BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,96
ALTIN 2.436,18
HABER /  DÜNYA

Halep son durum çok şiddetli bir savaş çıkacak!

Suriye'nin Halep kentindeki muhalif gruplar Halep'te çok büyük bir savaşın çıkacağını, 5 yıllık savaşın en şiddetli çatışmalarının Halep'te yaşanacağını ileri sürdü.

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Suriye'nin kuzeyinde Halep'e doğru ilerlediği bilgisi Türkiye sınırını da harekete geçirdi. Suriyeli muhaliflerin kurduğu Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD militanlarının Halep ile Kilis arasındaki Öncüpınar sınır kapısı yakınlarında bazı bölgeleri ele geçirdiklerini duyurdu.

"SON 5 YILIN EN ŞİDDETLİ SAVAŞI HALEP'TE YAŞANACAK"

Yüzde 55’i halen muhalifler tarafından kontrol edilen Halep'in 'son durumu'na ilişkin tablo iç açıcı değil... Suriye'de muhalif grupların İdlib bölgesinde ilerleyişi sürerken, Suriye'nin önemli 'muhalif' gruplarından Ebu Amara Tugayı Komutanı Ebu Bekir, son 5 yılın en şiddetli savaşının Halep'te yaşanacağını öne sürdü.

İŞTE IŞİD'İN BİR SONRAKİ DURAĞI...

Halep'in batısı hükümet güçlerinin kontrolü altında. Suriye ve Irak'ta IŞİD mevzilerini bombalayan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ise son saldırılarını Kobani yakınlarına düzenledikleri bildirildi.

Şamiye Cephesi'nden olmayan, ancak bölgede savaşan isyancı bir grubun üyelerinden Ebu Abdo Salabman "IŞİD Türkiye sınırına gidiyor. Bunu başarırsa koalisyonun onları neden bombalamadığını kim açıklayacak?" dedi.

Salabman, "Hesaba katılması gereken bazı uluslararası koşullar yüzünden Suriye rejimi bombalanmıyor. Ancak IŞİD'ın özellikle bu bölgede bombalanmaması isyancılar arasında tepkiye yol açacak' diye konuştu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi IŞİD'in bir sonraki durağının Azaz kenti olabileceğine dikkat çekti.

isid-oncupinar-sinir-kapisi.jpg 

"HALEP'TE DE ZAFERİMİZİ İLAN EDECEĞİZ"

Al Jazeera'ya bölgenin son durumunu değerlendiren Ebu Bekir, “Şu an tüm dikkatlerin üzerimize çevrildiğini biliyoruz. Savaşın ilk günlerinde olduğu gibi iyi bir ortam oluştu. Muhaliflerin arasında gerçekleşen ittifaklar tüm Suriyelileri sevindiren zaferler getirdi. Şayet hazırlıklarımız sekteye uğramaz ise çok yakın zamanda gerçekleştireceğimiz büyük bir saldırı sonucu tıpkı İdlib’de olduğu gibi Halep’te de zaferimizi ilan edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

"HALEP'TE ÇATIŞMALAR ZORLU OLACAK"

Ebu Bekir 2.5 yıldır Halep'in merkezi mahallelerinde, rejim ile muhaliflerin denetimindeki bölgelerin el değiştirmediğine dikkat çekerek; artık herkesin kendi bölgesine iyice yerleşip, bulunduğu cepheyi çok iyi tanıdığını, dolayısıyla Halep kentinde çatışmaların zorlu olacağını ifade etti.

isid-halep-harita.jpg

ekran-resmi-2015-06-02-10.23.48.png"ESAD HALEP'TEN VAZGEÇMEK İSTEMEYECEK"

Ebu Bekir’e göre Esad Halep’ten vazgeçmek istemeyecek ve şehri terk etmemek için tüm imkanlarını seferber edecek... Ebu Bekir, Halep’te 20 gün önce ilan edilen ‘Ortak operasyon odası’ kararından sonra karadan herhangi bir varlık gösteremeyen Esad ordusunun havadan sivillere yönelik bombardımanını olağanüstü şekilde artırdığına dikkat çeti.

İşte o açıklamalar:

ESAD ORDUSU NE DURUMDA?

