25 Mayıs 2012
Piyasalar
  • IMKB54.917
  • Euro2,3182
  • Dolar1,8423
  • Altın623,25
  • İstanbul
    21°C

     
  • Ankara
    22°C

     
  • İzmir
    22°C

     

GÜNDEM

29 Temmuz 2010 Perşembe 14:450 Yorum2564 okunma

Gümrük Müsteşarlığı'nda şok istifa!


Soruşturmayı yürüten üç müfettişten Sercan Bahadır istifa etti… İddialara göre, Müfettiş Bahadır’ın soruşturmayla ilgili yapılan baskılara dayanamadığı iddia edildi. Soruşturmayı üç müfettiş yönetiyordu: Başmüfettiş Mehmet Eryılmaz, müfettişler Sercan Bahadır ve Fahri Uzun.

Hayali ihracat dosyasında Nisan ayından bu yana incelenen firma sayısının 170, ihracat beyannamesinin de 1470 olduğu öğrenilmişti

OLAY NASIL BAŞLADI?

OLAYIN YERİ: Merkezi İstanbul, Silopi, Hakkari, Şırnak ve Yüksekova olan bazı şirketlerin 10 ayda 1 milyar dolarlık tekstil, şeker ve petrol ihracat yaptıklarını beyan etmeleri üzerine Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın talimatıyla görevlendirilen müfettişlerin hazırladığı rapor.

İNCELENEN FİRMA SAYISI: Gazete Yurt’un görüştüğü yetkililer Nisan ayında incelenen firma sayısının 91 ve ihracat beyannamesinin de 903 adet olduğunu ama Nisan ayından bu yana firma sayısının 170, ihracat beyannamesinin de 1470’e çıktığını söylediler.

SORUŞTURMANIN KONUSU: Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bağlı müfettişler, Güney ve Güneydoğu Anadolu'daki Habur, Esendere, Dilucu ve Türközü Gümrük kapılarından yapılan ihracatları mercek altına aldı. Yine bu şirketlerin İstanbul Halkalı, Ambarlı, Karaköy, Zeytinburnu (Zeyport) limanlardan da ihracat yaptıkları belirlendi. İlk incelemede, şirketlerin beyan ettikleri yabancı şirketlerle, (yapılan yazışmalarda adı geçen şirketlerle hiçbir ticari faaliyetlerinin olmadığını bildirmeleri üzerine) ticari faaliyette olmadıklarının belirlenmesi üzerine incelenen şirketlerin banka hesapları donduruldu.

İDDİA VE ŞÜPHE: Bu şirketlerin hayali ihracattan elde ettikleri haksız kazancı PKK'ya aktardıkları şüphesi söz konusu. Bu şüphe üzerine soruşturmaya MİT ve Mali Suçlar Araştırma Komisyonu (MASAK) da dahil edildi. Vurgun, merkezleri İstanbul, Hakkari, Şırnak, Yüksekova ve Silopi'deki bazı firmaların 10 ay gibi kısa sürede 1 milyar doları aşkın ihracat yaptıklarının belgelere yansımasıyla ortaya çıktı. Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakan Hayati Yazıcı konuya hemen el attı. Yazıcı'nın talimatıyla Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, İstanbul Halkalı, Ambarlı, Karaköy, Zeytinburnu (Zeyport) ve Habur, Esendere, Dilucu ve Türközü gümrük kapılarından yapılan ihracatları incelemeye aldı.

HAYALİ İHRACAT NASIL YAPILIYOR: İddiaya göre hayali ihracat yapan bazı firmalar, ihracat işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılması için bazı gümrük muayene memurlarına Ankara'dan verilen şifreleri elde etti. Şifreleri elde eden firmalar ve gümrük komisyoncuları Gümrük Müsteşarlığı'nın web sayfasındaki ilgili yerlere girerek, sahte ihracat beyannamesi doldurup, devletin kasasını soydu. Bunun üzerine şirket yöneticilerinin banka hesapları incelemeye alınarak donduruldu. 

