BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.426,19
HABER /  GÜNCEL

Halep'te 20 bin Türkmen ve Arap sivil mahsur

Suriye’nin Halep kentinin kuzeyinde IŞİD ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 20 bin Türkmen ve Arap sivil Türkiye’ye de kaçamadıkları mahsur kaldı.

Abone ol

Suriye’nin Halep kentinin kuzeyinde IŞİD ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle Türkmen ve Arap sivil Türkiye’ye de kaçamadıkları mahsur kaldı.

IŞİD’in 28 Mayıs’ta ÖSO’nun denetiminde olan Halep’in kuzey bölgesine büyük bir saldırı başlatmasından bu yana ÖSO ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalardan aralarında Türkmenlerin de olduğu yaklaşık 20 bin kişi etkilendi.

Suriyeli Türkmen e Arap savaş mağdurları Türkiye’nin Öncüpınar Sınır Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle Türkiye’ye geçemiyor.

Dışarda kalan mültecilerin bir kısmının zeytin ağaçları içinde, bir kısmının da boş tarlarda kurulan çadırlarda kaldıkları belirtiliyor.

BBC Türkçe Servisi’ne konuşan Suriye Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci, Halep kuzeyinde IŞİD ile ÖSO arasında çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Cevizci “Ahrar’u Şam örgütü de bölgede IŞİD’e karşı savaşıyor. ÖSO dün Türkmen köyü Toplu ve İlbil köyünü IŞİD’ten aldı. Bu köyler Türkiye sınırına 5 kilometre uzaklıkta” dedi.

IŞİD korkusu

Cevizci ayrıca “İnsanlar IŞİD’ten korktuklarından dolayı evlerine dönemiyorlar. IŞİD ele geçirdiği yerlerde insanların mallarına da el koyuyor. Havalar iyi gitmeseydi daha da perişan olurlardı. ” diye konuştu.

ÖSO’ya bağlı, Halep’in kuzeyinde etkin olan Sultan Abdülhamit Kuvvetleri’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Halil Hamid ise, “IŞİD Halep bölgesinde bir sürü Türkmen yerleşimini aldı. Öncüpınar Sınır Kapısı mülteci geçişlerine kapalı olduğu için insanlar Türkiye’ye kaçamıyorlar. Bazıları kaçak yollardan Türkiye’ye giriyor ama Türk askeri kaçak gördüğü zaman ateş ediyor.” dedi.