BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.431,26
HABER /  GÜNCEL

Halk da aday gösterebilmeliydi

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, “Halk da aday gösterebilmeliydi. 100 bin imza toplayan, 200 bin imza toplayan halk inisiyatifleri d...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, “Halk da aday gösterebilmeliydi. 100 bin imza toplayan, 200 bin imza toplayan halk inisiyatifleri de kendi adayını çıkarabilmeliydi. Ancak o zaman halkın toplumun karşısına çok sesli, çok kültürlü, çok sayıdan düşünceden aday çıkmış olacaktı” dedi.
Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Fatih’te bulunan Renk1 Düğün Salonu’nda düzenlenen iftar programında Demokratik İslam Kongresi bileşenleri ile bir araya geldi. İftar programında bir konuşma yapan Demirtaş, Filistin’de yaşanan saldırıya ilişkin, “200’e yakın Filistinli son saldırılarda yaşamını yitirdi. Vicdanı olanlar yeryüzünde insani değerlerin ölmediğini ispatlama k isteyen bütün haklar her yerden sesini yükseltir. İsrail bir an önce saldırıları durdurarak Filistin halkının haklı davasında adım atılmasının önünü açar” dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tam anlamıyla demokratik olmayacağını belirten Demirtaş, “10 Ağustos’ta ilk turda cumhurbaşkanı seçimi için sandığa gideceğiz. İlk kez halk cumhurbaşkanını seçecek. Tam anlamıyla demokrasi seçimi olmayacak. Tam anlamıyla halk tarafından cumhurbaşkanı seçiliyor diyemez kimse. Ortada eksikler var. Adayların belirlenme süreci anti demokratik olmuştur. Bir adayı iki genel başkan kafa kafaya verip kendileri belirlemiştir. Bir adayı kendisi kendini belirlemiştir. Bir tek toplumsal kesimlere danışarak öneri alarak bizim cephemizden aday çıkarılmıştır. Dolayısıyla halkın aday gösterdiği 1 aday var. Sadece 20 milletvekilinin imzasıyla aday gösterilebilme zorunluluğu anti demokratiktir” şeklinde konuştu.
“Halkta aday gösterebilmeliydi” diyen Demirtaş, “100 bin imza toplayan, 200 bin imza toplayan halk inisiyatifleri de kendi adayını çıkarabilmeliydi. Ancak o zaman halkın toplumun karşısına çok sesli, çok kültürlü, çok sayıdan düşünceden aday çıkmış olacaktı. Halk secim yaparken gönül rahatlığıyla kendine yakın olan adaya oy verecektir. 3 adayın toplamı Türkiye’nin yüzde yüzü etmiyor. 3 adayı da kendine yakın bulmayan toplumsal kesimler var” dedi.

“BAŞBAKANIN İMKANLARINDA SINIR YOK”
3 adayında eşit şartlarda yarışmadığını belirten Demirtaş, “3 aday çıkmasına rağmen asit bir şekilde yarışabiliyor mu? Halka eşit derecede ulaşabiliyor muyuz? Başbakanın imkanlarında sınır yok. Devletin bütün olanakları, kişisel serveti, etrafındaki iş adamları sınırsız bir servetle seçim kampanyası yürütüyor. Bizlerde halkın desteğiyle öz gücümüzle kampanya yürütüyoruz. Bu seçim kampanyasında harcanacak tek kuruş varsa bu sizin alın terinizin kampanyaya katkısıdır” diye konuştu.
“Türkiye toplumun vicdanıdır” diyen Demirtaş, “Kimse AKP’ye oy veren halkı suçlamasın. Başka bir partiye oy verdi diye kimse dışlamasın. Bunu yapanlar hükümet sözcüleridir. Bizim ortak dilimi, yoksulluğumuzdur, ezilmişliğimiz, işçiliğimiz ortak kimliğimiz budur. Solcuysak hakiki solcu olalım, Müslüman’sak gerçek Müslüman olalım, sağcıysak hakiki sağcı olalım. Cumhurbaşkanı olacaksak hakiki adil bir cumhurbaşkanı olalım. Devleti yöneteceksek böyle yönetelim. Alevinin hakkını en çok biz savunacağız. Ezilmiş olan kadının, erkeğin hakkını en çok biz savunacağız. Kadını sokakta katleden zihniyeti kadına el kaldırtan zihniyeti en çok biz karşımızda alacağız. İşçinin emekçinin alın terini savunmak en çok bize düşer” dedi.
Demirtaş, “Yanımızda yürüyecek milyonlar var. Bir adım atalım hep beraber göreceksiniz yanımızda Ermeni, Alevi, Yahudi, Hıristiyan kardeşimiz var. Kadınlar, gençler yüreğinde insanlık onurunu taşıyan herkes var. Bu düzeni alaşağı edip kendi halk düzenimizi yeniden inşa edip demokratik bir Türkiye’yi baştan aşağı bizler öz gücümüzle yapacağız” diye konuştu.
(İHA)