BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.492,11

“Güzel Sanatlar Alanı” Doç. yönetmeliğinde neler var!.. (1)

Yönetmelik yazmak çok zor iştir; Prof. olmak değil, işin uzmanı olmak gereklidir.

(GÜNCEL: Tebrikler…Bir yarışmayı daha sorunsuz yapamadık!… Neden popüler  isimleri sunucu yapmakta ısrar edilir? Ülkemizde sunucu mu kalmadı? Popüler isimlerin  yarışmalarda yaptıkları gaflarla mahvolmadı mı? Dizisi tuttu diye, sunucu olunur mu? Sunuculuk kolay iş mi? Hiç mi geçmişten ders alınmaz? Bizler de “İstanbul  Türk Müziği Günleri” etkinliklerinde sunucular ile beraberiz. Söylediğim şudur: “öne çıkmayın,metin dışına taşmayın, kendinizden bahsetmeyin, seyirciyi güldürmeye çalışmayın, şahsi düşüncelerinizi yansıtmayın, ödül alana mutlaka söz verin, ödül alanı yok farz etmeyin v.b.”

Geceyi mahvettikten sonra dilesen ne olur, dilemesen ne olur!..

Konumuz Doç. adayları ile ilgili. Bir çok akademisyen sanatçının zorlandığı, şikayet ettiği ama diler getiremediği   Doç. yönetmeliğine birlikte  göz atalım (dikkat çektiğim noktalar büyük harflerle belirtilmiştir);

Müzikoloji:

Basılmış KİTAP, kitap BÖLÜMÜ  veya hakemli dergilerde (Bkz: ) MAKALE yayımlamış olmak.

Müzik Teorileri:

Müzik teorisi ve analizi ile ilgili (solfej, armoni, form bilgisi, kontrpuan, v.b. gibi) alanlarda yayınevlerince basılmış BİR KİTAP  veya İKİ MAKALE yazmış olmak, ayrıca uzmanlarca onanmış, basılmış ya da basıma hazır EĞİTİM içerikli en az ÜÇ ÇALIŞMA SUNMAK.

Türk Sanat Müziği /Türk Halk Müziği:

  • Geleneksel MÜZİK TEORİSİ ve analizi ile ilgili BASILMIŞ KİTAP ve yayımlanmış MAKALESİ olmak.
  • Her iki alanda herhangi bir enstrümanın İCRA TEKNİĞİNİ GELİŞTİRMEK üzere METOTLAŞTIRILMIŞ, yararlılığı BEŞ UZMAN (prof., devlet sanatçısı, eğitim bilimci, editör v.b.) tarafından ONANMIŞ  eğitim MÜZİĞİ DİZİNİ  yaratmış veya DERLEMİŞ 

Tiyatro Kuramı:

 1) Başvurulan doçentlik alanı ile ilgili ve lisansüstü çalışma(lar)dan üretilmemiş ÖZGÜN BİLİMSEL BİR ESER  yayımlamak.

2) Bir OYUN,GÖSTERİ çalışmasında YORUM,TASARIM,ARAŞTIRMA,YAZIM v.b. alanlarda ÜRETKEN BİR GÖREV almak ve tiyatronun yaygınlaşması için ÇALIŞMALAR  yapmak.

Oyunculuk-Reji:

 1) Başvurulan doçentlik alanı ile ilgili ve lisansüstü çalışma(lar)dan üretilmemiş ÖZGÜN BİR ESER hazırlamak.

 2) Oyunculuk dalı için değişik türlerde önemli ROLLERİ OYNAMAK  ve bunları görüntü kayıtlarıyla BELGELEMEK. Oynadığı rollerden en az DÖRDÜNÜN KURAMSAL ÇALIŞMALARINI  yapmak (yazar ve dönemi, rol analizi, rol çalışma yöntemi, oyun ve rol yorumu üzerine)

3) Reji dalı için ÖNEMLİ VE SAYGIN  tiyatrolarda OYUNLAR SERGİLEMEK, sahnelenen oyunlardan en az ikisinin GÖRÜNTÜ KAYITLARIYLA birlikte REJİ DEFTERİNİ  hazırlamak.

Yorum-Dramatik Yazarlık:

1) Başvurulan doçentlik alanı ile ilgili ve lisansüstü çalışma(lar)dan üretilmemiş ÖZGÜN BİR ESER hazırlamak.

 2) Sahne, TV, radyo, sinema gibi dallarda en az iki adet DRAMATİK  nitelikli METİN yazmak. Bu metinleri BASILI hale getirmek ve GÖSTERİYE sunmak.

3) Bir OYUN, FİLM,GÖSTERİ ve benzeri çalışmalarda araştırma, yorum, tasarım v.b. ÜRETKEN GÖREV ALMAK.

Sahne Tasarımı:

 1) Başvurulan doçentlik alanı ile ilgili ve lisansüstü çalışma(lar)dan üretilmemiş, ÖZGÜN BİR ESER hazırlamak.

 2) Sahne TV oyunu, gösteri gibi alanlarda TASARIM çalışmaları yapmak, bu çalışmalardan en az DÖRDÜNÜN BELGELERİNİ  hazırlayıp sunmak.

 3) Bir OYUN, FİLM,GÖSTERİ ve benzeri çalışmalarda araştırma, yorum, tasarım v.b. ÜRETKEN GÖREV ALMAK.

Dans ve Koreografi:

1) SEÇKİN KURUMLARDA  SOLİST olarak en az ÜÇ ESERDE ÖNEMLİ ROL  almış olmak ve bunları ilgili kurumlardan alınmış görsel kayıtlarla BELGELENDİRMEK.

