BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,83
ALTIN 2.439,25
HABER /  GÜNCEL

Haşim Bayramın inanılmaz düşüşü

Bir zamanlar Türkiye'nin en büyük holdinginin tartışılmaz başkanıydı. Şimdiler de kapıdan girişine bile izin yok!

Abone ol

Kombassan Holding’in fikir babalığı ve kuruculuğunu yapan, uzun bir süre holdingin yönetim kurulu başkanlığını sürdüren Haşim Bayram iki yıl önce yapılan holding genel kurulunda yönetime girememişti.

Geçirdiği beyin kanaması neticesinde tekerlekli sandalyeye mahkum kalan ve ancak koltuk değneği yardımıyla yürüyebilen Bayram’ın Kombassan Holding’le Anadolu’da açtığı çığır birçok eleştiriye de sebebiyet verdi.

HAŞİM BAYRAM KİMDİR?

Haşim Bayram, 1951 yılında Karaman'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kazım Karabekir'de, lise öğrenimini Akşehir İlköğretim Okulu ve Ankara Yüksek Öğretmen hazırlık sınıflarında tamamladı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi mezunu. Kimya yüksek mühendisi oldu. Kimya öğretmenliği ve sanayii bölge müdür yardımcılığı yaptı. Bazı sanayii kuruluşlarında mühendis olarak çalıştı. 1981 yılından sonra özel dershanecilikle ticari hayata atıldı. 1989 yılından itibaren, Kombassan'ın kuruluşunu başlattı. 2007’ye kadar Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.

Haşim Bayram, “kar-zarar modeli”ne dayalı çok ortaklı şirket olarak arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Kombassan Holding’e yurtdışından topladığı paralarla Türkiye kamuoyunda uzunca bir süre tartışıldı. Hakkında yüzlerce dava açıldı. Konya’da birçok defa vergi rekortmeni seçilen Bayram, 28 Şubat süreci ve 2001 krizi sonrası Kombassan Holding’in sendelemesiyle holding ortaklarının oklarına hedef seçilmişti.

12 Şubat 2006’da beyin kanaması geçiren ve uzunca bir süre şuuru kapalı şekilde Meram Tıp Fakültesi’nde tedavi gören Bayram, daha sonra kaldırıldığı İstanbul Acıbadem Hastanesi’nde de 3 ay tedavi gördükten sonra Konya’ya dönmüştü.



Konya havaalanında koltuk değneğiyle uçaktan indikten sonra tekerlekli sandalyeye bindirilen ve tekerlekli sandalyeyle havaalanından çıkan Haşim Bayram’ı, kapıda annesi Elmas Bayram karşılayınca Bayram gözyaşlarını tutamamıştı. Anne Bayram ise oğlunu sakinleştirmeye çalışmıştı.

KOMBASSAN AVRUPA’DA NASIL PARA TOPLADI?

Haşim Bayram, Çok ortaklı holdinglerle ilgili soruşturma yürüten Meclis Araştırma Komisyonu'na 2005’te ifade vermişti. Komisyona gurbetçilerden nasıl para topladığını anlatan Haşim Bayram'ın tutanaklara yansıyan bazı sözleri ise şöyle:

TÜRK İŞÇİLERİN PARASI: Bugün işçilerimizin yastık altında en az 250-300 milyar dolar parası var. Resmiyetteki paraları ise 40-50 milyar dolar. Bunun 50 milyar doları gelse, Türkiye uçar.

PARALAR BUTTA: Bu paraların nasıl tutulduğuna dair üç örnek vereyim. İsviçre'de rastladım, kimsenin aklına gelmez bu. Adam hayvanın butunu oymuş, muşambanın içine sokmuş üst üste frankları, sonra buta yerleştirmiş, 700 bin frank; ondan sonra tıkaç yapmış etten, derin dondurucuya atıvermiş. Buradan çıkarıp 50 bin frankını verdi.

ÇATIDAKİ ZULA: Fransa'nın Lyon şehrindeyim. Toplantıda anlattım, paraların yastık altında kalmasının ekonomiye bir faydası yok, gelin güçlerinizi birleştirin, diye. Bir tanesi, 'Hocam bizim eve gidelim' dedi. Allah sizi inandırsın, çatı katında duvarı yıktı, yıkılan gizli duvarın içinden gizli bir kasa çıktı. Kasada 3 milyon 300 bin mark. Bu paranın 150 bin markını verdi bana.

Aktifkulis