BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.497,94
HABER /  SEÇİM

Kışanak açıkladı: AK Parti olmazsa çözüm süreci...

Hürriyet'e konuşan BDP Diyarbakır adayı Gültan Kışanak çözüm süreci, AK Parti, yüzde on barajı ve seçim sonuçları hakkında iddialı açıklamalarda bulundu...

Abone ol

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, gündeme dair her konuda değerlendirmelerde bulundu. Hürriyet sinden Aysel Alp'a konuşan Kışanak, ''Türkiye genelinde BDP- HDP yüzde 10’un üzerinde oy alacak'' diyerek ilk kez barajı aşacaklarını söyledi. Kışanak'ın dikkat çektiği bir diğer konu ise çözüm süreciydi. Kışanak'a göre çözüm süreci kimle olsa devam eder...

İşte Kışanak'ın Hürriyet'e verdiği röportajdan çarpıcı bölümler:

HDP KİTLE PARTİSİ OLABİLECEK Mİ?

BDP bir kitle partisi olamadı, HDP bunu başarabilecek mi?

BDP, kitle partisi oldu; içinde kadınlar, çocuklar, demokratik dindarlar, Aleviler, Süryaniler, Hıristiyanlar, işçisi, köylüsü, kentlisi herkesin kendini bulabildiği güçlü bir zemin olmayı başardı BDP. Ama bu başarısını çeşitli nedenlerle, baraj başta olmak üzere Türkiye’nin batısına yayamadı. Ama Kürt sorunu yoktur denildiği süreçten; bu sorunun çözümünü tartıştığımız sürece getirdi Türkiye’yi. Evet  bu ülkede Türkler var ama başka halklar da var. Herkesin kendi kimliği ile kültürünü geleceğe taşıma hakkı var, bunu birlikte yapabiliriz diyen bir parti oldu BDP. Şimdi HDP ile bunu başaracağız. HDP gerçek anlamda demokratik bir seçenektir.

“İLK KEZ BARAJI AŞACAĞIZ”

30 Mart seçimlerinden BDP-HDP nasıl bir sonuç alacak?

Şimdi meyve toplama zamanı. HDP’nin Türkiye’nin batısında çok ciddi çıkış yapacağına inanıyorum. Türkiye kendisini dünya demokrasisinde birinci lige çıkarmak istiyor; darbelerle, hukuk dışı çetelerle anılmak istemiyor. O zaman bunun yolu HDP’de.  30 Mart seçimlerinde halk barış ve çözümden yana tercih koyacak. Türkiye genelinde BDP- HDP yüzde 10’un üzerinde oy alacak. Artık bizim baraj sorunumuz olmadığı görülecek. Dolayısıyla genel seçime bağımsız adaylarla değil; ilk kez bir parti olarak, HDP olarak gireceğiz.

23690999.jpg

“ÇÖZÜM SÜRECİ AKP’SİZ DE DEVAM EDER”

Başbakan, son aylarda yaşananların hedefinin ‘çözüm sürecini’ engellemek olduğunu söylüyor. AK Parti sandıkta güç kaybederse çözüm süreci biter mi?

Kesinlikle bitmez. Halk barıştan ve çözümden yana tercihini koyacak. Bunu temsil eden parti de BDP ve HDP’dir. AKP hükümeti, BDP zorladığı için toplumsal muhalefet zorladığı için buna başladı. Ama gelinen nokta gösteriyor ki bunu taşıyabilecek kapasitesi kalmamıştır. Çözüm süreci AKP’siz devam eder. Bunun nedeni şu; halk istiyor. Türkiye toplumu Türk’üyle Kürt’üyle bir bütün olarak çözüm istiyor, barış istiyor. Ankara’da kim iktidara gelirse gelsin bu talebe artık sırtını dönemez. AKP, CHP ya da başka bir parti iktidar olsa da çözüme halkın desteği yüzde 80. Bu kadar büyük toplumsal desteğe hiç bir iktidar sırtını dönemez. Çözümün güvencesi BDP-HDP hattının güçlenmesidir. Bu hat  ne kadar güçlenirse çözüm o kadar güvencede ve garantide demektir.

“KILIÇDAROĞLU’NU YOKLADIK”

CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan randevu istediniz de vermedi mi?

Hayır biz randevu istemedik ama bizimle görüşmek isteyip istemediği konusunda yokladık. Milletvekilleri, parti yöneticileri aracılığıyla yokladık ama bizimle görüşmeye niyeti olmadığını, sorumluluk duygusu içinde olmadığını anladık. Böyle bir vizyonunun olmadığını gördüğümüz için resmi randevu istemedik. Ancak Kılıçdaroğlu böyle bir sorumluluk almak isterse biz kendisiyle görüşürdük, görüşürüz. Çözüm konusunda kim sorumluluk almak isterse, kim çaba gösterirse biz herkesle görüşürüz, birlikte oluruz.

"KÖŞK İÇİN KENDİ ADAYIMIZI ÇIKARACAĞIZ"

Yerel seçimin ardından Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. BDP-HDP olarak bir aday gösterecek misiniz?

Bunun için de henüz erken ama şu açık; çağdaş, evrensel hukuk normlarına uygun, ülkemizin farklılıklarını kucaklayan yeni bir kulvar açmak istiyoruz; bizi şaşırtan demokratik refleksler çıkmaz ise kendi adayımızı çıkarırız. Biz yeni demokratik özgürlükçü kulvarı güçlendirmek için kendi adayımızı çıkaracağız.

RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN