BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,10
ALTIN 2.305,44
HABER /  GÜNCEL

Hapis cezası askıya alınan Rus muhalif lider gözaltında

Devlet Başkanı Putin aleyhtarı söylemleriyle bilinen Aleksey Navalni, Moskova'daki hükümet karşıtı gösterilerde gözaltına alındı. Navalni bu sabah yolsuzluk davasında üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak cezası askıya alınmıştı.

Abone ol

Rusya'da, Devlet Başkanı Vladimir Putin aleyhtarı söylemleriyle bilinen muhalif lider Aleksey Navalni, başkent Moskova'daki hükümet karşıtı gösterilerde gözaltına alındı. Navalni bu sabah yolsuzluk davasında üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak cezası askıya alınmıştı.

Moskova'daki gösteri, mahkeme kararının protesto edilmesi amacıyla düzenleniyordu.

Mahkeme, bu sabah düzenlenen karar duruşmasında Aleksey Navalni hissedarı olduğu iki şirkette yolsuzluk yaptığına ve şirketin kasasını boşaltarak 30 milyon rubleyi, yani yaklaşık 518 bin doları zimmetine geçirdiğine

Cezası askıya alınan Navalni, aynı suçu bir kez daha işlemesi durumunda hapse girecek. Yargıcın uygun gördüğü bir sürenin ardından suçun tekrarlanmadığına kanaat getirmesi durumunda ise cezayı iptal etme yetkisi var.

Aynı davada yargılanan Navalni'nin kardeşi Oleg Navalni de üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmış ve duruşma salonundan kelepçelenerek çıkarılmıştı.

Gözaltının gerekçesi, başka bir yolsuzluk davasında da suçlu bulunup ev hapsine mahkum edilen Navalni'nin ev hapsi kurallarını ihlal etmesi olarak açıklandı.

Aleksey Navalni, hapse mahkum edildiği yolsuzluk davasının dışında bir dizi başka suçlama karşısında da kendisini mahkeme salonlarında savunuyor.

'İddialar uydurmaca'

Navalni'nin davasını takip eden BBC Moskova muhabiri Steve Rosenberg, son duruşmada kararın açıklanmasından sonra muhalif liderin hakime seslendiğini ve "Beni, kardeşimi neden hapse atıyorsun? Daha ağır cezaya çarptırmak için mi?" diye sorduğunu aktardı.

Navalni, hakkındaki tüm iddiaları reddediyor ve davanın siyasi olduğunu savunup "Asıl amaç siyasi etkinliğimi yok etmek" diyor.