BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,97
ALTIN 2.435,21
HABER /  GÜNCEL

Güneş ne zaman yüzünü gösterecek?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bölge bölge hava sıcaklık tahminlerini yaptı İşte sıcaklıklar

Abone ol

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bölge bölge hava sıcaklık tahminlerini yaptı

Yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemizin büyük bir bölümünde görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, Batı Karadeniz, Sakarya, Antalya, Burdur, Çankırı ve Çorum çevrelerinde kuvvetli olması beklenmektedir. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda toz taşınımı görülecek.

BU YAZ SERİN GEÇECEK

Nisan ayının sonlarına doğru sıcaklıkların artacağını belirten meteoroloji uzmanları, “Haziran, temmuz ve ağustos aylarında çok sıcak günler yaşanmayacak” dedi

Kış çok sert ve soğuk geçmedi, ancak bu kez bir türlü gitmek bilmiyor. Ilık ve güneşli bir bahar beklerken, nisan ayında yağışlı ve serin havadan şikâyet edenlere meteoroloji uzmanlarından kötü bir haber daha geliyor: Marmara ve Kuzey Ege'de mayıs ayı da yağışlı ve serin geçecek. Haziran, temmuz ve ağustosta da çok sıcak günler yaşanmayacak.

CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, meteorolojide mevsimsel değişimleri hesaplayan ana modellerden yola çıkarak incelediği, Türkiye'nin önümüzdeki aylarda yaşayacağı sıcaklık değişiklerine ilişkin tahminini şöyle anlattı:

NİSAN SONU ISINACAK
"Nisan ayının çok ılık geçmesi bekleniyordu ama bu tahmin tutmadı. Bu ayın sonuna kadar havaların ısınmasını bekliyoruz. Özellikle ayın 22-23'ünden itibaren 'bahar geldi' dedirtecek sıcaklıkların gelmesi olası. Kuzey Ege, Marmara'da, nisan ayı sonlarında normallerin üzerinde sıcaklık görülmesini bekliyoruz."


Mayıs ayında ise batı bölgelerinde yağışlı ve serin bir havanın hâkim olmasını beklediklerini anlatan Sürmeli'nin diğer tahminleri şöyle: Marmara ve Ege'de çok sıcak bir yaz geçireceğimizi de söyleyemeyiz. Ancak Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu yaz aylarını sıcak geçirecek. Tahminler, haziran ayı içinde Marmara'nın daha çok, ortalamanın üzerinde yağış alacağını gösteriyor. Zaten Marmara ve Kuzey Ege'de haziran ayı ayrıca rüzgârlı geçecek. Yaz çok sıcak olmayacak."

MAYIS ILIK VE YAĞIŞLI
TMOBB Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan, "Yağışlı bir sezon geçiriyoruz. Mayıs ayında benzer hava durumları olacak yönünde tahminler yapılıyor. Kış nispeten ılık seyretti. Önümüzdeki mayıs ayının da yağışlı geçmesini bekliyoruz" dedi. Yağan, şöyle devam etti: "Bunun küresel ısınmayla yakından uzaktan bir ilgisi yok. Halihazırdaki meteorolojik değişiklerle ilgisi var. Bazı yıllar ıslak, bazı yıllar kurak geçer. Normalin dışında bir durum yok"

HAVA SICAKLIĞI: Kuzeydoğu kesimlerde 2 ila 4 derece artacak, diğer yerlerde 3 ila 5 derece azalacak.

RÜZGAR: Güney ve güneybatı, kuzeybatı kesimlerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında Kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), Akdeniz, İç Anadolu'nun güneyi ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli (30-40 km/saat) olarak esecek.

METEOROLOJİ'DEN UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların Batı Karadeniz, Sakarya, Antalya, Burdur, Çankırı ve Çorum çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (sel, su baskını, ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında Kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), Akdeniz, İç Anadolu'nun güneyi ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli (30-40 km/saat) olarak esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar, çatı uçması vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

TOZ TAŞINIMI UYARISI: Güneydoğu Anadolu bölgesi ile Doğu Anadolu bölgesinin güneydoğusunda toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (hava kalitesinde düşme, görüş mesafesinde azalma vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

ÇIĞ ve KAR ERİMESİ UYARISI: Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu dik yamaçlarda muhtemel çığ tehlikesine, Doğu Anadolu bölgesinde artan hava sıcaklığı ile birlikte ani kar erimesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı sağanak yağışlı geçecek. Yağışlar öğle saatlerinde Sakarya çevrelerinde kuvvetli olacak. Rüzgar; kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli (30-40 km/s) olarak esecek.

EGE: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Rüzgar; Kuzey Ege kıyıları sabah saatlerinde Denizli çevrelerinde kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli (30-40 km/s) olarak esecek.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışlar öğle saatlerinde Antalya ve Burdur çevrelerinde kuvvetli olacak. Rüzgar; güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli (30-40 km/s) olarak esecek.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, Konya ve Karaman çevreleri dışında bölge geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Rüzgar; bölgenin güney kesimlerinde güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli (30-40 km/saat) olarak esecek.

BATI KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek.

ORTA VE DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile zamanla bölge geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışlar öğle saatlerinde Çorum çevrelerinde kuvvetli olacak. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde eğimin fazla olduğu dik yamaçlarda muhtemel çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

DOĞU ANADOLU: Parçalı çok bulutlu geçecek. öğle saatlerinden sonra aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Bölgenin güneydoğusunda toz taşınımı görülecek. Bölgenin kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu dik yamaçlarda muhtemel çığ tehlikesine ve artan hava sıcaklığı ile birlikte ani kar erimesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve az bulutlu, öğle saatlerinden sonra bölgenin batı kesimleri (Gaziantep, Kilis, Adıyaman ve Şanlıurfa) ile zamanla bölge geneli aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Bölge genelinde toz taşınımı görülecek.