BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11

Günlük ödev süresi ne kadar olmalı?

İlkokul, ortaokul yada lise öğrencisi bir çocuğunuz varsa ev ödevleri konusunda yapılan bu araştırmayı mutlaka okuyun

Okulların açılışı için geri sayım başladı. Bayram biter okul telaşı başlar ve tabi ki 'ev ödevi' sorunsalı da!

Ev ödevi olmalı olmamalı mı tartışması artık 'tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan' tartışmasına eşitlenmiş durumda. İtiraf edelim, hepimiz ev ödevi vermeyen Finlandiya eğitim sistemini takdir ediyoruz ama bizim öğretmen ödev vermeyince huzursuz oluyoruz.

Çocuğunuzun eve sayfa sayfa ödevle gelmesinin ve o ödevleri tamamlamasının onu daha başarılı yapacağına inanıyor musunuz?

Yanıtınız 'evet'se üzgünüz yanılıyorsunuz!

Peki 'hayır ben hiç ödev istemiyorum mu?' diyenlerdenseniz. Size de verecek haberlerimiz var!

Amerika'daki Ulusal Veli Öğretmen Birliği ve Ulusal Eğitim Birliği, üşenmemiş ev ödevlerinin çocukların akademik gelişimleri üzerindeki etkilerini araştırmış.

Öncelikle ev ödevi dediğin şeyin başarısı öyle her yaşta eşit olmuyor. İlkokuldaki bir çocuğa verilen ev ödevinin katkısıyla lise öğrencisine kazandırdıkları arasında dağlar kadar fark var. Önce yaşlara göre ev ödevi meselesine bakalım.

Amerika Ulusal Veli Öğretmen Birliği ve Ulusal Eğitim Birliği der ki,

-Çocuğunuz ilkokula gidiyorsa ev ödevlerinden akademik başarı beklemeyin. Çünkü bu yaş grubu için ev ödevlerinin akademik öğrenmeye neredeyse hiç katkısı yok. Dolayısıyla akademik gelişime faydası dokunmayan bir şey için çocuklarınız saatlerini esir almayın. İlkokul birinci sınıftaki bir öğrenci için günde 10 dakikalık ödev süresi yeterli. İkinci sınıf için ise önerilen süre 20 dakika. Diğer sınıflar için de 30 ila 40 dakika maksimum yeterli.

'Peki ödev yapmayacak da ne yapacak bu çocuklar' diyenlere gelsin:

Daha çok oyun oynasınlar ve aileleriyle kaliteli zaman geçirsinler.

Gelelim ortaokul çocuklarına!

İyi haber: Ortaokulda ev ödevleri ilkokul çocuklarına kıyasla daha faydalı. Ancak süre sınırı burada da geçerli. Ortaokul çocukları için ödev yapma süresi maksimum 90 dakikayla sınırlanmalı. 

Malum araştırma TEOG'un olmadığı bir ülkeden geliyor. Biz de TEOG senesiyle bu araştırma sonuçlarına göre çocukları rahat bırakmak biraz zor ama yine de ciddiye almakta fayda var.

Çünkü araştırmanın bir diğer sonucu gösteriyor ki ortaokul çağında günde 90 dakikadan daha fazla ev ödevi yapmak zorunda kalan çocukların TEST başarıları düşüyor. 

Ve lise öğrencileri!

Bu grup ödevlerden en çok fayda sağlayan grup. Tabi ki süre sınırı onlar için de geçerli. Günde 120 dakikadan fazla ödev başarıyı düşürüyor. Olumsuzluklar sadece başarı düşürmekle de sınırlı değil. Çok fazla ödev yapmak sağlıksız stres düzeylerine , fiziksel sağlık sorunlarına, uyku problemlerine neden oluyor. 

Özetlesi bu ev ödevi meselesinin 'azı karar, çoğu zarar!'