BIST 9.525
DOLAR 32,65
EURO 34,88
ALTIN 2.511,93
HABER /  GÜNCEL

Hakan Fidan'ın 5 yıl derdi! Şimdi ne olacak?

MİT Müsteşarlığı görevine geri atanan Hakan Fidan için dava açıldı. Hakan Fidan hukuki açıdan MİT'e dönemez mi? İşte Hakan Fidan'ı vuran o madde.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Hakan Fidan MİT Müsteşarlığına geri döndü ancak Yargıtay'a şok bir dava açıldı. Şimdi herkes Hakan Fidan 'ın hukuki durumunu konuşuyor. Peki kanun ne diyor? Hakan Fidan MİT müsteşarlığına dönebilir mi dönemez mi? İnternethaber.com'un hukuk yazarı Cesim Parlak MİT yasasındaki kritik maddenin Hakan Fidan'ın dönüşünü engellediğini söyledi. Taha Akyol ise 'Seçim yasası'nın Fidan için kriter olduğunu ve dönebileceğini açıkladı.

Hakan Fidan 'ın MİT'e dönüşü konusunda 2 yasal düzenlemeye bakmak gerekiyor. Bunlardan ilki seçim yasası diğeri ise Mİt yasası.

Seçim Kanunu'nda Hakan Fidan'ın dönüşü açısından bir sıkıntı görünmüyor. Zira Seçim yasasına göre sadece TSK ve Yargı mensupları istifa edip milletvekili adayı olduktan sonra görevlerine geri dönemiyorlar. Haliyle 298 sayılı Seçim Kanuna göre Hakan Fidan'ın MİT'e dönebilir.

MİT YASASI'NDAKİ 5 YIL MADDESİ
Hakan Fidan 'ın göreve dönüşünde yasal anlamda sıkıntıyı MİT yasasının çıkartabileceği söyleniyor. Zira MİT yasasının 14. maddesinde 5 yıl gibi bir kriter yer alıyor.

MİT Kanunu'nun 14.maddesi şöyle: "MİT fiili kadrosuna atanan personelden göreve başladıkları tarihten itibaren beş yıl geçmeden istifa edenler ve ya istifa etmiş sayılanlar görevle ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren beş yıl geçmedikçe devlet memurluğuna alınamazlar".

Hakan Fidan MİT Müstaşarlığınıa 25 Mayıs 2010 tarihinde atandı. Milletvekili seçilmek Hakan Fidan'ın istifa ettiği tarih ise 7 Şubat 2015... Hakan Fidan 'ın Mİ Müsteşarlığı görevinde 5 yılı doldurması için 76 gün açığı bulunuyor.

HAKAN FİDAN DÖNEBİLİR ÇÜNKÜ...
Hakan Fidan 'ın durumunda MİT yasası esas alınırsa müsteşarlık görevine geri dönmesi mümkün değil. Seçim yasası esas alınırsa ise bir sıkıntı yok. Peki bu durumda hangisi geçerli? MİT yasası mı yoksa Seçim yasası mı esas alınacak?

İşte bu noktada hukukçular ikiye bölünüyor. Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol'a göre Hakan Fidan 'ın durumunda 'Seçim Kanunu'nun esas alınması gerekiyor. Habertürk canlı yayınında açıklama yapan Taha Akyol, "Hakan Fidan milletvekilliği nedeniyle istifa etti burada seçim kanunu geçerlidir, MİT kanunu değil" dedi.

HAKAN FİDAN DÖNEMEZ ÇÜNKÜ...
İnternethaber.com'un avukat yazarlarından Cesim Parlak ise "MİT Kanunu'ndaki bu madde (14. madde) Seçim Kanunu karşısında özel bir düzenlemedir. Hakan Fidan'ın dönüşünde uygulanması gereken bu maddedir. 14.madde çerçevesinde meseleye bakıldığında Fidan'ın yeniden atanmasının beş yıllık süreye takıldığı görülüyor." diyor.