BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.523,40
HABER /  GÜNCEL

Habur'da tır kuyruğu 30 kilometre

Türkiye'den Irak'a açılan Habur Gümrük Kapısı'nda yoğunluğun artmasıyla uzayan kamyon ve tır kuyruğu 30 kilometreyi buldu.

Abone ol

Türkiye'nin Irak'a açılan sınır kapısı Habur Gümrük Kapısı'nda oluşan kamyon ve tır kuyruğunun uzunluğu 30 kilometreye ulaştı. 5 günden beri yoğunluğun arttığı Habur'da zaman zaman gerginlikler yaşanmaya başladı

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nden Irak'a açılan Habur Gümrük Kapısı'ndaki kamyon ve TIR kuyruğunun uzunluğu, yaklaşık olarak 30 kilometreye ulaştı. 5 günden beri yoğunluğun arttığı Habur'da saatlerce bekleyen şoförler, kapıda görevli porsonelin yetersizliğinden yakınarak yetkililerden yardım istedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!..

ŞOFÖRLERİ SAKİNLEŞTİRMEK JANDARMA VE POLİSE DÜŞTÜ

Araçların 4'erli sıra oluşturduğu bazı noktalarda gerginlikler yaşanırken, jandarma ve polis ekipleri, şoförleri sakinleştirerek, düzenli sıra oluşturmaları için gün boyu çaba harcıyor.

Yaklaşık 5 günden sırada beklediğini ifade eden sürücülerden Ramazan Çeliktaş, "Kuzey Irak tarafı bizimkiden daha emniyetli. 5 günden beri kuyruktayım, ne emniyet müdürü, ne valilik, kimse buraya bi el uzatmıyor. Gece şoförleri soyuyorlar, mazotlarımızı çalıyorlar. Geceleri kimse gelmiyor. İkinci kapıyı açsınlar artık. Dünyanın hangi ülkesinde bu kadar kuyruk var. Irak'ta kuyruk olmuyor, haksızlık olmuyor, hırsızlık olmuyor. Bizim burada can güvenliğimiz dahi yok" dedi.

4 PERON SÜREKLİ PASİF TUTULUYOR

Bir başka şoför Ahmet Çetinkaya ise 4 günden beri kuyrukta olduğunu söyleyerek, "İsteseler hemen bir bina yaparlar. Dünyanın en büyük kapılardan biri. Gerekli, yeterli personelleri yok. Her zaman 2 peron çalışıyor ama 4-5 peron çalışmıyor. Bir an önce buraya çeki düzen vermeleri gerek. Bu kuyruk bitsin. Bu 4'ncü günüm, daha Habur'a varamadım. Kuyruklarla mı uğraşalım, hırsızlarla mı uğraşalım? Olan bize oluyor" dedi.

Yaşanan uygulamalardan Şırnak Valisi'ni sorumlu tutan Mırmiç Cizreli, sınır kapısında yeterli personel alınmadığı için 4 peronun sürekli pasif halde tutulduğunu ileri sürdü.

Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Hasan Eken, Kurban Bayramı dolayısıyla tatil yapan sürücülerin yüklerini alıp, Irak'a geçiş yapmak istediğini, bu ani yüklenme nedeniyle yoğunluğun arttığını söyledi. Şırnak İl Özel İdaresi'ne ait Silopi'deki TIR parkında yapılan restorasyon çalışmalarının da kuyrukların oluşmasına neden olduğunu belirten Eken, "Uzun araç kuyruklarının eritilmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Araç kuyruğunu iki gün içerisinde sona erdirmeyi hedefliyoruz" dedi.

2'NCİ SINIR KAPISI GÜNDEMDE AMA HALA YAPIM ÇALIŞMALARI BAŞLAMADI

Sürekli olarak gündeme getirilmesine rağmen bir türlü yapımına başlanmayan 2'nci sınır kapısı için Irak tarafından çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirten sınırdaki Ova Köyü sakinlerinden Eyüp Eyhanoğlu, "2'nci köprü için Irak'ta yol ve bina çalışmasını neredeyse bitirecek. Ama bizim tarafımzda henüz tık yok. 2'nci kapının yapılacağı yer olarak bizim köyün arazileri tespit edilmişti. Yatkililer, altyapı çalışmaları konusunda son noktaya gelindiğini söylemişlerdi. Karşı taraf fiziki çalışmalarını neredeyse tamamladı, bizim tarafta neden başlatılmıyor anlamadık. Bakanlar, yetkililer sürekli buraya gelip bizi heveslendiriyorlar, umutlandırıyorlar. Ama buradan gittikten sonra unutuyorlar. Arazilerimizin kamulaştırılması konusunda daha bir çalışma yapılmadı. Biz önce kapının yapılmasından yanayız. Sınır kapısı yapılsın, araçlar rahat girip çıksın. Kamulaştırma parasını sonra ödesinler. Amacımız önce bölgemiz ve ülkemizin buradan rahat bir nefes almasıdır" dedi.