 üyeden oluşan AYM Genel Kurulu'nda 9 kişinin oyunu alan başkan olacak.

3 FARKLI İSİM

AYM'de başkanlık için Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür ile başkanvekili Serruh Kaleli ve üye Zühtü Arslan'ın isimleri geçiyor. Yargı kulislerinde, Kaleli'nin görev süresinin dolmasına kısa süre kalması nedeniyle ara formül olarak başkan seçilebileceği ifade ediliyor. 2005'te dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından AYM üyeliğine seçilen Kaleli'nin görev süresi Eylül 2017'de dolacak. Özgüldür ise AYM Başkanı Kılıç'tan sonra en kıdemli üye. 2004 yılında Sezer'in Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kontenjanından AYM üyeliğine seçtiği Özgüldür, 4 yıl daha görevde kalacak.

Özgüldür, AK Parti kapatma davasında "Sadece Hazine yardımı kesilsin" yönünde oy kullanmış, AK Parti kapatılmanın eşiğinden dönmüştü.

Yargı kulislerinde konuşulan son isim ise Zühtü Arslan. 2009-2012 yılları arası Polis Akademisi Başkanı olan Arslan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2012 yılında YÖK kontenjanından AYM üyeliğine seçildi. Akademisyenliği döneminde AYM'nin "367 kararına" tepki gösteren isimlerden biri olan Arslan, AK Parti'nin "sivil Anayasa" taslağı çalışmalarında da yer aldı.

KULİSLER YAPILIYOR

Yargıtay'da da başkanlık için kulisler hareketli. Başkan Ali Alkan'ın görev süresi Şubat 2015'te bitiyor. Son dönemde hükümetin tepkisini çeken açıklamalar yapan Alkan'ın yerine en güçlü aday, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil. Kulislerde, Erbil'in hükümet ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile uyumlu çalışmasına dikkat çekiliyor. Ancak Yargıtay Başkanlığı için AYM'ye yeni seçilen 144 üyenin tercihi belirleyici olacak. Bu nedenle seçim sürecinde yeni isimler de gündeme gelebilir. Başkanlık için 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in ismi de geçiyor.