BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,54
ALTIN 2.495,05
HABER /  GÜNCEL

Hakim ve savcılara zam! İşte yeni ücret

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ilk derece mahkemelerinde görev yapan hakim ve savcılara 1155 TL zam yapılacağını açıkladı.

Abone ol

Yargı için en kritik seçim olan Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerine bir ay kala Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan hakim ve savcılara zam haberi geldi.

1155 liralık süper zam haberi zamanlama açısından manidar bulundu. 

Yargı muhabirleriyle kahvaltılı basın toplantısında biraraya gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ çarşamba günü Meclis Başkanlığı'na sunulacak kanun teklifiyle getirilecek yenilikleri açıkladı.

SÜPER ZAM

Buna göre ilk derece hâkimlere bin 155 lira zam yapılacak. Mesleğe ilk başlayan hâkimlerin maaşı 3 bin 856 liradan 5 bin 146 liraya çıkartılacak. 

SİCİL AFFI DA VAR

Teklif, hâkim ve savcılara sicil affı da getiriyor. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezaları affedilecek. Bin 500 hakim ve savcı sicil affından yararlanacak. Yer değiştirme cezası alan 200 hâkim ve savcı ise cezanın yeniden incelenmesi için başvuruda bulunmak zorunda olacak.

SINAVSIZ HUKUK FAKÜLTESİ

Hukuk fakültesi mezunu olmayan idari yargı hakim ve savcılarının hukuk fakültelerine sınavsız girişi sağlanacak. Yasa teklifiyle savcı ve hakimlerin silah edinmeleri kolaylaştırılıyor. Emniyet personeline uygulanan prosedür savcı ve hakimlere de uygulanacak. Yargıtay tetkik hâkimlerinin kürsüye dönüşü kolaylaşacak. 

DURUŞMAYA ÇIKMA ZORUNLULUĞUNA SON

Asliye ceza mahkemelerinde Cumhuriyet savcılarının duruşmaya çıkma zorunlululuğu kaldırılıyor. Bu karar savcıların 'duruşmaya çıkmadan soruşturmanın daha etkin yapılmasını sağlama' talebiyle alındı. 1 Eylül 2019 tarihine kadar asliye ceza mahkemelerinde savcılar duruşmalara çıkmak zorunda olmayacak. 

ZAMANLAMA MANİDAR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ torba yasa görüşmeleri için olağanüstü toplanan Meclis'in görüşmelerin ardından 1 Ekim'e kadar tatile gireceğini hatırlattı.

Bozdağ, açılışın hemen ardına denk gelen Kurban Bayramı tatilinden sonra yasa teklifinin görüşmelerine 14 Ekim itibariyle Adalet Komisyonu'nda başlanacağın söyledi. 

Bu tarihten iki gün önce ise Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelikleri için seçim yapılacak. Muhalefet, Hükümet'in hâkim ve savcılara yönelik iyileştirme adımlarını bu seçimleri etkilemeye dönük bir adım olarak değerlendiriyor.

12 EKİM'DEKİ HSYK SEÇİMİ

12 Ekim'de gerçekleşecek HSYK seçimlerinde yargının atama, terfi, soruşturma, inceleme kararlarını alan Hakim Savcılar Yüksek Kuruluna 7'si adli ve 3'ü idari yargıdan olmak üzere 10 üye seçilecek.

22 üyelik kurulun 4 üyesini ise yeni seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan atayacak. 3 üye Yargıtay'dan, 2 üye Danıştay'dan 1 üye ise Adalet Akademisi'nden gelecek. Doğal üye olan Adalet Bakanı ve Müsteşarı ile birlikte 22 kişilik kurul oluşmuş olacak. Kurul 15 kişiyle toplanıp, 12 kişiyle karar alabilecek.

HÜKÜMET VE CEMAAT KAPIŞMASI

Yaklaşık 12 bin hakim ve savcının oy kullanacağı HSYK seçimleri hükümet ve cemaat kapışması olarak niteleniyor. Cemaatin 3 bin ile 5 bin arasında hakim ve savcıya sahip olduğu iddiaları var. HSYK seçimlerinde hükümet Yargıda Birlik grubunu destekliyor. Seçimler için YARSAV, cemaat ve hükümet büyük kapışma yaşıyor.