BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Hanefi Avcı hakkında ağır iddia

12 Eylül darbesi sonrası gözaltına alınan eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Habib Küçük, Avcı hakkında iddialarda bulundu.

Abone ol

Zaman gazetesinde yer alan habere göre Küçük, Hanefi Avcı'nın Mersin'de görev yaptığı sırada işkence ile Ali Uygur adlı solcu bir genci öldürdüğünü ve kimsesizler mezarlığına gömdüğünü öne sürdü.

Küçük, "Hatıralarında da zaten söylüyor şoförüm Hasan diye. Hasan dediği şahsın soyadı da Çevik. Hanefi Avcı'nın hemşehrisidir, Maraşlıdır. Tayyip isminde sarışın bir polis memuru vardı. O polis, Hasan Çevik ve Hanefi Avcı üçü işkence yaparken öldürüyorlar. Hanefi Avcı'nın bizzat ayakkabısının ökçesiyle öldürdüğünü söyleyen o dönemin emniyetinin nezaretinde görevli gece bekçisiydi. Bizzat ben kendisinden duymuştum o zaman." dedi.

Mersin 78'liler Vakfı Onursal Başkanı Ethem Dinçer de Ali Uygur'un 3 arkadaşı ile 1 Temmuz 1980'de Adana'nın Pozantı ilçesinde gözaltına alındığını, daha sonra Mersin Emniyet'ine teslim edildiğini vurguladı. Ardından şu bilgileri verdi: "Mersin Emniyet'inde Ali Uygur'la birlikte gözaltına alınanlar savcılığa çıkarılmalarına rağmen Uygur savcılığa çıkarılmadı. Bunun üzerine ailesi hem cumhuriyet savcılığına hem o dönemki Birinci Şube diye adlandırılan Siyasi Şube'ye başvurarak Ali'nin nerede olduğunu sordu. Yapılan araştırmalar sonucu Uygur'un gözaltında olduğu kabul edildi, ancak 'yer gösterirken kaçtı' denildi. Çalışmaların sürmesi üzerine Ali Uygur'un mezarı gözaltına alındıktan 50 gün sonra bulundu."

Mersin 78'liler Vakfı Başkanı Osman Koçak ise kendisini solda tanımlayan bazı aydınların Hanefi Avcı'yı sahiplenmesini hayret ve ibretle izlediklerini söyledi. Koçak, "12 Eylül'de yaşadığı baskı sürecini Anne Kafamda Bit Var diye kitaplaştıran Tarık Akan'a kafasını bitlendirenlerden birisinin Hanefi Avcı olduğunu hatırlatıyoruz. Basın açıklaması okuyan Sabri Ergül, Manisalı çocuklara işkence yapan polisleri teşhir ettiği günleri unutmasın." dedi.