BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.425,89

Hafta sonu tatili kaldırılıyor fazla mı çalışacağız?

Hafta sonu tatili kaldırılıyor fazla mı çalışacağız?

Hafta sonu tatili kaldırılıyor artık daha mı çok çalışacağız? Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, iş hayatında yapılması planlanan değişiklikleri bugünkü köşesine taşıdı. Doğan'ın aktardıklarına göer, hafta sonu tatili kaldırılıyor.

Hafta sonu tatili kaldırılıyor fazla mı çalışacağız?

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde uygulamaya geçecek olan Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu ile hafta sonu tatilleri kaldırılıyor. Aynı zamanda üniversitelerde çalışanlara, Ar-Ge alanında istihdam edilenlerden iş sağlığı ve güvenliğine kadar birçok alanda değişiklik olacak. Yapılması plananlanan değişiklikleri köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın kaleme aldığı o değişiklikler:

Hafta sonu tatili kaldırılıyor fazla mı çalışacağız?

Bundan tam 93 yıl önce, 1924 yılında, çıkartılan ve haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılan Hafta Tatili Hakkındaki kanun artık kalkıyor. Gerekçe ise, özellikle sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı almalarının işletme sahiplerine ek yük getirmesi. Yeni düzenleme ile işyerleri açısından artık hafta sonu çalışma kolaylaşmış olacak. Ancak, yürürlükten kalkan yasa, aynı zamanda işçilerin haftada 6 günden fazla çalışmasını da yasaklıyordu.

Hafta sonu tatili kaldırılıyor fazla mı çalışacağız?

ÇALIŞANA 1700 LİRA DEVLET DESTEĞİ: Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) personeli istihdam eden ve teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerde; istihdam edilen personelin aylık ücretinin, asgari ücretin brüt tutarı kadarki kısmı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak. Daha açık bir anlatımla, Ar-Ge personelinin aylık maaşının 1.700 lirasını Bakanlık ödeyecek; hem de iki yıl boyunca. Peki, sınır var mı? Bakanlık desteği, firmanın toplam çalışan sayısının yüzde 10’u ile sınırlı. Yani, teknoloji geliştirme firmasıysanız ve 100 kişi istihdam ediyorsanız, Bakanlıktan, 10 kişi için destek alacaksınız.

Hafta sonu tatili kaldırılıyor fazla mı çalışacağız?

İŞ GÜVENLİĞİNE YENİ DÜZENLEME: Yeni Kanuna göre, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan şirketlerde, iş sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri, işverenler ya da işveren vekili tarafından yürütülecek. Bu şirketler, aile hekimleri ve kamu sağlık hizmetleri sunucularından hizmet alabilecek. Ayrıca, 1 Temmuz’da başlaması gereken, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan özel sektör işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu da Kanun ile 2020 yılına ertelendi.