BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.430,54
HABER /  POLİTİKA

Halimize şehitlerimizin kemikleri sızlıyor!

Başbakan Erdoğan Çanakkale'de toplu açılış töreninde konuştu...

Abone ol

Başbakan Erdoğan Çanakkale'de toplu açılış töreninde konuştu...

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

DÜNYANIN HER YERİNDE ŞEHİTLİKLERİMİZ VAR

Bizim dünyanın tamamına yayılmış şehitliklerimiz var. Tüm dünyaya yayılmış bizden kalma eserleri tek tek tespit ediyoruz. Sadece son döneme ait eserlere değil, Türklerden kalma ilk eserleri bile buluyorlar.

İstiklal şairimizin ifade ettiği gibi 'sıksan şüheda fışkırıcak' topraklar üzerinde yaşıyoruz. Çanakkale şehitlerinin bizim neznimizde çok müstasna yeri var.

1915'de en küçük donanmaları buralarda sarılmaz iman karşısında paramparça oldular. Geldikleri gibi başları önde geri döndüler. Savaştığı düşmanları bile mehmetçiğin asaletinden ve vatan sevgisinden övgüyle bahsediyorlar.

Çanakkale bizim için kanla yazılmış bir destandır. Kudüs'ten, Üsküp'ten, Ankara'dan, İstanbul'dan buraya gelen mehmetçikler bizim millet olma fermanımızı yazdılar. Toprak eğer üstünde ölen varsa vatandır dediler.

Bizim bayrağımızın önemi rengini şehitlerinin kanından alan bir bayraktır. Bunun için hep tek bayrak dedik. Yolumuza böyle devam ettik.

HERKES BİRBİRİYLE KARDEŞ

Çanakkale cumhuriyete giden yolun başlangıcı oldu. Dinine ırkına bakmadan herkesi birbirine kardeş eyledi. Çanakkale'nin ruhunu anlama Türkiye'yi anlamaktır.

Ben gittiğim her ilde buraya gelip şehitliği ziyaret etmelerini mezar taşlarını okumalarını tavsiye ediyorum. Mezar taşlarındaki isimler sadece tarihimizi değil, bugünümüzü ifade ediyor. Biz Çanakkale'yi birliğimizim timsali olarak görüyoruz.

Çanakkale Zaferi sadece bizim değil dünyanın zaferi olmuştur. Biz zafer kazandığımızda Pakistan en az bizim kadar sevindi.

Afganistan'da da aynı şey... Arjantimdeki müslümanlarda en az bizim kadar sevindi. Herkes kendi dilinde dualar etti. burada türk, kürt, boşnak, zaza hepsi aynı mezarda yatıyor. Mezar taşlarında türk yazmıyor, kürt yazmıyor, çerkez yazmıyor... Ruhuna el fatiha yazıyor..

Çanakkale'de, tek bir millet olduğumuzu hem teyit ettik, hem de dünyaya ilan ettik. Biz, bu şehitliklerdeki şehitlerimizin kemiklerinin sızlamasına izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Zaten şehitler ölü değildir, onlar canlıdır. Onlar, şu anda bizi izliyor. Onlar, şu anda, bizim aramıza sokulmak istenen nifak girişimlerini izliyor ve inanın bundan rahatsız oluyorlar. Biz onların kemiklerini sızlatmayacağız. Biz, onların hatıralarına halel getirmeyeceğiz. Bu ülkede kardeşliğin pekişmesi için, canla, başla çalışmaya devam edeceğiz.

AVUSTURALYA İLE BİRLİKTE İLERLEYECEĞİZ

Çanakkale şehitlerimize hakettikleri özen gösterilmedi. Biz 10 yıl boyunca büyük bir özen gösterdik ne yol ne yordan vardı... Anıt çöküyordu, şehitlikleri tek tek ele aldık.

Bizden önce dikkate değer bir çalışma yapıldı. 28 şehitliğin yerlerini tespit ettik, bazıların isimletini belirledik. Ulaşım için 77 km yol yaptık.

Bu yıl nisan ayında Avustralya Başbakanı buraya geldi daha sonra dedik ki '2015 yüzüncü yıl olacak bu yıla Avausturulya Yeni Zellanda hep birlikte hazırlanalım'. Şimdi kararını verdik ve beraber yöneteceğiz.

HER VARIŞ ECELE DOĞRU

Çok sevdiğimiz değerli büyüğümüz şiirleri ile yazıları ile ufkumuzu zenginleştiren Abdurrahim Karakoç'u kaybettik. 'Ayrılıktan zor belleme ölümü görmeyince sezilmiyor mihriban' ona aittir. Ama bu günü de biliyordu.... 'Her varış ecele doğru...' Allah rahmet eylesin...