BIST 9.754
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.431,68

Hangi ilde hangi adayları adayı şanslı?

Binlerce aday adayı, partinin tercih edeceği aday olabilmek için mücadele ediyor.

7 Haziran seçimlerinde bizi temsil edecek milletvekili adaylarını seçmek üzere sandık başına gideceğiz.

Bu seçim bir başka olacak. Bir başka deyişle bu seçim, bugüne kadar yapılan tüm seçimlerin en önemlisi niteliğinde...

Binlerce aday adayı, partinin tercih edeceği aday olabilmek için mücadele ediyor. Her partinin adayını belirlerken göz önünde bulunduracağı kıstaslar muhakkak vardır. Her bir parti bilgi birikimi ve donanımıyla ön plana çıkan, halkın da tercih ettiği adayları belirleyebilmek için çalışıyor.

Aylardır Türkiye'nin pek çok bölgesinde konferanslar veriyorum.

Son dönemlerde gittiğim her ilde konferans vermenin yanısıra seçmenin aday adaylarıyla ilgili düşüncelerini de öğrenmeye çalışıyorum.

Ben her seçimde olduğu gibi AK Parti'nin aday adaylarını araştırıyorum. Görünen tablo, büyük oranda doğru tespitler yapıldığını gösteriyor.

Örnek verecek olursam...

Balıkesir'de Tülay Babuşçu ve Bülent Bilgi isimleri ön plana çıkıyor. Tülay Babuşçu'yu Türkiye'de artık tanımayan yok. Facebook'taki hesabında, "Osmanlı İmparatorluğu'nun 90 yıllık reklam arasının" sona erdiğini belirterek Kemalist kesimin tepkisini çektiği kadar, AK Parti tabanının sempatisini toplamış bir isim. Balıkesir'de hemen her AK Partili seçmenin Meclis'te bir dönem daha görmeyi istediği isimlerin başında geliyor.

Bülent Bilgi ise bilgi ve donanımıyla aday adayları arasında adeta farklı bir noktaya sahip. İngilizce, Almanca ve Fransızca bilen Bülent Bilgi, AK Parti'nin yurt dışındaki yapılanmasının mimarı olarak biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir dönem ısrarla Türkiye'ye davet ettiği Bilgi, Almanya'da dev şirketlerin geleceğine yön veren bir akıl hocası...

Karabük'te herkes Burhanettin Uysal ismi etrafında birleşmiş görülüyor. Uysal, Karabük Üniversitesi rektörlüğü döneminde imza attırdığı başarılarla Türkiye çapında bir üne sahip. Karabük Üniversitesi'ni yapı olarak zirveye çıkaran Uysal, 160 bin fidanı o üniversitenin bahçesine dikerek bir rekora imza atmış.

Üniversitedeki başarıları nedeniyle gerek Erdoğan'ın, gerekse Davutoğlu'nun pek çok konuşmasında örnek kişilik olarak gösterdiği Uysal'ın geçmişi başarılarla dolu. Polis memuru olarak başladığı kariyerinde başarı merdivenlerini hızla tırmanan Uysal, el attığı her projeyi Türkiye'nin hayranlıkla izlediği bir marka haline getirmekle tanınıyor.

Bolu'da ise Hüseyin İka, gerek muhafazakar ve milliyetçi kimliğiyle ön plana çıkıyor. AK Parti tabanı kadar milliyetçi kesimlerin de sempatisini kazanan İka, bir önceki yerel seçimlerde CHP'ye 11 bin oy fark atılmasında başrölü oynamış. Bolulu seçmenler, AK Parti'nin Bolu'da 3'te 3 yapması için İka'nın mutlaka aday gösterilmesi gerektiğine inanıyor.

Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan'dan daha önce söz etmiştim. Uşak'ın çehresini değiştirecek "Kent Park" projesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın takdirini kazanan Uşak Belediyesi'nin başarılı başkanı Cahan yöredeki tüm halkın adeta gözbebeği.

Ancak Cahan kadar sevilen bir isim daha var Uşak'ta. Başkan'ın yardımcılarından Erol Korkmaz. Uşak'ta bu yıl tulum çıkarmaya kararlı olan AK Parti, belediye başkan yardımcısı Erol Korkmaz'ı aday adaylığına soyundurmuş. Korkmaz'ın konvoyunun geçtiği cadde ve sokaklar adeta bir şölen alanına dönüşüyor. Uşaklılar, şahsi araçlarıyla konvoya katılarak adeta Korkmaz'ı nerede görmek istediğinin mesajını veriyor.

Yozgat'ta adı sanı duyulmamış bir nikah memuruyken de yöre insanı çok sevilen Birsen Şöhret şu sıralar kentte herkesin isminden sıkça bahsettiği, erkek adayların korkulu rüyası haline gelen bir isim. Birsen Şöhret milli görüş kökenli. Henüz adaylığı kesinleşmeden Yozgat'ta girmedik ev ve işyeri bırakmamış. Erkek adayların ağırlıklı olduğu Yozgat'ta yapılan anketlerde ismi ön sıralarda çıkan Birsen Şöhret'in CV'si bir hayli parlak. Aday gösterildiği takdirde Yozgatlı kadınların büyük desteğini alacağı da muhakkak.

İzmir benim en çok önem verdiğim bölgelerin başında geliyor. Önceki gün İzmir'deydim. Pek çok milletvekili aday adayı ve seçmen kitlesiyle bir araya gelme imkanı buldum. AK Parti İzmir'de bu dönem pek çok başarılı ismi koz olarak sahaya sürüyor. Ancak bir ayrıntı gözden kaçırılıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP'li Selahattin Demirtaş yüzde 11'le İzmir'de olağanüstü bir oy aldı. Aslında İzmir'de Kürt oyları yüzde 19'u buluyor ama Demirtaş'a oy verenlerin dışındakiler AK Parti tabanını oluşturuyor. Eğer HDP'nin bu seçimde barajı aşma durumu olursa kuşkusuz İzmir'in bunda çok büyük etkisi olacak.

Bu durum, kentte Kürt kökenli bir adaya ihtiyaç olduğunu gözler önüne seriyor. Şayet Savcı Sayan İzmir'den aday gösterilse CHP ve HDP'nin oylarında ciddi anlamda bir kırılma olacaktı. Edindiğim bilgilere göre Sayan Ağrı'dan aday gösterilecek.

Ancak İzmir'de en az Savcı Sayan kadar Kürt kesimi tarafından sevilen bir isim daha var. O isim Mehmet Dağlıer. Sadece Kürt kesiminin değil, tabanın da yardımseverliği sayesinde bir ağabey olarak gördüğü Dağlıer, AK Parti'nin kuruluşu sırasında ilçe teşkilatlanmalarında önemli mücadeleler vermiş.


*****

AK Parti'nun kurmayları hangi isimlerde karar kılacak orasını bilemem. Ben sadece bölgelerde ismi ön plana çıkan isimleri dikkatinize sundum.