BIST 8.984
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,96
HABER /  GÜNCEL

Güneydoğu Asya göçmenleri: 'Yemek için çıkan kavgalarda 100 kişi öldü'

Tekneleri batmak üzereyken kurtarılan ve Endeonezya'ya getirilen Arakan Müslümanı göçmenler, teknedeki yaklaşık 100 kişinin yemek için çıkan kavgalar yüzünden öldüğünü söyledi.

Abone ol

Tekneleri batmak üzereyken kurtarılan ve Endeonezya'ya getirilen Arakan Müslümanı göçmenler, teknedeki yaklaşık 100 kişinin yemek için çıkan kavgalar yüzünden öldüğünü söyledi.

BBC'ye konuşan Arakan Müslümanları, birçok göçmenin bıçaklandığını asıldığını ya da tekneden atıldığını aktardı.

Myanmar'ın Arakan bölgesinden gelen Müslümanlar ile Bangladeşli göçmenleri taşıyan teknede 700 kişi kurtarılmıştı.

Kurtarılan göçmenlerle Endonezya'nın Langsa limanında konuşan BBC muhabiri Martin Patience, anlatıulan hikayelere temkinli yaklaşılması gerektiğini, bu iddiaların hiçbirisini teyit etmenin mümkün olmadığını söylüyor.

Ancak muhabirimiz üç farklı göçmenin ayrı ayrı mğlakatlar sırasında aynı iddiaları dile getirdiğini de vurguluyor.

Kurtarılan göçmenlerin büyük kısmı yetersiz beslenme ve susuzluk sorunu çekiyordu.

Langsa'daki göçmenlerin tedavi edilebilmesi için bir ilkyardım çadırı kuruldu.

Göçmenlerin teknesi Malezya'ya demir atmak istemiş ancak Malezya sahil güvenliği geminin kara sularına girişine izin vermemişti.

Yaklaşık 2 aydır denizde sürüklendiği tahmin edilen tekne Cuma günü Endonezyalı balıkçılar tarafından bulunup kurtarıldığı sırada mürettebat tekneyi terk etmişti.

Göçmenlere Langsa limanındaki ambarlarda kalma izni verildi. Birçoğunun yetersiz beslenme ve susuzluk sorunu yaşadığı ifade ediliyor.

Dün bir açıklama yapan Myanmar hükümeti, göçmen krizinden sorumlu olmadığını ve önümüzdeki günlerde düzenlenmesi planlanan bölgesel zirveye de katılmayabileceğini söyledi.

Langsa'da kalan göçmenler arasında çok sayıda kadın ve çocuk da bulunuyor.

Arakan Müslümanları, nüfusun büyük kısmının Budist olduğu ve Arakan Müslümanları'nın vatandaş statüsü alamadığı Myanmar'dan kaçıyor.

Kurtarılan Bangladeşli göçmenlerin ise yurtdışında çalışma amacıyla ülkelerini terk ettiği sanılıyor.

Hâlâ Myanmar açıklarıda en az beş kaçak göçmen gemisinde bine yakın göçmenin beklediği bildiriliyor.

Tayland ve Malezya'nın teknelere izin vermemesi nedeniyle, insan kaçakçılarının tekneleri uluslararası sularda tuttuğu ve göçmenleri ancak fideye karşılığı tekrar karaya çıkaracaklarını söyledikleri aktarılıyor.