BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.248,16
HABER /  GÜNCEL

Türkiye en önemli yasasını unuttu!

İdil Biret, Suna Kan, Gülsin Onay, Hüseyin Sermet, Fazıl Say ve daha birçok önemli sanatçının yetişmesini sağlayan Harika Çocuk Yasası, 1998'den bu yana atıl!

Abone ol

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın yanıtlaması üzerine bir soru önergesi verdi.

Önerge, İdil Biret, Suna Kan, Gülsin Onay, Hüseyin Sermet, Fazıl Say gibi önemli sanatçıların devlet desteği ile yurtdışında sanat eğitimi alarak yetişmesini sağlayan Harika Çocuk Yasası'yla ilgliydi.

Verilen yanıt, yasanın yıllardır işlemez halde olduğunu ortaya koydu.

Hürriyet'ten Umut Erdem imzalı haberde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bilgehan'ın Harika Çocuk Yasası olarak bilinen Kanun'dan "AKP'nin iktidarda olduğu son 9 yılda kimler yararlanmıştır?" sorusuna, "15 Şubat 1956 tarihli ve 6660 sayılı 'Güzel Sanatlarda Fevkalade İstidat Gösteren Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Hakkındaki Kanun' kapsamında Bakanlığımız Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü kayıtlarında son 9 yıl içinde faydalanan bulunmamaktadır" yanıtını verdi.

Haberde yasayla ilgili şu ayrıntılara yer verildi:

5245 sayılı Harika Çocuklar Yasası, 1948 yılında, "İdil Biret ve Suna Kan'ın Yabancı Memleketlere Müzik Tahsiline Gönderilmesine Dair Kanun" adıyla çıkarıldı. Yasanın çıkarılmasının en büyük destekçisi devrin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü oldu. Kanunun çıkmasından sonra yedi yaşındaki İdil Biret (piyano) ve 12 yaşındaki Suna Kan (keman), yasadan yararlanarak Fransa'ya gönderildi. Tüm masrafları 16 yaşına kadar devlet tarafından karşılandı.

Yasanın kapsamı 1956 yılında genişletildi. 6660 sayılı yeni yasanın adı 'Güzel Sanatlarda Fevkalade İstidat Gösteren Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Hakkında Kanun' oldu. Bu yasaya göre Güzel Sanatlar Müdürlüğü'ne bir dilekçe ile başvuran adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 10 kişilik bir komisyon tarafından imtihan edilecekler ve olağanüstü yetenekte oldukları saptanırsa yurtdışına gönderileceklerdi. Verda Erman, Gülsin Onay, Hüseyin Sermet, İsmail Aşan, Fuat Kent, Selman Ada, Ateş Pars bu yasadan yararlandılar.

Yasanın 1968'den sonra işletilmemesi üzerine 1976'da özel yetenekli çocukların Devlet Konservatuarı'nda yoğun ve hızlı bir müzik eğitimi görmeleri için 'özel statü' yönetmeliği çıkartıldı. Bu statüde eğitim görüp konservatuvarın yüksek bölümünü bitiren bazı gençler çeşitli burslarla yurtdışına gönderildi. Özel statüden ilk yararlananlar Oya Ünler (piyano) ve Burçin Büke (piyano) oldu.

1986-1987'de özel statüden yararlanarak mezun olan Şölen Dikener (viyolonsel), Fazıl Say (piyano), Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz (piyano), Yeşim Alkaya (piyano), Çağlayan Ünal (viyolonsel), Ertan Torgul (keman), Özgür Balkız (keman) ve Çağıl Yücelen'in (keman) ardından yasa tekrar işlemez hale geldi.

1998'de yedi yaşında olan Emrecan Yavuz'un (piyano) adı, özel statüden yararlanan son 'harika çocuk' olarak geçiyor.