ŞİRKETLER NE DEDİ: Müfettişler ilk incelemelerde, merkezi İstanbul, Hakkari, Şırnak, Yüksekova ve Silopi'de olan şirketlerin 10 ay gibi kısa bir sürede 3 ülkeye petrol ve tekstil ürünleri göndermiş gibi evrak düzenlediklerini ama ihracatın gerçekleşmediğini, firmaların '1 milyar dolar ihracat yaptık' dedikleri ihracattan doğan haksız kazançları da ceplerine indirdiklerini belirledi. Ayrıca yine hayali ihracat yaptıkları iddia edilen şirketlerin '3 ülkede yerleşik şirketlere ihracat yaptık' dediklerinin de, resmi belgeyle, yalan olduğu ortaya çıktı. 3 ülkeyle yapılan resmi yazışmalarda, bahse konu olan şirketlerin Türk şirketlerle hiçbir ticari faaliyette olmadıkları belirlendi.

DOSYA NE DURUMDA: Dosya şu anda Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nda. Soruşturma sürüyor ama Gazete Yurt, dosyanın AK Parti içinden “Açılım”a destek veren bazı isimler tarafından kapatılmaya çalışıldığı iddialarına ulaştı.

DOSYAYI KİM NEDEN İSTEDİ, SAVCI NEDEN VERMEDİ: Hayali İhracat” dosyasıyla ilgili, Gümrük’te önemli gelişmelerin yaşandığı ifade ediliyor. Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanı Sezai Uçarmak’a bağlı müfeetişlerin incelemelerinin devam ettiği, önümüzdeki günlerde yeni firmaların ve bağlantıların ortaya çıkacağı konuşuluyor. Bu arada, Gümrük Müsteşarı Maksut Mete’nin soruşturmaya “GÜMRÜK BAŞKONTROLÖRLÜĞÜ” ile “İSTANBUL KAÇAKÇILIK NARKOTİK VE İSTİHBARAT GÜMRÜK MUHAFAZA MÜDÜRLÜĞÜ”nün de dahil olmasını istediği ama Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının bu isteği reddettiği öğrenildi. Savcılığın dosyayı sadece müfettişlerle yürütmek istemesinin nedeni de “Konunun takibi ve tahkiki zorlaşacaktır” değerlendirmesi.

 HACKER İDDİASI: “HAYALİ İHRACAT” dosyasının gündeme gelmesiyle birlikte PKK’nın “hacker”larının Gümrük’teki bilgileri silmek için ve hayali beyannameleri ortadan kaldırmak için harekete geçtiği iddia edildi. Devletin istihbarat birimlerinin de bu konuda özel önlem aldıkları öğrenildi.

Müfettiş Sercan Bahadır neden istifa etti?

Olayı gündeme getiren, Akşam gazetesi, www.etkihaber.com ve www.gazeteyurt.com, derinlerde önemli bir kavganın da olduğuna işaret etmişlerdi.

Olay gündeme geldikten sonra bazı gazeteler “HAYALİ İHRACAT” dosyasını küçülterek haberleştirdiler. Buradaki amacın olayı değersizleştirip, kapatmak olduğu iddiaları konuşulmaya başlandı.

Gümrük Müsteşarlığı içinden de olayı ortaya çıkaran müfettişlere özellikle Sercan Bahadır’a baskılar olduğu öne sürüldü. Çünkü dosyanın hem mali hem de firma yönünden ucunun açık olduğu öğrenildi.

 
Bu elma her derde deva!
 
