BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.409,74
HABER /  GÜNCEL

Hac kuraları 2015 sonuç sorgulama

Diyanet Hac kuraları 2015 sonuçlarını açıkladı. Hac kurasında adı çıkan hacı adayları Hac kura sonuçlarını T.C numaraları ile sorgulatabilecekler.

Abone ol

2015 yılı hac kura sonuçları bugün diyanet.gov.tr adresinde açıklandı. Hacı adayları hac kura sonuçlarını T.C numaraları ile sorgulatabilecekler. Kura sonuçlarını öğrenen adayların sonuçları ile birlikte il müftülüğüne gitmesi gerekiyor.

2015 yılı hac kura sonuçları
bugün (perşembe) bilgisayar ortamında Ankara'da çekildi. Diyanet kura sonuçlarını 21.00'da açıklayacağını bildirmişti ama 17.00'da hac kura sonuçları erişime açıldı.

BU SENE BİR İLK UYGULANACAK

2015 yılı hac kurası bugün saat 11:00'den sonra Ankara'da bilgisayar ortamında çekilen sonuçlar bugün 17.00'den itibaren erişime açıldı. Adaylar sonuçlarını http://hac.diyanet.gov.tr/adresinden TC kimlik numarasıyla sorgulanabilecek. 2007 yılından beri aralıksız kayıt yaptırıp kurasız hacca gidecekler ile 2008 yılı ve sonrasında ön kayıtlı olanlar için çekilecek kura sonucu hacca gitmeye hak kazanacakların kesin kayıtları 16-27 Mart 2015 tarihleri arasında il müftülüklerinde yapılacak. Kesin kayıt yaptıracakların kontenjan belgeleri 2007 yılından kalanlar öncelikli olmak üzere, kura sonucunda yapılacak sıralamaya göre (internetteki sorguda yayınlanacak olan sıraya riayet edilerek) il müftülüklerince verilecek.

HACI ADAYLARI BU BELGEYE DİKKAT!

Hacı adaylarının durumlarını internetten sorgulayarak tespit ettikleri sıralarına göre il müftülüklerine müracaat etmeleri gerekiyor. Bu yıl kesinlikle il müftülüğü önünde kendiliğinden sıra oluşturulmayacak. Adaylar, 16-27 Mart 2015 tarihleri arasında müftülükteki sıra numarası takip edilerek ve isim okunarak içeriye alınacak. Kontenjan belgelerini bizzat hacı adayının kendisi alacak, başka birine kesinlikle verilmeyecek. Hacı adayları kontenjan belgesini almaya gelirken beraberinde internetten kura sorgulama belgesini ve nüfus cüzdanının aslını getirecek.

Diyanet İşleri Başkanlığında yapılan kura çekimi, Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, burada yaptığı konuşmada, Diyanetİşleri Başkanlığı olarak kutsal topraklara gidenlere rehberlik ettiklerini belirtti. Organizasyonun her sene geliştiğini vurgulayan Günenç, kısıtlı imkanlar sebebiyle 1 milyon 244 bin 629 kişinin sırada bekliyor olmasının kendilerini üzdüğünü söyledi.

Günenç, Kabe ve çevresinde yapımı devam eden genişletme çalışmaları nedeniyle 2013 yılında uygulamaya konulan yüzde 20 kontenjan kısıtlamasının 2014 yılında olduğu gibi bu yılda devam edeceğini ifade etti.

KAYIT HAKKI KAZANAN HACILAR

hac-kuralari-çekildi.jpgBu yıl yeni hac müracaatı alınmadığını dile getiren Günenç, 2007 yılında kayıtlı olan ve 2014 yılına kadar kesintisiz kayıt yenileten hacı ve adaylarına 2014 yılı kura sıra numarasına göre kayıt hakkı verildiğini söyledi.

Günenç, "Ülkemize tanınan hac kontenjanından görevliler ile 2007 yılından bekleyenler, yani 43 bin 810 kişi düşürdükten sonra kalan 11 bin 588 kontenjan, 2008-2014 yılları arasında kayıt yenileten hacı adayları arasından kura çekilerek dağıtılacaktır" dedi.

Kura çekiminde katsayı uygulaması yapılacağını, bu sayede hac kayıt sayısı fazla olanların kurada çıkma oranının da fazla olacağını ifade eden Günenç, kayıt olup 7 yıl bekleyenlerin yedinin katları kadar kuraya gireceğini, bununla daha önce yazılıp çok bekleyenlerin kurada çıkma şansının daha yüksek olmasının amaçlandığını belirtti.

2014 yılında hacca gitmeye hak kazandığı halde mazeretsiz olarak gitmeyenlerin, ön kayıt yaptırdığı yıllara göre katsayı verilerek kuraya dahil edileceklerini dile getiren Günenç, kura sonuçlarının Başkanlığın internet sitesinden kimlik numarasıyla aynı gün sorgulanabileceğini aktardı.


