BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Hamastan zeytin dalı

Filistin'de yönetimdeki Hamas örgütü, İsrail'le, iki devletli çözüme hazır olduklarını açıkladı.

Abone ol

Associated Press, ismi açıklanmayan bir Hamas yetkilisinin açıklamalarına dayanarak verdiği haberde, Filistin Başbakanı İsmail Haniye'nin, bugün bir araya geleceği Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la konuyu görüşmeyi planladığını bildirdi.

Teklifin henüz sunulmaması nedeniyle isminin haberde kullanılmasını istemeyen yetkili, İsrail'in öneriyi reddetmesinden ve Batı Şeria sınırının 2010 yılına kadar çizilmesine yönelik planını ileriye götürmesinden çekindiklerini belirtti.

Yetkili, Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar'ın, iki devletli çözüme yönelik tasarıyı, kabinenin pazartesi günü yapılacak oturumunda gündeme getireceğini kaydetti.  Yetkili, uluslararası baskılar neticesinde Hamas yönetiminin İsrail'e yönelik tavrını yumuşatma eğiliminde olduğunu ifade etti.

Hamas, iki devletli çözüme hazır olduğunu açıklayarak, İsrail devletinin mevcudiyetini tanıyabileceğinin sinyalini ilk kez vermiş oluyor. Mahmud Zahar'ın, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a gönderdiği bir mektupta, İsrail'in var olma hakkını üstü kapalı olarak tanıdığı ve ''Komşularımızla özgürce, bağımsız olarak ve yan yana yaşamak istiyoruz, (BM, AB, ABD ve Rusya'dan oluşan) Ortadoğu Dörtlüsü ile ciddi görüşmelere hazırız'' ifadesine yer verdiği ileri sürülmüştü.

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Dışişleri Bakanı Zahar'ın BM Genel Sekreteri Annan'a gönderdiği mektupta İsrail'in var olma hakkını tanıdığı iddiasını yalanlamıştı.