BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,69
ALTIN 2.525,47
HABER /  GÜNCEL

Güneş paneli fiyatları küçük ve çatı kurulumu ne kadar en iyisi hangisi

Güneş enerjisi paneli fiyatları seçtiğiniz markaya ve voltaja göre değişim gösteriyor. Çatıya bir güneş enerjisi kurmak anahtar teslim 20 bin liradan 50 bin liraya kadar çıkıyor. Küçük güneş enerjii panel fiyatları ise çok daha hesaplı.

Abone ol

Hem elektriğinizi üretip hem de ayda 800 lira ek gelir etmeye ne dersiniz? Artık herkes evinin çatısına güneş enerjisi panelleri kurup hem elektriğini üretebiliyor hem de fazlasını devlete satabiliyor. Çatıda elektrik üretimi kendini 7 ila 10 yıl arasında finanse ediyor. Peki güneş enerji paneli fiyatları ne kadar hangisi kurdurmak gerekiyor, en iyisi hangisi? İşte güneş enerjisi panelleri hakkında bilmeniz gerekenler;

Güneş paneli nasıl seçilmeli hangisi alınmalı : Öncelikle hangi tür güneş enerjisi alacağınıza karar vermelisiniz. Sonra da bunun gücünü seçmelisiniz.Üç çeşit güneş paneli bulunmaktadır. Birincisi monokristalin güneş paneli, ikincisi polikristalin güneş panelleri, üçüncüsü ince film güneş panelleridir. Peki hangisini seçmeli?

1-Monokristal Güneş Paneli : Güneş panelleri içinde verimliliği en yüksek olan monokristal güneş panelleridir. Monokristal güneş panellerinde verim %15 ile %18 arasındadır. Homojen yapıda olan monokristal güneş panelleri yüksek verimlilik sunduğundan en pahalı olan sistemdir. Uzun süreli yatırım yaptığınızı düşünecek olursanız bunu seçmenizde fayda var.

2-Polikiristal Güneş Paneli : Polikristal, yani çok kristalli güneş panelleri farklı kristal parçacıklarının bir araya gelmesiyle ortaya çıkan hücrelerin birleşiminden oluşur ve monokristal güneş panelleri kadar verimli değillerdir. Fakat polikristal güneş panelleri farklı açılardan gelen ışıkları daha iyi değerlendirdiği için bu verim kayıplarını büyük ölçüde telafi ederler. Polikristal güneş panellerinin kullanımı dünya genelinde daha yaygındır.

3-İnce film güneş paneli : İnce film güneş panelleri bugünlerde daha az popüler. Butür güneş paneli ucuz olmasına rağmen elektrik üretiminde çok az kar getirdiği için tercih edilmiyor.

Güneş paneli gücü ne kadar olmalı : Güneş paneli türü kadar önemli olan bir diğer nokta da güneş panelinin ne kadar güçte olacağıdır. En çok seçilen güneş panellerinin gücü 250 W/m2 dir. Bilmeniz gereken bir panelin ne kadar yüksek gücü varsa, o kadar çok kar bırakacak olmasıdır. Elbette yüksek güçlü panelde ilk kurulumda daha yüksek fiyat demektir. Fazla büyük çatısı olmayanlar genellikle bu tür güneş panelini seçer. Bu şekilde küçük bir alandan yeterince güneş enerjisi biriktirilir.

Güneş paneli ne kadar gidiyor : Güneş panellerinin ömrü ortalama 25 yıldır. Güneş enerjisini kullanılabilir enerjiye çeviren inverter cihazı ise 10 yıl gidiyor. Bu nedenle en az bir kez yenilenmesi gerekecektir.

Güneş enerjisi paneli fiyatı : Alacağınız güneş panellerinin fiyatları sizin isteklerinize göre belirlenir. Güneş panellerinin fiyatı panellerin kalitesine, takacak olan ustaya, panellerin gücüne ve PV-sisteminin ömrüne de bağlıdır. Güneş panellerini fiyatlandirirken genelde kullanilan birim W/m2. Metre kare watt’tir.  Ortalama bir aile bir senede yaklaşık 3.500 kWh harcıyor. Bunun için 3900 W/m2 değerinde bir enerji üretilmesi gerekiyor. Altta sizinle güneş panellerinin fiyatlarını içeren bir tabela paylaştık. (ortalama, dönüştürücü ve yerleştirme dahil, düzeltici bu fiyatlara dahil değil)

İnverter nedir hangisi alınmalı? : İnverter, güneş panelleri tarafından üretilen elektriği, kullanabileceğiniz elektriğe çevirir. Elektrikli cihazların birçoğu alternatif akımla çalışır ve bundan dolayı güneş panellerinin ürettiği doğru akımın inverter aracılığıyla alternatif akıma dönüştürülmeleri şarttır. Düşük kapasiteli bir akünün örneğin 12 ya da 24 voltluk bir enerjisinin şebeke için kullanılabilecek 120 voltluk bir enerjiye dönüştürebilirler. Şebeke bağlantısız, yani akülü sistemlerde, modifiye sinüs inverter veya tam sinüs inverter tercih etmelisiniz.

İnverter şart mı? : Her zaman ve sürekli güneş enerjisinin de yüksek oranda istifade etmek mümkün değildir. Sisteminize dahil olan akü içerisinde depolanan elektrik hangi voltajda olursa olsun şebekenize uygun 250 voltluk AC frekansına çevirebilmektedir. Güneş enerji panelleriyle elde edeceğiniz tasarrufu inverterler daha yüksek ve verimli boyutlara çıkmasını sağlarlar. İnverterler sisteminiz için yardımcı elemanlar kapsamında olduğundan gereklidir.

Modifiye Sinüs İnverter : Modifiye sinüs inverterler tam sinüs inverterlere göre daha ekonomik oldukları için en yaygın olarak kullanılan invertörlerdir. Tam sinüs inverterlerin çıkışını taklit etmeleri üzere tasarlanmış olan modifiye sinüs inverterler tam sinüs inverterler kadar mükemmel bir elektrik çıkışı vermeseler de 1 kW’lık güneş sistemlerine kadar rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Tam Sinüs İnverter : Tam sinüs inverterler hassas elektronik cihazların kullanımı için en iyi tercihdir. Yüksek kalitede dalga şekliyle (sinüs) harmonik bozulmalar meydana gelmez ve bu sayede evinizde aldığınız şebeke gücüne benzer elektrik güç çıkışları sağlar.

Şebeke Bağlantılı İnverter : Üretilen elektriğin doğrudan şebekeye verildiği durumlarda ise şebeke bağlantılı inverterleri tercih etmeniz gerekecektir.