 2) Koreografi alanında bir ESER YAYINLAMAK.

3) KOREOGRAFİSİNİ YAPTIĞI EN AZ ÜÇ ESERİ sahnelemek ve bunları CANLI veya STÜDYO kayıtları ile BELGELEMEK. (Eserlerin her biri için yaratı (YARATICI OLACAK)  içerikleri hakkında sunuş raporu jüri üyelerine sunulacak dosyada yer alacaktır)

 4) Türk Halk Oyunları alanında, festival v.b. etkinliklerde YAPIMCI,YORUMCU,EĞİTİCİ,KOREOGRAFİ DÜZENLEYİCİ (KOREOGRAF OLACAK) olarak yer almak ve bunlardan en az ÜÇ ESERİN  görsel kayıtlarını BELGELEMEK.(Eserlerin her biri için yaratı (YARATICI OLACAK) içerikleri hakkında sunuş raporu jüri üyelerine sunulacak dosyada yer alacaktır).

Görüldüğü gibi, yönetmelik kendi içinde tutarsız, cümlelerde düşüklükler var. Kimler hazırladı bilmiyoruz, ama, mutlaka Prof. lardan bir kurul oluşturulmuştur. Çünkü; Y.Doç. ve Doç.lerin  kafası henüz yönetmelik yazmak için çalışmamaktadır!..

Bize göre; "çok kullanılan 'yaratı' kelimesi yaygın kullanımda değildir. Eğer yönetmelikte olup, uygulanma(yacak)yan maddeler varsa çıkartılmalı, akademisyenlerin yanlış yollara sapmalarına (ÜDS/YDS de olduğu gibi)  fırsat yaratılmamalıdır.

Yoksa; inandırıcılık, etiklikten bahsetmek mümkün olmayacaktır, bu da Güzel sanatlar alanının kan kaybına yol açacaktır ki, gidiş o yöndedir…

Bizden hatırlatması…

Son SÖZ:

"Bir avuç toprağı yoğurmayı bile bilmeyenler.
Duygusuz yavan insanlar.
Bu benim ruhum en kutsal varlığım...
Bunlar çalışma saatleri. Ruhumun yandığı saatler.
Siz yiyip içerken, dalga geçerken, oburca tıkınırken, ben heykelimle yalnızdım..
Ve yavaş yavaş akan benim hayatımdı..
Bu toprağın derinliklerine kanımı akıtıyordum..." (Camille Claudel/Fransız Heykeltıraş)

 KABALCI!..
 “’ta sık sık uğrayıp  aldığımız bir kitabevi vardı; Kabalcı... Kepenkleri indirmiş...İflas ettiği söyleniyor... Karşısında da bir zamanlar Taraf gazetesini çıkaran patronların sahibi olduğu Alkım Kitabevi var. O da gittikçe küçülüyor.Sanırız semtte sadece  Kültür Yayınları’nı satan  küçük bir mekân kaldı. Zaten okumayan bir millettik.. Cep telefonu, ,  derken iyice okumaz olduk. Sosyal medyada okunacak şeyler var ama kitap yok denecek kadar az. Kitapçıların yerini artık kafeler alıyor. Gençler oturup laklak ediyor. Kültür ve kültürlü adam artık para etmiyor. Dün değerli olan şeyler bugün değerli değil. Peki  değerli olan ne? İşte onu arama sürecindeyiz!” (Melih Aşık/Milliyet,08.11.2016)
TÜİK KÜLTÜR ARAŞTIRMASI…
“Türkiye’de ilk defa, kültürel istihdam göstergeleri, Avrupa Birliği Kültür İstatistikleri nihai raporuna göre önerilen metodoloji çerçevesinde Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) norm ve standartları dikkate alınıp Hane halkı İşgücü Araştırması verileri kullanılarak hazırlandı. Araştırma kamu kurumları ve özel sektörde çalışanları kapsıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), araştırmasına kültürel faaliyet alanında kültürel ya da kültürel olmayan bir meslekte görev yapan; kültürel olmayan bir faaliyet alanında ise kültürel meslekte çalışan tüm kişiler dahil edildi. Bu tanım mimarlardan mücevher tasarımcılarına, yapımcıdan yönetmene, reklamcıdan dekoratöre, fotoğrafçıdan gazeteciye, giysi tasarımcısına pek çok iş kolunu kapsıyor. Yani bir tiyatro gişesinde bilet satan da kütüphanede arşivci olarak çalışan da araştırmanın kapsamında. İstatistiklere göre Türkiye’de geçen yıl 575 bin kişi kültürel istihdam kapsamında yer alırken, bunların toplam istihdam içindeki payı yüzde 2.2 olarak gerçekleşti. Sonuçlara göre kültürel istihdamda yer alan 499 bin kişi kültürel bir mesleğe sahip. 179 bin kişi ise kültürel bir sektörde çalışıyor. Çalışanların yüzde 52.2’sini erkekler, yüzde 47.8’ini kadınlar oluşturdu. Tamamlanan eğitim düzeyine göre incelendiğinde ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Kültürel istihdamda olanların yüzde 47’sinin lise altı eğitimli, yüzde 32.3’ünün yüksek öğretim mezunu, yüzde 20.7’sinin ise lise ve dengi meslek okulu mezunu olduğu belirlendi. Yaş gruplarına göre bakıldığında, kültürel istihdamdakilerin yüzde 59.7’sinin 30-54, yüzde 33’ünün 15-29, yüzde 7.3’ünün ise 55 ve daha yukarı yaş grubunda bulunduğu dikkati çekti.”