BIST 9.069
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.326,13
HABER /  GÜNCEL

Hakimler ve savcılar düzenlemesi Meclis’te

AK Parti Grubu, hakimler ve savcıların özlük haklarında yeni düzenlemeler yapan kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.<br/>AK Parti Grubu ...

Abone ol

AK Parti Grubu, hakimler ve savcıların özlük haklarında yeni düzenlemeler yapan kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
AK Parti Grubu tarafından hazırlanan 18 maddelik Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Hazırlanan teklifin gerekçesinde “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre devletin üç temel erkinden biri olan yargının ana unsurunu hakimler oluşturmaktadır. Kariyer meslek olması nedeniyle hakimlik ve savcılık mesleği, teorik ve pratik bakımdan yoğun bir bilgi birikimi gerektirmektedir. Hakim ve savcıların özlük haklarının, yüklendikleri görev ve sorumlulukla uyumlu hale getirilmesi, hem yargı organlarının verimliliğini artıracak hem de daha yetkin ve donanımlı kişilerin hakimlik ve savcılık mesleğini tercih etmelerini sağlayacak, bu suretle yargılama faaliyetinin kalitesini artıracaktır” ifadelerine yer verildi.

YENİ YASAMA YILINDA KOMİSYONDA
Ayrıca hazırlanan teklif ile idari yargıda görev yapan hakim ve savcılardan hukuk fakültesi mezunu olmayanların belirli bir süre mesleği icra etmeleri şartıyla sınavsız olarak hukuk fakültelerine kayıt yaptırabilmelerine imkan sağlanıyor. Düzenleme, hakim ve savcılar hakkında bazı disiplin cezaları bakımından af getirilerek çalışma barışına katkı sağlanması ve mesleki motivasyonlarının artırılmasını amaçlıyor.
Türkiye Adalet Akademisi tarafından yürütülen eğitim faaliyetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla ilgili kanunlarda değişiklik yapan teklifte uygulamada dile getirilen sorunların çözümü amacıyla Noterlik Kanununda da değişiklik yapılıyor.
Teklifin, yeni yasama yılında ilgili komisyonda görüşülmesi bekleniyor.
(İHA)