BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,77
ALTIN 2.478,64
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Güler olay sözü için pişman mı?

Birgül Ayman Güler olay yaratan ‘Türk ulusuyla, Kürt milliyeti eşit olamaz’ sözleri nedeniyle hedef olunca medyanın önüne çıktı. Güler, o sözden hiç pişman değil.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Tartışma yaratan sözlerin ardından ilk kez konuşan Birgül Ayman Güler sözlerine açıklık getirdi. "Kürtler ve Türkler eşit değidir" sözleriyle adeta gündemi belirleyen Birgül Ayman Güler'e her kesimden tepki yağıyor. 

Bir açıklama yapan Birgül Ayman Güler, sözlerinin arkasında durdu. Bu söylemleri zaten herkes söylüyor, bu ayrımcılığı başlatan Başbakandır diyen Güler kendini savundu.


KÜRTLER VE TÜRKLER EŞİT OLAMAZ


Meclis Genel Kurulu dün gece Anadilde savunma konusunu konuşurken büyük bir rezalete sahne oldu. CHP'li Birgül Ayman Güler'in Kürtler'i aşağılayan sözleri gündeme yıldırım gibi düştü. (DEVAMINI OKU)

30754.jpg

BİRGÜL AYMAN GÜLER'E TEPKİ YAĞDI

CHP'nin Profesör ünvanlı vekili Birgül Ayman Güler'e bütün partilerden tepki yağdı. En sert eleştirilerde tahmin edileceği gibi BDP'lilerden geldi. Sakık, "Hitler benzetmesi" yaptı.

(DEVAMINI OKU)

birgül-ayman-güler.jpg

Etnik grupların ulus kavramının içine dahil olabileceğini, ayrı bir millet olarak kabul edilemeyeceğini de söyleyen Birgül Ayman Güler, Kürt sorununun olmadığını ben söylemedim Başbakan söyledi dedi.

IRÇILIK ELEŞTİRİLERİNE NE DEDİ?

Dün söylediği ‘Türk ulusuyla, Kürt milliyeti eşit olamaz’ sözlerinin ‘ırkçılık’ olarak nitelendiğinin hatırlatılması üzerine Güler, “Bunu katiyen kabul etmiyorum. Çünkü Türk kavramı bir ırkı ya da etnisiteyi anlatmaz 100 yıla yakındır Türk kavramı bizde Anayasa’da yazılı olan ulusal vatandaşlığın adıdır. Irkçılık biçimindeki o değerlendirmeyi iki tür nitelendirebilirim, ya cahildirler ya da kötü niyetlidirler” şeklinde konuştu.

NİYE PİŞMAN OLAYIM?

Güler, bu sözlerinden dolayı pişman olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, “Niye pişman olayım?” diye sordu. ‘Yanlış anlaşıldığınızı mı düşünüyorsunuz?’ sorusuna ise Güler, “Gazetelerin başlıklarına bakıyorum, ‘Türkler, Kürtler eşit değildir’ yazıyor” dedi.

BU AYIP BİR SORU

Bir gazetecinin ‘Bir Türk ve Kürt eşit midir?’ sorusu üzerine Güler, şöyle devam etti:

“İnsan düzeyinde sıfatlara bile gerek yoktur. Tartışmayı böyle yapamazsınız. ‘Türk’ bir ulusun adıdır, ‘Kürt’ bir milliyetin adıdır. Ulus ve milliyet ilişkilerinin anayasal düzeyde yeniden tanımlanması söz konusu. Ne demek kişi olarak ‘midir’ diye sormak. Bu ayıp soru. Uluslaşma süreci bakımından büyük kaynaşma var, bunu sizler de kendi ailelerinizden bilirsiniz. 18 farklı etnik kökenden gelinleriniz damatlarınız yok mu? Tartışma bu değil, insan ve birey düzeyine tartışma değil. Bu ilkelliktir, ırkçılık asıl budur.”

İMRALI GÖRÜŞMELERİNE DESTEK VERİYORUM

İmralı ile görüşmelerle başlayan sürece kendisinin de destek verdiğini belirten Güler, “Ama siz bana sus çağrısı yapıyorsunuz. Destek vermek susmak anlamına gelmez ki. Bütün bu süreç içinde ben diyorum ki bu Kürt sorunu ya da kimilerine göre Türk sorununa ilişkin formüller geliştiriliyor. Bu formüllere ilişkin hepimiz konuşmalıyız, hepimiz susarak kime havale ediyoruz çözümü? O yüzden bu algıyı da değiştirmek gerekiyor. Bu ‘aman aman süreç var, sus sus’ tavrı antidemokratik bir tavır” dedi.

“Ulusalcı olmak ırkçılık mı?’ şeklindeki sor soruya ise Güler, “Hayır, antiemperyalizm ve özgürlük” karşılığını verdi.