BIST 9.056
DOLAR 32,32
EURO 35,12
ALTIN 2.301,84
HABER /  GÜNCEL

Hangi ilde kim kazanır?

Ahmet Hakan 'Tarafsız Bölge'de seçimleri masaya yatırdı. Programın konukları yerel seçimi değerlendirdi. İşte ortaya çıkan analizler...

Abone ol

Yerel seçimler için geri sayım devam ederken, hem partiler hem de seçmenler çıkacak sonuçları önceden tahmin edebilmek için uzman ve araştırmacıların söylediklerine kilitlenmiş durumda.

CNNTürk’teki ‘Tarafsız Bölge’ programında bu hafta da seçimleri masaya yatıran Ahmet Hakan, programında beş önemli isme seçimlerin sonucu en çok merak edilen illerini sordu. Sabah yazarı Nazlı Ilıcak, Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin, Vatan yazarı Mehmet Tezkan, A&G araştırma şirketi yöneticisi Adil Gür ve ANAR araştırma şirketi Başkanı İbrahim Uslu, yaklaşan seçimler öncesi yarışın iyice kızıştığı illerin nabzını tuttu ve çıkarımlarını en net şekilde ifade etti.

İSTANBUL’DA TOPBAŞ TEK İSİM

Katılımcıların İstanbul için ortak görüşleri Topbaş’ın sandıktan tekrar zaferle çıkacağı yönünde. Ancak Kılıçdaroğlu’nun büyük bir oy alacağı ve CHP’nin İstanbul’da sıçrama yapacağı da ortak bir görüş olarak ortaya çıkıyor.

ANKARA’DA ÇATLAK SESLER

Ankara hakkında ortak ve net bir karar çıkmasa da, katılımcılar Gökçek döneminin bir beş yıl daha uzayabileceği görüşünde buluştu. Ancak yorumcuların bir diğer ortak görüşü de Gökçek’in seçimlerde büyük oranda oy kaybedeceği yönünde.

TÜRKİYE’NİN ÜÇ KALESİ

Beş katılımcının da sonucunun kesin olduğuna inandıkları üç il İzmir, Eskişehir ve Diyarbakır olarak kendini gösterdi. İzmir’in CHP’nin kalesi olma özelliğini koruyacağını iddia eden katılımcılar, bu ilde diğer partilere şans tanımıyor.

Sonucunun neredeyse kesin olduğuna inanılan bir başka il de Eskişehir. Tüm katılımcılar Eskişehir’de mevcut belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’in açık ara kazanacağı görüşünde birleşiyorlar.

Erdoğan’ın çok önem verdiği ve mutlaka kazanmak istediği Diyarbakır ise katılımcıların kesin bir dille sonuç bildirdikleri bir başka bölge. DTP’nin Diyarbakır’ı açık ara kazanacağı görüşünü savunan katılımcılar, Erdoğan’ın Diyarbakır’ı almak için yaptığı sert kampanyanın geri tepebileceği görüşünde.

ANTALYA VE ADANA KRİTİK BÖLGELER

Adana’da MHP adayı Aytaç Durak’ın kazanma şansını yüksek gören katılımcılara göre AKP bu ilde oldukça güçlü bir kampanya yürüttü ve sandıktan sürpriz bir sonuç çıkma olasılığı da var. Deniz Baykal’ın memleketi Antalya’da ise sürprizlere açık olmakla birlikte AKP’nin sandıktan zaferle çıkacağı görüşü hakim.

Bu seçimlerin önümüzdeki genel seçimler için gösterge ve 2007 seçimleri için de bir sağlama olacağı görüşünü savunan katılımcıların Türkiye genelinde nasıl bir oy dağılımı yaşanacağı hakkındaki görüşleri ise haberimizin videosunda.