BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,84
ALTIN 2.423,00
HABER /  GÜNCEL

Güvenlik Bakanlığı kuruluyor TSK Hakan Fidan'a bağlanıyor

TSK, Emniyet, MİT ve Jandarma, “Güvenlik Bakanlığı” adıyla tek bakanlık çatısında toplanacak ve bu bakanlığın başına da Hakan Fidan getirilecek.

Abone ol

TSK, MİT, Emniyet ve Jandarma’nın, yeni kurulacak olan “Güvenlik Bakanlığı” çatısı altında toplanmasına yönelik proje hazırlandı.

Önümüzdeki yıl yapılacak olan milletvekili seçimlerinin ardından hayata geçirilmesi planlanan bakanlığın başına da MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın getirilmesi planlanıyor.

Köşk’ün hukukçu ekibinin yaptığı çalışmaya göre, seçimden sonra TSK, Emniyet, MİT ve Jandarma, “Güvenlik Bakanlığı” adıyla tek bakanlık çatısında toplanacak. MİT Müsteşarı Fidan da Güvenlik Bakanı olacak.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre, “Güvenlik Bakanlığı” ile ilgili çalışmanın detayları şöyle: AK Parti Hükümeti, güvenlik alanında adeta yeni düzenleme seferberliği ilan etti. “Makul şüpheyi” suç haline getiren “güvenlik paketinin” ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yapısını değiştiren yasa tasarısının ardından, tüm güvenlik birimlerinin tek çatı altında toplanmasını öngören yeni bir taslak çalışması daha hazırlandı. Söz konusu taslak çalışması ile Türkiye’deki güvenlik birimlerini tamamının tek çatı altında toplanması öngörülüyor.

TASLAK ÇALIŞMA YAPILDI

Hazırlanan güvenlik reformu paketi taslağına göre, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen güvenlik hizmetleri, yeni oluşturulacak Güvenlik Bakanlığı çatısı altında toplanacak. İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı tasfiye edilmeyecek. Ancak bu bakanlıkların görev alanları daraltılacak.

İçişleri Bakanlığı, vali, kaymakam ve belediyelerle ilgili faaliyetleri yürütmeye devam edecek. Milli Savunma Bakanlığı da savunma projelerini takip eden bir bakanlık haline gelecek. Güvenlik birimlerinin, özlük hakları ise Güvenlik Bakanlığı’nda olacak.

Proje, henüz olgunlaşmadı. Cumhurbaşkanlığı ve MİT’in hukukçu ekipleri tarafından gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar örnek alınarak bir taslak çalışma yapıldı. Güvenlik birimleri arasında rahatsızlığa yol açmaması için de gizli tutuluyor. Projenin, 2015 yılı seçimlerinin ardından hayata geçirilmesi planlanıyor.

b_23102013h8gfgkmrocm_z8u1.jpg

GÜVENLİK BAKANI HAKAN FİDAN

Ancak projeyle ilgili tartışmalar şimdiden başladı. Ankara kulislerinde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ismi yeni oluşturulacak Güvenlik Bakanlığı için geçiyor. Hatta bazı AK Parti yöneticileri, Ahmet Davutoğlu kabinesinde, ismi Dışişleri Bakanlığı için geçen MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Güvenlik Bakanlığı projesi nedeniyle kabineye alınmadığını öne sürdü.

CEMİL ÇİÇEK: İHTİYAÇ VARSA BAKMAK LAZIM

Güvenlik Bakanlığının kurulmasına ilişkin bir soruya TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bazı ülkelerde İçişleri Bakanlığı ayrıdır, Kamu Düzeni Bakanlığı ayrıdır. Bu bir ihtiyaç meselesidir. Türkiye’de de belli konular gündeme geldiği zaman hemen bir bakanlık kurmak akla gelir. Bir de Maden Bakanlığı kuralım deniliyor, geçmişte yazılanlar söylüyorum, Esnaf Bakanlığı kuralım. Bir konunun bakanlığı vardır diye her işi gidecek diye kestirme bir yol yoktur. İçişleri Bakanlığı daha çok nüfus, vatandaşlık, belediyeler, kamu idaresi işlerine bakıyor, bir de Kamu Düzeni Bakanlığı var, ihtiyaç varsa bakmak lazım" şeklinde konuştu.