BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,87
HABER /  DÜNYA

Halep için acil çağrı!

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, IŞİD tehlikesine karşı, dikkatlerin Halep kentine yoğunlaşması gerektiğine işaret etti.

Abone ol

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Irak Şam İslam Devleti örgütüne karşı mücadele eden koalisyonun, artık dikkatini, Suriye rejiminin ılımlı muhalifleri ezme noktasına yaklaştığı Halep kentine çevirmesi gerektiğini belirtti.

"ESAD'A KARŞI MUHALEFETİN KALESİ: HALEP"

Reuters’in haberine göre Fabius, Le Figaro, Washington Post ve Arap gazetesi El Hayat’ta yer alan makalesinde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı muhalefetin ‘kalesi’ sayılan Halep kentinin, hemen hemen her yönden kuşatıldığını ve bu kenti yalnız bırakmanın, Suriye iç savaşına siyasi bir çözüm bulma umudunu bitireceğini yazdı.

Fabius şöye yazdı: “Böyle bir durum Suriye’yi yıllar sürecek şiddete mahkum edecektir. Aynı durum, her türlü siyasi perspektifin tükenmesi ve ülkenin parçalanarak, giderek daha radikalleşen savaş beyleri tarafından yönetilmesi demek olacaktır. Aynı zamanda Suriye’nin iç kargaşası, zaten kırılgan olan komşuları Irak, Lübnan ve Ürdün’e de ihraç edilecektir.”

ABD uçakları Suriye’deki IŞİD hedeflerini bombalamaya devam ederken Esad’ın silahlı kuvvetleri de operasyonlarını yoğunlaştırarak ülkenin batısı ve kuzeyindeki bazı isyancı grupları ezmeye çalışıyor. Halep kentinde ve çevresinde konuşlanmış bu güçler, ABD’nin müttefik saydığı gruplar.

ERDOĞAN DA ESAD'A KARŞI MÜCADELE EDİLMESİNİ İSTEMİŞTİ

Fabius’un görüşlerini açıklamasından üç gün önce Paris’te Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sadece IŞİD değil, Esad’a karşı da mücadele edilmesi için Fransa’nın desteğini istemişti.

Erdoğan ABD önderliğindeki koalisyonun Türkiye sınırındaki Suriye kenti Kobani’nin yanı sıra bu ülkenin diğer bölgelerine odaklanmasını istemişti.

Fransa Irak’taki hava saldırılarına katılıyor ve Iraklı Kürt Peşmergelere silah ve eğitim veriyor ancak Suriye’ye yönelik hava saldırılarına katılmıyor.

"TAMPON BÖLGE ZOR"

Fransa, Türkiye’nin Suriye’de bir tampon bölge kurulması çağrılarına da destek veriyor. Ancak Fransız diplomatları böyle bir girişimin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı olmadan gerçekleşemeyeceğini söylediler.

Her ne kadar Halep’in kurtarılması için somut önerilerini açıklamadıysa da Fabius, bu kentin kaderine terk edilmesini kabul edemeyeceğini belirtti.

Fabius, “Bu nedenle koalisyon ortaklarımızla birlikte dikkatlerimizi Halep’e çevirmeliyiz ve ılımlı muhalefeti güçlendirmek ve sivil halkı (Esad) rejimi ve İslam Devleti’nin ikili gaddarlığına karşı korumalıyız” diye yazdı.