BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.500,04

Haşhaşilerin lideri Hasan Sabbah kimdir?

Haşhaşilerin lideri Hasan Sabbah kimdir?

Son günlerin en çok konuşulan ismi o! Başbakan tarikatın ismini söyledi, herkes onu konuşur oldu! Haşhaşi'lerin lideri Hasan Sabbah!

Haşhaşilerin lideri Hasan Sabbah kimdir?

Başbakan'ın geçtiğimiz salı günü grup toplantısında Gülen cemaatine yönelik sarfettiği "Haşhaşiler" göndermesi cemaatin tam ortasına ateş topu gibi düştü. Karşı cepheden itirazlar yükseldi, herkes onları konuşur oldu. Yani Haşhaşileri ve liderleri Hasan Sabbah'ı.

Peki kimdir Hasan Sabbah?

Haşhaşilerin lideri Hasan Sabbah kimdir?

Hasan Sabbah hakkında yazılmış bir çok kitap olmasına rağmen Google'da kendisi hakkında yayınlanmış çok fazla makale bulamıyorsunuz. Gündeme gelmesi sanırız makale sayısını artıracaktır.

Başbakan'ın sözünü ettiği tarikatın liderini sizleri için araştırdık ve iki farklı görüşü sizler için derledik...

İşte iki farklı görüşten Hasan Sabbah...

Haşhaşilerin lideri Hasan Sabbah kimdir?

BİRİNCİ GÖRÜŞ...

Tam adı Hasan bin Ali bin Muhammed bin Cafer bin Hüseyin bin Sabbah el-Hamari’dir(1034 – 1124). Büyük Selçuklu Devleti zamanında yaşamış olan, tarihin eski ezoterik ve batıni örgütü Haşhaşileri kuran ve ölene kadar liderliğini yapan İranlıdır. Tarihteki en gizemli insanlardan biri olarak adı geçer. Müridlerinin adını Seyduna olarak bildiği Hasan Sabbah gençliğinde çeşitli çelişkiler yaşamış, islamiyeti büyük ölçüde sorgulamış, tarikat ve mezheplerle ilgili birçok toplantıya katılmıştır.

Haşhaşilerin lideri Hasan Sabbah kimdir?

ÖMER HAYYAM'IN O SÖZÜ HAYATININ SÖZÜ OLMUŞTUR

Edindiği bilgiler ve deneyimler doğrultusunda tarikat liderlerinin insanları istediği gibi yönetebildiğini ve yalan yanlış öğretilerle onları tamamen kendi öğretilerine bağlayabildiklerini anlamıştır. Bunun üzerine ismaili tarikatların liderlerine onların ne yapmaya çalıştığını anladığını göstererek onları büyük ölçüde şaşırtmıştır. Yakın arkadaşı olan büyük astronom Ömer Hayyam‘la ettiği bir muhabbet esnasında Ömer Hayyam‘ın espriyle söylediği : “bu insanlar cennet için yaşıyorlar, ancak onlara bir cennet verebilirsen onları yönetirsin” sözü Hasan Sabbah’ın hayatının sözü olmuştur.