55 BİN VATANDAŞ HACCA GİDECEK

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hac kontenjanları, 1987 yılında Ürdün'ün başkenti Amman'da yapılan "İslam Ülkeleri Dış İşleri Bakanları Toplantısı'nda alınan karara dayanıyor. Burada alınan karar gereği her ülkenin nüfusunun binde biri oranında kontenjan verilerek hac kontenjanları tespit ediliyor. Ancak Kabe'nin çevresini genişletme çalışmaları sebebiyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Suudi Arabistan makamlarıyla imzalan protokol gereği yüzde 20'lik bir kontenjan kısıtlamasına gidildi. Buna göre bu yıl ülkemizden 55 bin 540 vatandaş hacca gidebilecek. Kesin kayıt hakkı elde ettiği halde heyet raporuyla sağlık durumlarının elverişli olmadığını beyan edenler için bir kolaylık getirildi. Bu durumda olan hacı adayları, istedikleri bir kişiye noterden vekalet vererek hac vazifesini vekalet yoluyla yerine getirebilecek. Hacca gidecek vatandaşlara farklı hizmet seçenekleri sunabilmek amacıyla Mekke ve Medine'deki bina ve otellerin fizik yapıları ve Harem'e olan mesafeleri dikkate alınarak hac konaklama türleri de belirlendi. Buna göre hacılara normal, müstakil ve otel konaklama türlerinde hizmet verilecek. Bu yıl hacca gitmeye hak kazananlar, belirlenen konaklama tipine göre farklı ücretlendirmeye tabi olacaklar. Buna göre "normal konaklama" seçeneğini tercih edenler 3 bin 600 dolar, "müstakil konaklama"yı tercih edenler 5 bin dolar ödeyecekler. Otel tipi konaklama tercih edenler ise 6 bin 900 dolar ile 9 bin 900 dolar arasında değişen hizmet bedelini ödeyecekler" denildi.

DİYANET'TEN HACI ADAYLARINA ÖNEMLİ AÇIKLAMA

"Suudi Arabistan'daki bütün ücretlendirme ve kiralamalar dolar kuru üzerinden yapılıyor. Bu nedenle Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu, 2014 yılı kasım ayında aldığı kararla Hac ve Umre hizmetleri için alınan ücreti dolar kuru olarak değiştirildi. 5 ay önce yapılan söz konusu değişikliğin son dönemdeki dolar kurunda yaşanan yükselmeyle bir ilgisi bulunmuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bütün hizmetlerini ticari bir kaygı gözetmeden yerine getiriyor. Yurt dışından hacca gitmek isteyenlerin hac başvuruları Din Hizmetleri Müşavirlik ve Ataşeliklerinden yapılıyor. Bu başvurular neticesinde her yıl yaklaşık 8 bin kişi yurt dışından hacca gitme imkanı buluyor. Bu yıl da aynı sayıda kişinin kutsal topraklara gitmesi bekleniyor."

HAC FİYATLARI 2015'TE NE KADAR ARTTI?

Diyanet İşleri Başkanlığı 2015 Yılı Hac Fiyatları şöyle:

1- 2015 yılı hac ücretleri $ (USD) olarak (135 USD kurban ücreti de dahil edilmek suretiyle) aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde tahsil edilecektir.

Hacı adayları, yukarıda hac konaklama türlerine göre belirtilen hac ücretinin tamamınıpeşin yatırabilecekleri gibi, üç taksit şeklinde de yatırabilecek, birinci taksitini kesin kayıt sırasında, ikinci taksitini 28 Nisan 2015 tarihine kadar, üçüncü taksitini ise en geç 29 Mayıs 2015 tarihine kadar ödeyebileceklerdir.


3. Hac ücretlerinin süresi içerisinde yatırılıp yatırılmadığı Ġl Müftülüklerince takip edilecek, süresi içerisinde ücretini yatırmayanların kayıtlarının iptal edileceği hususu hacı adaylarına duyurulacaktır.

4. Uçak programı veya slot yetersizliği nedeniyle, ilan edilen seyahat sürelerinin uzaması halinde hacı adaylarından ilave bir ücret alınmayacağı gibi sürenin kısa olması halinde de herhangi bir ücret iadesi yapılmayacaktır.

5. Hacı adaylarından, hac için belirlenen ücretler dışında herhangi bir ad altında ücret talep edilmeyecektir.

ÜCRETLER NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Hacca gidecek vatandaşlara farklı hizmet seçenekleri sunabilmek amacıyla Mekke ve Medine’deki bina ve otellerin fizik yapıları ve Harem’e olan mesafeleri dikkate alınarak hac konaklama türleri de belirlendi. Buna göre hacılara normal, müstakil ve otel konaklama türlerinde hizmet verilecek. Bu yıl hacca gitmeye hak kazananlar, belirlenen konaklama tipine göre farklı ücretlendirmeye tabi olacaklar. Buna göre “normal konaklama” seçeneğini tercih edenler 3 bin 600 dolar, “müstakil konaklama”yı tercih edenler 5 bin dolar ödeyecekler. Otel tipi konaklama tercih edenler ise 6 bin 900 dolar ile 9 bin 900 dolar arasında değişen hizmet bedelini ödeyecekler.

Suudi Arabistan’daki bütün ücretlendirme ve kiralamalar dolar kuru üzerinden yapılıyor. Bu nedenle Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu, 2014 yılı kasım ayında aldığı kararla Hac ve Umre hizmetleri için alınan ücreti dolar kuru olarak değiştirildi. 5 ay önce yapılan söz konusu değişikliğin son dönemdeki dolar kurunda yaşanan yükselmeyle bir ilgisi bulunmuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bütün hizmetlerini ticari bir kaygı gözetmeden yerine getiriyor.