BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,98
HABER /  DÜNYA

Güneş arabası Arıba 6 yollarda

İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi tarafından geliştirilen ARIBA 6 test sürüşünü gerçekleştirmek üzere Ankara’ya doğru yola çı...

Abone ol

İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi tarafından geliştirilen ARIBA 6 test sürüşünü gerçekleştirmek üzere Ankara’ya doğru yola çıkacak. ARIBA 6 şampiyon rallici Burcu Çetinkaya tarafından Ankara’ya götürülecek.
İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi tarafından yapılan ve güneş enerjisiyle çalışan ARIBA 6’nın tanıtımı İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde yapıldı. Avustralya’da bu sene 6-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek World Solar Challange Yarışı öncesi, ARIBA 6’nın test sürüşü İstanbul - Ankara arasında yapılacağı ifade edildi. Test sürüşü öncesinde düzenlenen tanıtım toplantısına ralli sürücüsü Burcu Çetinkaya ve çok sayıda gazeteci katıldı. ARIBA 6’nın Ankara’ya yola çıkmasından önce Burcu Çetinkaya İTÜ Maslak Kampüsü içerisinde bir test sürüşü yaptı.
ARIBA 6’nın test sürüşünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ralli sürücüsü Burcu Çetinkaya, "Yarışlardan sonra ARIBA 6’nın direksiyonunda olmak gerçekten çok keyifli. Çünkü gençlerin emeği var burada. Güneş enerjisiyle çalışan bir araç var. Böyle bir aracı kullanmak ve gelecekte Türkiye’de gelişebilecek teknolojileri öncü olan İstanbul Teknik Üniversitesi gençlerinin tasarımı olan ARIBA 6’yla yola çıkmak benim için büyük bir onur. Yarışın içinde daha farklı zorluklar var. Burada ise daha farklı zorluklar var. Çünkü trafikte bambaşka bir araçla gidiyor olacağız. Gaz ve mekanik çalışma sistemi farklı. Ama dediğim gibi bu aracı kullanmak çok eğlenceli. İçerisi biraz sıcak ama ufak bir delikten gelen havayla nefes alabiliyoruz. Avustralya’da yarışacak arkadaşları anlıyorum şimdi. Zorlanacaklar ama destek için yanlarında olmaya çalışacağım. Avustralya’da kullanmak isterim ama orada gençlerin kullanması daha doğru olur. İlk sürüşüm değil bu. Bundan bir önceki aracın test sürüşünü de yapmıştım. Şimdi trafiğe çıkacağız. Köprüyü geçeceğiz. Ankara’ya doğru devam edecek gençler. Gerçekten çok heyecanlı. Gelecekte bu tip araçların seri üretimi yapılabileceğinin ilk adımı gibi" dedi.
ARIBA 6’yı geliştiren İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekini Kaptanı Berker Bayazıt ise, "İlk defa bu kadar uzun bir yola çıkacak. Bu yolda çeşitli testler yapacağız. Yeri gelecek hızlanacağız yeri gelecek yavaşlayacağız. Avustralya’ya yönelik çeşitli stratejik çalışmalarımız var. Bu bizim için iyi bir test sürüşü olacak. Tasarladığımız devreler ve stratejiler sayesinde minimum enerjiyle en uzun hedefe götürmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.
ARIBA 6’nın Ankara’ya ulaşmasının ardından, İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibinin 20 Ağustos günü Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı makamında ziyaret edeceği ifade edildi. ARIBA 6’nın gün içinde yapılacak son kontrollerin ardından Ankara’ya doğru yola çıkacağı öğrenildi.
(İHA)