Esad ordusu gerek moral gerekse genel intiba olarak kötü durumda. Şayet Halep’i de kaybederlerse tamamen çökecekler. Rejim Halep’i kaybederse artık Baas Partisi’nin Suriye’de muktedir olmadığına inananların sayısı da artacaktır. Kendi destekçileri bile rejime yönelik pozisyonlarını gözden geçirecekler. Bu büyük bir risk. Beşşar Esed ve İran buna müsaade etmek istemeyecektir.’

"TEK YAPTIKLARI ŞEY..."

Rejimin kentin içindeki kuvvetleri kuşatılmış durumda. Halep’in Handarat ekseninde bir yılı aşkın süredir rejim, şehri kuşatma girişiminde başarısız oldu. Saldırı gücü kalmadığı için savunma pozisyonundalar. Tek yaptıkları şey iki yıldır eski şehri mahveden varil bombaları ile sivil katliamlarına hız vermek oldu.

Uluslararası Af Örgütü Halep’te yaşananları insanlık suçu ilan ettiği halde her gün kent 15-20 varil bombası ile vuruluyor. Bu yolla bizim saldırı başlatmamıza engel olmak istiyor. Şu ana kadar on binlerce Halepli bu saldırılarda öldü. Ancak biz vazgeçmedik, bundan sonra da vazgeçmeyeceğimizi anlaması gerekiyor.

halep-ebu-bekir-komutan.jpg

"BÜYÜK BİR CEPHE AÇILACAK"

"Yapılacak saldırının ciddiyeti, açılacak cephenin büyüklüğü ile paralel" diyen Halepli muhalif Komutan, rejimin yenildiği takdirde Halep’ten geriye kalan ne varsa yok edeceği tehlikesine dikkat çekiyor.
"Şayet aramızdaki birlik devam ederse birkaç haftalık çatışmalardan sonra Halep’in tamamen özgür olacağını söyleyebilirim. Bizim ısrarımızı gördüklerinde çözülecekleri kesin. Ancak biz büyük bir cepheye yayılacak savaş süresince sabretmeliyiz ve vazgeçmemeliyiz.

"ONLARCA KİLOMETRELİK BİR CEPHE HATTIMIZ OLACAK"

Sanayi Bölgesi’nden başlayarak İzaa, Zehra, Topçu Okulu, Leyramon bölgesinden Neyrab Havalimanına uzanan onlarca kilometrelik bir cephe hattımız olacak. Allah’ın izniyle bu dönemde sabreden ve kazanan biz olacağız. Halep tamamen özgür olduğunda birçok insan yeniden evine, şehrine dönecektir. Bu zafer, içeride ve dışarıda çok büyük bir yankı bulacak bunu biliyoruz. Rejim Halep’in düşmesinden sonra savunma hattını daha çok Lazkiye bölgesine kaydıracak ve o bölgeyi kaybetmemek için yeni bir stratejiyi uygulamaya koyacaktır."

IŞİD MİLİTANLARI HALEP'E DOĞRU İLERLİYOR!

Reuters ajansının haberine göre, Levant Cephesi olarak da anılan Şamiye Cephesi'nden iki kişi, 'Türkiye'den Halep'in doğusuna silah getirmek için kullanılan yolun üzerinde olduğu için kasabanın IŞİD'in eline geçmesinin isyancılara büyük bir darbe indirdiğini' söylediler.

isid-video-hayat.20150602102511.jpeg

"TÜRKİYE VE HALEP ARASINDAKİ ANA İKMAL YOLU ETKİLENECEK"


Şamiye Cephesi'nin komutanlarından Ebu Bekir "Türkiye ile Halep arasındaki ana ikmal yolu ciddi biçimde etkilenecek" dedi.

İsyancılar IŞİD'in kazanımlarının Ramazan ayı öncesinde Halep'in hükümet güçlerinin elinde olan bölümlerini almaya yönelik saldırı planlarını da bozduğunu söylüyorlar.

Halep'in doğusundaki kent sakinleri ise isyancıların IŞİD'i geri püskürtmek içinde konvoylar halinde Soran yakınlarına doğru gittiklerini bildirdi.

(Fotoğraflar Al Jazeera'den alınmıştır)