BIST 9.466
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.495,48
HABER /  GÜNCEL

Hamas Gazzeli yetimlerin İsrail ziyaretine izin vermedi

"Normalleşme politikamıza uygun değil" diyen Hamas, İsrail'in binlerce sivilin öldürüldüğü son Gazze saldırıları sırasında anne ve babalarını kaybeden 37 Filistinli çocuk için planlanan geziyi engelledi.

Abone ol

İsrail'in binlerce sivilin öldürüldüğü son Gazze saldırıları sırasında anne ve babalarını kaybeden 37 Filistinli çocuk için planladığı geziye Hamas'tan izin çıkmadı.

İsrail kollektif çiftlikleri Kibbutzların liderlerinin yanı sıra "Barış için bir mum" ve Arap kökenli İsrailli yetkililer tarafından organize edilen gezi için Hamas'tan "Normalleşme politikamıza uygun değil" açıklaması geldi.

Geziye 12 ila 15 yaş arası yetim çocukların katılması planlanıyordu. Ancak gezi otobüsünün Erez kapısından geçişine izin verilmedi.

"Barış için bağış" adı verilen organizasyon kapsamında çocukların İsrail'deki Arap yerleşim yerleri ile Hamas'ın attığı roketlerin düştüğü alanlara götürülmesi de vardı.

İsrailli ve Filistinli çocukların birlikte eğitim gördüğü bir okul, Tel Aviv'deki bir plaj ve Batı Şeria'da Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile buluşma da gezi programındaydı.

Hamas önce izin vermişti

Bir haftalık gezi organizasyonuna İsrailli yetkililer onay vermişlerdi.

Organizasyonu düzenleyen grup adına konuşan Yoel Marşak, üç hafta önce görüştüklerinde Hamaslı yetkililerin de geziye izin verdiğini söyledi ve yeni kararın kendileri için de sürpriz olduğunu belirtti.

"Barış için bağış" organizasyonunun direktörü Malek Freij, Hamas'ın geziye izin vermemesini değerlendirirken "İsrail'in bu çocukların aklına gireceğini düşünüyorlar. Bu çok yanlış bir yaklaşım" dedi.

Gazze Şeridi'nin yönetimini elinde tutan Hamas, İsrail devletini tanımayı reddediyor ve İsrail'in Filistin topraklarında işgalci olarak bulunduğunu savunuyor.

ABD dahil bir dizi ülke Hamas'ı 'terör örgütü' listesinde tutsa da iki hafta önce Avrupa Birliği (AB) Genel Mahkemesi,