BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,57
ALTIN 2.491,40
HABER /  GÜNCEL

Hacı adaylarına şölen gibi uğurlama

Üsküdar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen organizasyonla hacı adayları, 99 yıl önce Osmanlı Devleti zamanında yapılan "Surre Alayı" i...

Abone ol

Üsküdar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen organizasyonla hacı adayları, 99 yıl önce Osmanlı Devleti zamanında yapılan "Surre Alayı" ile kutsal topraklara uğurlandı.Hacı adayları, sahil boyunca at ve develer eşliğinde hareket etti.
Osmanlı Dönemi’nde en son 1915 yılında hacı adaylarını kutsal yolculuğa uğurlamak için yapılan “Surre-i Hümayun Alayı Yolculuğu” 99 yıl sonra Üsküdar’da yeniden canlandırıldı. Hacı adayları ve vatandaşlar Mihrimah Sultan Camii’nde kılınan Cuma Namazı sonrası Üsküdar Meydan’da düzenlenen törende bir araya geldi. Tören sırasında, tarihi 3 Ahmet Çeşmesi’nden bal şerbeti akıtılarak vatandaşlara ikramlarda bulunuldu. Mehter takımının konseri sonrası Kur’an-ı Kerim okundu.

“DÜNYADA BİR İLK GERÇEKLEŞTİ”
Surre Alayı yolculuğu ve Üsküdar hakkında meydanda bulunan vatandaşlara bilgiler veren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, geçmişe olduğu gibi geleceğe de bakılması gerektiğini söyledi. Bugün kültürel belediyecilik anlayışının en önemli günlerinden birini yaşadıklarını dile getiren Başkan Türkmen, “Bu etkinlik dünya da bir ilktir. 99 yıl önce hac adayları Üskadar’dan Kabe’ye yola çıkarlardı. Buradan da hacı adayları görkemli bir törenle uğurlanırdı. Hac döneminden önce de para, altın ve diğer eşyalar Mekke-i mükerrem ve Medine-i münevvere halkına hediye edilirdi. Üsküdarlılar 450 yıl boyunca muhteşem tarih yaşadılar. Bu yüzden Üsküdar bir sürre şehridir” dedi.

SAHİL BOYUNCA HACI ADAYLARINA AT VE DEVELER EŞLİK ETTİ
Törenin ardından Üsküdar Sahili tarihi bir yolculuğa tanıklık etti. Hacı adayları temsili olarak mehter takımı eşliğinde Antalya’dan 8 deve, Samandıra’dan getirilen 4 at, 33 yeniçeri ve hafızlarla birlikte Salacak sahilden geçti. Hacı adayları kutsal topraklarda dağıtmak için yanlarına aldıkları altın ve para gibi değerli eşyaları da mahvil devesi eşliğinde götürdü. Daha sonra Üsküdarlı hacılar, Harem’den Haremeyn’e yapacakları kutsal yolculuğun ilk bölümünü temsili olarak tamamlamış oldu.

“6 YIL BEKLEDİM, DEĞDİ”
Yaklaşık 6 yıldır eşiyle birlikte kutsal toprakları gitmeyi beklediğini dile getiren 66 yaşındaki Meryem Demir, çok bekledim ama değdi. Hiç aklıma gelmezdi bu şekilde uğurlanacağımız. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.
Bir başka hacı adayı ise, “3 sene hacca gitmeyi bekledim. Allah bu seneye nasip etti. Osmanlı zamanındaki geleneğini bize denk gelmesi bizi çok gururlandırdı. Hac’da bol bol Ortadoğu’daki savaşların durulması için dua edeceğim” ifadelerini kullandı.
(İHA)