BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.495,00
HABER /  DÜNYA

Hamas ile İsrail anlaştı! Arabulucuğu bakın kim yaptı?..

FİLİSTİN'de Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas, dün bölgede yaşanan şiddetli çatı.maların ardından İsrail ile ateşkese geri dönme konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. İsrail de anlaşmayı doğruladı...

Abone ol

GAZZE Şeridi'ni yöneten Hamas, 2014'teki savaşın ardından bölgede dün yaşanan en şiddetli çatışmaların ardından arabulucular vasıtasıyla İsrail ile ateşkese geri dönme konusunda anlaştıklarını duyurdu. İsrail ise ateşkese dönüş kararının tek taraflı olduğunu savundu.
Gazze ve İsrail arasında dün sabah ve gece boyunca yaşanan çatışmalarından ardından Hamas, 2014'teki savaşın ardından yapılan ateşkese geri dönme konusunda Hamas ile anlaştıklarını duyurdu.

MISIR ARABULUCU OLDU... Associated Press'in aktardığına göre, Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil Hayye tarafından yapılan yazılı açıklamada anlaşmanın Mısırlı arabulucular vasıtasıyla gerçekleştiği belirtildi. Hayye "Direniş, düşmanı püskürtme ve angajman kurallarını değiştirmesini önleme konusunda başarılı olduktan sonra son saatlerde bazı aracılar devreye girdi. Gazze'deki ateşkes anlaşmasına geri dönme ve Filistin direniş grupları ile işgal güçlerinin aynı kurallara bağlı kalması hususunda mutabakat sağlandı" ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL: HAMAS'A ŞANS VERDİK ANCAK... İsrailli Bakanı Naftali Bennett ise İsrail Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada henüz bir anlaşmaya varılmadığını söyledi. İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz da ateşkes anlaşmasına varıldığını belirtse de "İsrail durumun daha da kötüleşmesini istemiyor. Ancak şiddeti başlatanlar onu durdurmalı" dedi.

İsrailli Bakan Ariah Deri de Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada " Eğer sakinlik olursa biz de buna sakinlikle yanıt vereceğiz. Hamas'a rutine dönebileceğimizi kanıtlama konusunda bir şans verdik. Ancak eğer dizginleri bırakırlarsa çok şiddetli saldırı olacak" dedi.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in aktardığına göre de İsrailli savunma yetkilileri de Gazze'deki son yaşanan şiddet olaylarının devam etmeyeceği değerlendirmesinde bulundu. Ateşkes kararının Mısırlı arabulucularla görüşen Hamas tarafından tek taraflı olarak olarak alınmış gibi gözüktüğünü belirten gazete İsrail ordusunun Hamas'ın ateşi kesmesine aynı şekilde karşılık vereceğini aktardı.

İSRAİL GAZZE'DE 60'TAN FAZLA NOKTAYI VURDU... İsrail ordusu (IDF) dün Gazze'den İsrail'deki çeşitli noktalara çok sayıda havan topu atıldığını ancak çoğunun Demir Kubbe savunma sistemi tarafından engellendiğini açıklamıştı. IDF ardından misilleme olarak Gazze'dehi 35 Hamas ve İslami Cihad hedefini vurdğunu duyurmuştu.

Dün gece boyunca da Gazze'den İsrail'e yönelik bombardıman sürdü. Atılan bir roket İsrail'in güney kenti Netivot'ta patladı. Bir başka atılan rokette de İsrail sınırındaki bir yerleşkedeki eve isabet etti. İki olayda da yaralanan olmadı. İsrail ordusu bu 2. dalga saldırıya karşı Gazze'de 25 hedefi vurduğunu açıkladı. İsrail ordusu toplamda 24 saat içinde Gazze'de 65 hedefi vurduğunu belirtti.