BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,70
ALTIN 2.501,34

Hangi besin ne zaman yenilmeli?

Hangi besin ne zaman yenilmeli?

Dr. Tuba Kayan Tapan sağlıklı bir yaşam için düşük glisemik indeksli karbonhidratlarla beslenmek gerektiğine dikkat çekiyor!

Hangi besin ne zaman yenilmeli?

Besinlerin glisemik indeksin bize, o besini yedikten belirli bir süre sonunda kan şekerini yükseltmeye olan etkisini ifade eder. Yani besinlerin kan şekerinin yavaş veya hızlı yükselmesini etkilemektedir. Glisemik indeksi yüksek besin alımıyla obezite, diyabet ve bunlarla ilişkili diğer kronik hastalıkların görülme sıklığı ile paralellik gösterir.

Hangi besin ne zaman yenilmeli?

Yiyecekteki protein miktarı da nişastanın sindirimini etkiler. Bunu şu mekanizmayla yapar; nişasta granüllerinin çevresi proteinle kaplıdır. Protein ağının ince bağırsak lümeninde nişasta emilim oranını azaltacağı ileri sürülmektedir. Emilim ve sindirim oranı arttıkça da GI değeri yükselir. İyi pişmiş nişastalı besinlerin GI değeri az pişmişlerden daha yüksektir. Piştikten sonra bekleyen besinlerin GI düşer. Yavaş yemek yiyerek de sindirim ve emilim hızımız daha yavaş olacağından GI düşebilir.

Hangi besin ne zaman yenilmeli?

Ara öğünlerde mutlaka tüketin: soğuk çorba, elma ve ceviz, peynirli salata İçinde asit olan gıdalar(yeşil zeytin, limonsuyu, sirke, mantar, havuç vs.) Gİ düşürür ki bunun nedeni mide boşalımını geciktirdiğindendir. Ara öğünlerde(öğle ve akşam) Gİ düşük besinler tercih edilmelidir. Örneğin soğuk çorba, elma ve ceviz, peynirli salata gibi. Ara öğünlerdeki glisemik indeksi yüksek olan meyve suları, muz, yerine glisemik indeksi düşük elma, greyfurt, erik ,tercih edilebilir.

Hangi besin ne zaman yenilmeli?

Sağlıklı beslenme ve öğün sayısının planlarken aynı zamanda öğün içerikleri de çok önemlidir. Öğün içerikleri planlanırken, içerdiği karbonhidrat miktarı, protein miktarı göz önüne alınmalıdır. Zeytinyağlı sebze yemeği ve yoğurt; akşam yemeği için iyi bir tercihtir!