BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.493,22
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Güney Kıbrıs Türkiye'de gayrımenkul avında!

Siyasi ve ekonomik olarak tanımadığımız Güney Kıbrıs Türkiye'de hülleyle gayrimenkul avına çıktı.

Abone ol

2007'de kurulan Anadolu Gayrimenkul şirketinin Limasollü Adama Holding'e ait olduğu belirlendi.

Siyasi olarak tanımadığımız Güney Kıbrıs'ın Türkiye'de gayrimenkul ticaretine girdiği ortaya çıktı. Güney Kıbrıs merkezli bir şirket, Türkiye'de kurduğu bir firma aracılığıyla mülk edindi, gayrimenkul ticareti yaptı, hatta vergi rekortmeni oldu. Limasol merkezli Adama Holding'in 2007'de kurulan emlak şirketi Anadolu Gayrimenkul firmasının sahibi olduğu Rekabet

Kurumu'nun resmi internet sitesinde yer alan bir onayla ortaya çıktı. Olay şöyle gelişti: Rekabet Kurumu, geçtiğimiz ay Güney Kıbrıs merkezli Adama Holding Public Limited ile Dionysos Immobilien GMBH adlı Avusturyalı bir şirket arasında hisse satışı konusunda onay verdi.

Onay sürecinde Adama Holding'in Türkiye'de bir şirket kurduğu ve uzun süredir iş yaptığı belirtildi.

Resmi yazıda Adama Holding Public Limited adlı firmanın merkezi "Chrysorogiatissis and Kolotnori Street, 3040 Limasol- Kıbrıs" olarak kaydedildi. Güney Kıbrıslı şirketin Türkiye'deki faaliyeti ise şu yazıyla ortaya çıktı: "Türkiye'de 2007 yılından beri faaliyette olan Anadolu Gayrimenkul Yatırımcılığı ve Ticaret A.Ş.'nin kontrolüne sahiptir."

TEK TÜRK YÜCAOĞLU

Anadolu Gayrimenkul'ün ortaklıkları arasında da ilginç isimler bulunuyor. Şirketin Ticaret Sicil Gazetesi kaydında şu anda 56.9 milyon liralık sermayesi bulunduğu ve kurucular arasında büyük hissedar konumunda Hekuba S.A.R.L adlı Lüksemburglu bir fonun olduğu bilgisi yer alıyor. Şirketin diğer ortakları ise Avusturyalı Lev Mikhail Morozov, Avusturyalı C. Falko, İsrailli Omri Sachs ile Türk vatandaşı Bedii Can Yücaoğlu.

RUM ŞİRKETİNİ BİLMİYORUM

Bedii Can Yücaoğlu Patronlar Kulübü olarak bilinen TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu'nun oğlu. Bedii Can Yücaoğlu ile yaptığımız görüşmede Anadolu Gayrimenkul'den 2008 sonunda ayrıldığını belirtti ve bir Rum şirketinden haberi olmadığını kaydetti. Şirketin kurucu ortağı olan Bedii Can Yücaoğlu, "Ben ortakların Avusturyalı bir şirket olduğunu biliyorum. Bir Rum şirketinin varlığından haberim yok" dedi.

VERGİ REKORTMENİ OLDU

Anadolu Gayrimenkul Yatırımcılığı ve Ticaret şirketinin 5 yıllık Türkiye macerası ise oldukça başarılı geçmiş. 2009 yılında açıklanan İstanbul vergi rekortmenleri listesine giren şirket, 38'inci sırada yer aldı. Şirket, o dönemde bu sıralama için 31 milyon TL'lik vergi tahakkuk etmişti. Anadolu Gayrimenkul şirketi, Türkiye'de en büyük işbirliğini ise Yapı Kredi Bankası'yla yaptı. Haziran 2007'de kurulan şirket bir ay sonra bankanın 111.3 milyon euroluk 407 adet gayrimenkulünün satışında yer aldı.

İKİLİ TİCARET YAPILAMAZ

Rekabet hukuku uzmanları, Güney Kıbrıs ve Türkiye arasında doğrudan ticaretin yapılamayacağını, 3'üncü ülkeler kanalıyla ancak mümkün olabileceğini söyledi.

Güney Kıbrıs merkezli bir şirketin Türkiye'de kesinlikle faaliyet gösteremeyeceğini anlatan hukukçular, "Arazi alamazlar ve gayrimenkul sahibi olamazlar. Ancak bu işi hülle yoluyla yapabilirler. İkili ilişkilerin iyi olduğu birçok ülke vatandaşı ve şirketi Türkiye'den alım yapamıyor. Bunun için mütekabiliyet kanunu hazırlandı. Ama Güney Kıbrıs kesinlikle bu ülkeler arasında yer almayacaktır" dediler.