BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.326,66
HABER /  DÜNYA

Haşdi Şabi neyin nesi? Kerkük savaşına giren örgüt kimin?

KERKÜK savaşı ile birlikte Haşdi Şabi bir kez daha gündemde. Neyin nesi bu Haşdi Şabi ya da diğer ismi ile Heşdi Şabi. İran'ın Pasdaran ordusuna bağlı oldukları iddiası doğru mu? Haşdi Şabi örgütünü kim kurdu?

Abone ol

Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri) IŞİD'in 2014'te Musul'u ele geçirmesi ardından, Iraklı farklı milis güçlerinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Musul saldırısı ardından Irak'ın Şii dini lideri Ayetullah Sistani tüm Irak halkına hitap eden tarihi bir fetva yayımladı. Söz konusu fetvada Sistani, Irak'ta eli silah tutan herkesi ülkelerini savunmaya ve kutsal mekanlarını savunmaya çağırdı. İşte Haşdi Şabi o fetvadan sonra Şii'ler tarafından kurulan bütün silahlı grupları tek çatı altında toplayan örgütün adı.

Haşdi Şabi'nin perde arkası haliyle İran... Kürtlere göre Haşdi Şabi ya da bölge halkının deyimi ile Heşdi Şabi İran'ın Pasdaran Ordusu'na bağlı bir milis gücü.

HAŞDİ ŞABİ ÖRGÜTLERİ : Haşdi Şabi'nin büyük bölümü Şii milislerden oluşuyor ancak bünyesinde Sünni milisler de var.  Haşdi Şabi'de savaşan milislerin yaklaşık 120 bini Şii, 16 bini ise Sünni Iraklılar. Haşdi Şabi bünyesinde yer alan onlarca örgütlerden öne çıkanlar şunlar: Bedir grubu, Asaib Ahl El-Hak, Barış Tugayları (Mukteda El Sadr'ın grubu), Hizbullah Tugayları, Seyyid El Şuhada Tugayları, Kataib El İmam Ali, Ebu El-Fadl El-Abbas Güçleri, Harakat Hizbullah El-Nucaba.

HAŞDİ ŞABİ VE IRAK ORDUSU : Haşdi Şabi Bağdat tarafından doğrudan destekleniyor. Bağdat yönetimi örgüte, para ve silah yardımı yapıyor. Bununla birlikte Haşdi Şabi'nin tam olarak hükümetin kontrol altında olmadığı düşünülüyor.

Hatta dönem dönem bazı milis gruplarının hükümeti, bazı hükümet üyelerininse milis gruplarını eleştirdikleri durumlar oldu. IŞİD'in Irak'ta tamamen yenilmesi durumunda Haşdi Şabi'nin ne olacağı konusu ise belirsiz.

HAŞDİ ŞABİ İRAN ORDUSUNA MI BAĞLI : Haşdi Şabi bünyesindeki örgütlerin büyük bölümünün İran'la yakın ilişkileri bulunuyor. Örgütün İran Devrim Muhafızları tarafından teşkilatlandırıldığı, bünyesindeki grupların liderlerinin genelde, Tahran'la ve de İran'daki kutsal Kum şehriyle yakın ilişkileri olan din adamları olduğunu biliniyor. Örgüt liderleri düzenli olarak İran'a gidiyorlar ve parayla silahlarının büyük bir kısmını da Tahran'dan alıyorlar.

IRAK HALKI DESTEKLİYOR MU? : Yapılan araştırmalar Irak halkının belli bir bölümünün IŞİD'le mücadelede Haşdi Şabi'yi desteklediğini ortaya koyuyor. Özellikle Şii Iraklıların önemli bir bölümünün gözündeyse milisler kahraman olarak algılanıyor. Sünni Iraklıların Haşdi Şabi'yi mezhepçi olarak gördükleri biliniyor. Irak'ta Şiiler içinde de Haşdi Şabi'yi İran'la ilişkisi üzerinden eleştirenlerin olduğu bildiriliyor. Örgüt operasyonlarda çok sert olmakla ve insan hakkı ihlallerine yol açmakla da suçlanıyor.

Kerkük alındı mı Irak - Kürt savaşında son durum ne flaş haberler

Kerkük'te en çok Kürt mü var Türkmen mi? Kerkük kimin?