BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,91
ALTIN 2.425,22
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Gürüzden olay açıklamalar

Gürüz'ün ağzından dökülen kelimeler gergin ortamı biraz daha gerecek nitelikte.

Abone ol

Yüksek Öğretim Kurumu eski Başkanı Kemal Gürüz, başörtülü öğrencilerin sokakta bile gezmesine taraftar olmadığını söyleyerek Arabistan'a gitmelerini istedi.

Üniversitelerde başörtülü okunması halinde vahye dayalı bir hukuk sisteminin devreye gireceğini iddia eden Gürüz, bu yüzden hiçbirine fırsat verilmemesi gerektiğini öne sürdü.

Kemal Gürüz, "Bunların üniversiteye girmesi ne anlama geliyor biliyor musunuz? İnsanlara vahye dayalı bir hukuk anlayışı ve sistemiyle insan aklı ve pozitif hukuk sistemi arasında bir tercih yaptırmak istiyorlar. Böyle bir tercih hakkı tanımanız olabilir mi? Buna izin verilebilirse cumhuriyete en büyük ihaneti yapmış olursunuz. Onun için bu, cumhuriyetin sonu anlamına geliyor. Hiç kimse bundan geri dönemez, olay bitmiştir. Hiç kimse türban meselesini çözerim diye ortaya çıkmamalıdır, çıkanlara da fırsat verilmemelidir. Bu işin artık bitirilmesi lazım. Ben sokakta dolaşmalarına da taraftar değilim, Arabistan'a gitsinler." dedi.

Gürüz, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) öğrencilere, "Küresel Bilgi Ekonomisinde Yüksek Öğretim ve Yabancı Uyruklu Öğrenciler" konulu bir seminer verdi. YÖK eski Başkanı, Danıştay üyelerine yapılan saldırıları kınarken sorumlu olarak dindar kesimi gösterdi. Türbanın özgürlük olarak algılanmaması gerektiğini iddia eden Gürüz, "Türbanı özgürlük olarak görmek kadar büyük gaflet olamaz. Bu, cumhuriyetin bütünlüğünü bozmak anlamına gelir. Sokakta dahi türbanla dolaşılmasına karşıyım. Bunlar çok ciddi konular." şelinde konuştu.

YÖK başkanlığı sırasında kendisine başörtüsü konusunda devamlı saldırıldığını söyleyen Kemal Gürüz, "Görev yaptığım dönemlerde bana, 'Efendim, bu kızlara yazık günah değil mi? Başı bağlı girsin.' dediler. Kardeşim, ortada devletin hukuk yollarıyla verdiği bir karar var. Sanki başını açsa herkes üstüne saldıracak. Bunların kesinlikle girmemesi lazım." dedi.

Danıştay üyelerine yapılan saldırıya karşı sessiz kalınmaması gerektiğini belirten Kemal Gürüz, şunları söyledi: "Danıştay'a yapılan saldırı bir şeyin sebebi değil, sonucudur. Bir bataklığın sonucudur. Çeşitli eylem, söylem ve hareketleriyle bu bataklığı ortaya çıkardılar. Türkiye bunları aşacak. Bunları hoş görünmek için yağcılık yapanlar ve susanlar da en az onlar kadar suçludur."