BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.308,38
HABER /  DÜNYA

Hamilelere özel emniyet kemeri

Gebelikte yolculuk yaparken en büyük sorunlardan biri olan emniyet kemerine Türk profesörden çözüm geldi...

Abone ol

İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serpil Acar, hamilelere özel emniyet kemeri tasarladı.

İngiltere’de başlattıkları uluslararası araştırmaların, hamile kadınların bir yandan daha doğmamış bebeklerini korumak için emniyet kemerini takmak istediğini, diğer yandan da kemerin göbeğe tırmanmasının bebeğe  zarar vermesinden endişe ettiklerini dile getiren Acar, şunları kaydetti: “Modelleme, simülasyon ve çarpışma laboratuvarlarında yapılan 10 yıllık çalışmalarımız hamilelerin ihtiyaçları ve çarpışma sırasındaki dinamiği konusunda gerekli bilgiyi bize vermiştir. Bu buluşlar doğrultusunda emniyetli yolculuk sağlamak için bir tasarım yaptık.

Maksimum güvenlik minimum boyut

Prof. Dr. Serpil Acar tasarımlarının iki avantajı olduğunu kaydederek, "bizim buluşumuz hamile kadınların onlar için hazırlanmış tarifi, tamı tamına rahatlıkla ve kolaylıkla uygulamalarını sağlayacaktır. Ayrıca bu kemerin önemli kendine has iki özelliği, standart emniyet kemerinin normal koruma fonksiyonuna hiçbir şekilde olumsuz bir etkisinin olmaması ve cepte, çantada taşınabilecek kadar küçük olmasıdır’’ dedi.

Kemerin vücudu verev geçen parçasının boyuna değmemesi, omuzdan da düşmemesi gerektiğini dile getiren Acar, kemerin hiçbir parçasının fren sırasında bebeği sıkıştıracak şekilde olmaması gerektiğini bildirdi. Acar, sadece hamileler için değil, hamile olmayanlar ve erkekler için de geçerli tavsiyeleri dünyada yaymak ve insanları eğitmek gerektiğini açıkladı.