Yaşam25 Mayıs 20121696 Kez İzlendi!
Onu evden 30 kişi çıkardıHenüz 19 yaşındaki ve 400 kilo ağırlığındaki Georgia'yı evinden 30 kişilik ekip çıkardı (Gazetevatan)
Güncel25 Mayıs 20121796 Kez İzlendi!
Bonomo'nun çığlıkları evi inlettiTürkiye'yi Azerbaycan’da yapılacak olan 57’nci Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edecek olan Can Bonomo, ikinci yarı finalde sahneye çıktı. Bonomo’nun sahneye çıktığı anda İzmir’deki baba evinde yaşanan gurur, final vizesinin alınmasıyla yerini büyük bir sevince bıraktı.
Güncel25 Mayıs 2012
Ünlü yönetmenin burnu kırıldı 695 Kez İzlendi!
Yaşam25 Mayıs 2012
İşte o akıl almaz av sahnesi10423 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012
Bombalı araçla saldırıdan fotoğraflar8759 Kez İzlendi!
Medya25 Mayıs 20129322 Kez İzlendi!
İşte Osmanlı-Kıyam'ın kamera arkasıBaşrollerinde Türkan Şoray, Cemal Hünal, Hazım Körmükçü, Fırat Tanış, Tolga Karel, Öykü Çelik, Aslı Tandoğan gibi birbirinden ünlü oyuncuların paylaştığı ‘Bir Zamanlar Osmanlı / Kıyam’ dizisi ekranlarda fırtına gibi esmeye devam ediyor.
Magazin25 Mayıs 201216794 Kez İzlendi!
O karar sonrası böyle görüntülendi Aşkın Nur Yengi, eşi Haluk Bilginer ile aldıkları ayrılık kararı sonrası bugün Londra’ya uçtu.
Magazin25 Mayıs 2012
Hayranları ünlülere nefes aldırmıyor7102 Kez İzlendi!
Dünya25 Mayıs 2012
İşte Hıristiyanlığı bitirecek İncil33789 Kez İzlendi!
Yaşam25 Mayıs 2012
Bu söz Türkiye'yi salladı81080 Kez İzlendi!
Magazin25 Mayıs 201219022 Kez İzlendi!
Beren'den transparan şov!2012'ye birliktelikleri ile damgasını vuran Kenan Doğulu-Beren Saat çiftinin aşkları tüm hızıyla devam ediyor...
Haber25 Mayıs 201210717 Kez İzlendi!
Abdullah Gül Google'ı gezdiABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, San Francisco'da dünyaca ünlü bilişim firmalarının bulunduğu Silikon Vadisi'ne gitti.
Medya25 Mayıs 2012
Günün en çarpıcı gazete manşetleri11923 Kez İzlendi!
Yaşam25 Mayıs 2012
Yurdum insanından yaz manzaraları22741 Kez İzlendi!
Kültür-Sanat25 Mayıs 2012
Eurovision yarı finalinden kareler13255 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 201234317 Kez İzlendi!
İzmir'den inanılmaz yağış görüntüleriİzmir’de öğle saatlerinde başlayan ve zaman zaman doluyla karışık devam eden sağanak yağmur, hayatı olumsuz etkiledi. Alsancak’ta bazı ev ve işyerlerini su bastı. İzmir'de süren sağanak yağış ortaya ilginç kareler çıkardı.
Güncel24 Mayıs 201225712 Kez İzlendi!
Polise kılıçla saldırdıOrdu Belediyesi'nin, köy dolmuşlarının şehir içerisine girmesini yasaklayan kararını protesto eden kişi, gözaltına alınmak istenirken kılıçla saldırdığı polislerden birini kolundan yaraladı.
Güncel24 Mayıs 2012
Kenan Evren'nin ismi kaldırıldı 3556 Kez İzlendi!
Yaşam24 Mayıs 2012
Maylo çocukların yüzünü güldürdü2869 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Gül'ün ABD temasları Twitter'da8072 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 20122220 Kez İzlendi!
PKK'nın finansör kaçakçıları adliyede PKK'ya finansal destek sağlayanlar adliyeye getirildi
Yaşam24 Mayıs 201222891 Kez İzlendi!
100 operasyonla bu hale geldiRusya'da Kristina Rei adlı bir kadın dudaklarına 100 kere operasyon yaptırarark dünyada eşi görülmemiş bir rekora imza attı.(haber365)
Magazin24 Mayıs 2012
Acun Ilıcalı'nın kaşı yarıldı33769 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Yapımcılarıyla davalık olan ünlüler15483 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Regaip Kandili'nde böyle dua edin256115 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 201220062 Kez İzlendi!
Günün en çarpıcı gazete manşetleriGünün en önemli gelişmelerini manşetlerine taşıyan gazetelerin 1. sayfalarını sizler için derledik. İşte gazete manşetleri...
Yaşam24 Mayıs 201250662 Kez İzlendi!
Bu kareler gerçekten şaşırtıyorDünyanın farklı yerlerinde yaşanan birbirinden ilginç olayları sizler için derledik...
Güncel23 Mayıs 2012
Rizeli çay üretici gerildi5279 Kez İzlendi!
Magazin23 Mayıs 2012
Arda ve Sinem'in barış sonrası ilk pozu!75728 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 2012
Memur eylemi savaş alanına döndü16632 Kez İzlendi!
Daha fazla galeri ▼
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
İLGİLİ HABERLER
Diğer Sitelerİnternethaber Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2000-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Tel : +90 212 266 99 99  /  Faks : +90 212 266 98 98
Yükleniyor...