BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,52
HABER /  GÜNCEL

Hakan Fidan yeniden devrede! Öcalan'la gizli görüşme

HDP ve hükümet arasında son dönemde yaşanan çözüm süreci krizi aşıldı.Krizin aşılmasında ise Hakan Fidan'ın rol aldığı ortaya çıktı.

Abone ol

Çözüm sürecinde krizi aşan kilit isim Hakan Fidan oldu. Vatan Gazetesi yazarı Hüseyin Yayman bugünkü yazısında HDP ve hükümet arasındaki anlaşmanın MİT Müsteşarı Hakan Fidan aracılığıyla olduğunu söyledi. İşte perde arkasında yaşanan Öcalan, Hakan Fidan ve HDP heyeti görüşmeleri...

Son zamanlarda "çözüm süreci bitti mi?" sorularının sık sık sorulduğu bir dönemden geçildi. Hükümet ve HDP arasındaki bu gergin bekleyiş nihayete erdi ve taraflar çözüm sürecinin devam edeceği yönünde anlaştılar.

Peki günlerdir çözülemeyen bu kriz nasıl bir anda çözüldü? 

HAKAN FİDAN YENİDEN DEVREDE

Hüseyin Yayman olayın perde arkasını şöyle anlatıyor:

Arka kapı diplomasisi Salı sabahı başlamış gözükse de asıl görüşmeler başka yerde oldu. Tüm kriz zamanlarında olduğu gibi MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın devreye girmesi türbülanstan çıkılmasında ilk adım oldu.

Devlet heyetinin Abdullah Öcalan’la yaptığı bir dizi görüşme sonucunda sürece dair yeni bir okuma yapıldı. Bu okumanın ana fikrini ‘realist bir yüzleşme’ olarak tanımlayabiliriz. Öcalan’ın ‘eksiklere rağmen atılacak adımlarla süreç devam etmeli’ yaklaşımı tarafları darboğazdan çıkardı. 

Fidan, Öcalan’la sağladığı ortaklaşmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’yla paylaştı. Eş zamanlı olarak başka bir heyet HDP’lilerle biraraya geldi. Salı günü grupların yapıldığı saatte yaklaşık üç saat süren bir görüşme yapıldı. Pozitif bir havada gerçekleşen görüşme, sürece dair umudu yüseltti.

HDP’lilerle görüşen devlet heyetinden sonra başka bir trafik başladı. Bir süredir toplanamayan çözüm süreci komisyonu Hakan Fidan’ın ve diğer heyetin notlarıyla acil gündemle toplandı. Çünkü Başbakan Davutoğlu’nun Avustralaya’ya yapacağı uzun seyahet öncesi bir karar verilmesi gerekiyordu. Başbakanlıkta akşam saatlerinde başlayan toplantı 21:30 sularında bitti. Toplantıda tüm seçenekler masaya yatırıldı.

BAŞBAKANLIK'TA KOZMİK TOPLANTI

 Mevcut dosyalar yeniden açıldı. Tüm enstrümanlar titizlikle analiz edildi. Kobani bağlamında yaşananlar ve ABD’nin yeni Ortadoğu açılımı Fidan tarafından uzun uzun brife edildi. Hararetli tartışmaların sonunda belli bir noktaya varıldı. Başbakanlıktaki toplantının sonucunda sürecin devamı konusunda karar çıktı.

Başbakanlıktaki toplantıdan sonra üçüncü raund başladı. Bu defa Hakan Fidan gecenin ilerleyen saatlerinde HDP heyetiyle yeni bir toplantı yaptı. Fidan, HDP heyetine hükümetin ve Öcalan’ın tavrını iletti. Gece sabaha dönerken uzun çabalar sonucu kriz aşılmış görünüyordu. Kilidin açılmasında Yalçın Akdoğan ve Hakan Fidan’ın ‘cesur ve kararlı’ tavırları hakkında eminim ilerde tarihi değerlendirmeler yapılacaktır.