BIST 9.122
DOLAR 32,36
EURO 34,99
ALTIN 2.325,19
HABER /  SAĞLIK

Hamilelikte şişlikler nasıl önlenir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu, şişlikleri gidermek için anne adaylarına önerilerde bulundu.

Abone ol

"Hamile bir kadının günlük su gereksinimi hamile olmayanlara göre daha fazladır. Bebek bekleyen bir anne adayı her zaman olduğundan daha fazla su içer, alınan bu sıvının bir kısmı vücutta tutulur ve ödem meydana gelir" diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu, şişlikleri gidermek için anne adaylarına önerilerde bulundu.

Ayaklarınızı havaya kaldırın: Gün içinde fırsat bulduğunuzda ayağınızı bir sandalye ya da benzeri nesnenin üzerine koyarak bir süre havaya kaldırın. Bunu her fırsatta yapmaya çalışın. Otururken bacak bacak üstüne atmayın. Eğer çalışıyorsanız akşamları evde mümkün olduğunca uzun oturun. Ayaklarınızı sarkıtarak oturmayın.

Uzanın: Mümkün olduğunca dinlenmeye çalışın ve sol yana dönüp uzanın.

Sıvı alın: Sanılanın aksine şişlik durumunda su içmek şişliği artırmaz tam tersine azaltır. Önemli olan suyu kısıtlamak değil onu hareket ettirmektir. Günde en az 8-10 bardak su için.

Yürüyüş yapın: Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapan kadınlarda şişlikler de dahil olmak üzere hamilelikte sık görülen sorunlar daha hafif seyreder. Yürüyüş bacak toplardamarlarınızın daha etkili görev yapmasını sağlarken doku aralığında biriken sıvının da dağılmasını kolaylaştırır.

Rahat giyinin: Aşırı sıkan her türlü kıyafetten uzak durun. Lastikleri sıkı çorap ve beli sıkı pantolon giymeyin. Rahat ve topuksuz ayakkabı giyin. Eğer şişlikler çok rahatsız ediyor ve beraberinde ağrıya da neden oluyorsa ve özellikle varisleriniz de varsa varis çorabı giymeniz yarar sağlayabilir. Bu amaçla hamileler için özel üretilmiş çorapları tercih edin.

Yediklerinize dikkat edin: Tuz kısıtlaması ilk planda şişlikleri azaltabilir ancak uzun dönemde bir işe yaramayabilir. Uygun miktarda tuz alın. Yemeklere ekstradan tuz eklemeyin bununla birlikte tuzsuz gıdalara da yönelmeyin.

Kontrollerinizi ihmal etmeyin: Eğer şişlik aniden gelişir veya çok aşırı ise, sadece ayaklarda değil yüzde ve elde de oluyor ise altta yatan ciddi bir durum olabilir.